Protejati-va copiii care navigheaza pe internet. Reguli de baza pentru linistea parintilor
Copiii de azi se descurca cu telefonul, tableta sau laptopul mai bine decat majoritatea adultilor. S-au nascut cu tehnologia in casa si le vine natural sa o foloseasca.
Dar chiar daca sunt experti in jocuri si in Facebook, nu au experienta care sa-i ajute sa se fereasca de fraude sau de altfel de rauvoitori. Exista cateva reguli de baza daca aveti un copil care stiti ca intra pe net. Adica daca aveti un copil, punct.
Explicati-i ca nu trebuie adauge in retelele de socializare persoane pe care nu le cunoaste. Si sub nicio forma sa nu se intalneasca in realitate cu persoane pe care s-a intamplat sa le cunoasca pe Internet. Ca sa nu va treziti cu hotul in fata usii, sa nu dea pe net adresa acasa, numele scolii la care invata sau numarul de telefon.
Alegeri 2024
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
Pe Internet, pericolele sunt la fel de multe ca in viata reala, si unul dintre metodele prin care te poti feri copilul de ele este sa iti instalezi un antivirus pe calculator. Acesta are numeroase filtre prin care parintii pot veghea la siguranta copiilor. Si Uniunea Europeana vrea sa ii ajute pe cei mici sa navigheze in liniste pe net. Furnizorii de Internet sunt rugati si ei sa ia masuri si sa se implice mai mult in protectia copiilor.
Softuri precum Norton Family Online, care are si versiune gratuita, le permite parintilor sa monitorizeze fiecare site pe care intra copiii, sa examineze lista cuvintelor pe care le cauta pe Internet, dar si sa le urmareasca activitatea in retelele de socializare. De asemenea, anumite site-uri pot fi blocate. Iar lista poate fi gandita pentru fiecare copil in parte, daca ai micuti de varste diferite de exemplu.
Alte exemple sunt optiunile de Control Parental de la Bitdefender sau softul Cold Turkey.
Invata-l pe copil sa-ti ceara sfatul de fiecare data cand intalneste ceva dubios pe Internet. Iar cand gaseste vreun gadget pe care si-l doreste, sa-ti ceara tie sa i-l cumperi, nu sa iti ia cardul si sa si-l cumpere singur.