Statistici sumbre din partea INS. 15% dintre români sunt obezi, iar o treime supraponderali
Your browser doesn't support HTML5 video.
În aceste condiții, 15% din populație este obeză, iar o treime, supraponderală. Ne plac mult produsele de patiserie şi carnea, dar mai puţin legumele.
La o cantină studenţească, câţiva tineri care şi-au umplut tăvile cu şniţele de porc. Alegerea nu e tocmai fericită, spun nutriţioniştii. Dar datele Institutului de Statistică arată că aşa mănâncă foarte mulţi romani: 3500 de calorii în medie pe zi. Prea mult, spun profesorii de la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi .
Profesor doctor Camelia Vizireanu, decan Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor: "Este respectat echilibrul acela între proteine, lipide şi glucide din raţia alimentară, numai că volumul de alimente care se consumă este mult mai mare decât cel necesar. Pentru o activitate medie, de birou, cu munca sedentară, consumul zilnic ar trebui să se raporteze undeva la 2500, până în 3000 de kilocalorii pe zi."
Unii mănâncă şi o pâine întreagă la o singură masă. Doctor inginer, Daniela Istrate, şef de lucrări, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor: "Pe parcursul unei zile putem consuma până la 6, 7 felii de pâine, dar într-o zi întreagă, nu la o masă. La o masă este prea mult."
Ne plac mesele îmbelşugate, pentru că mâncăm mult, dar să vedem cât şi ce anume. Un român consuma zilnic, în medie, 3.500 de calorii, arata statistica, un nivel constant în ultimii ani.
Pe masa românului se afla în primul rând pâinea, cartofii, orezul - carbohidraţi adică.
Urmează grăsimile, unt şi ulei, brânzeturi de aproape 1000 de calorii, apoi proteine, cum ar fi carnea şi ouăle. Toate în proporţii echilibrate doar că sunt în cantităţi mari.
Aşa se face ca un român a mâncat în medie, în 2016, 158 de kilograme de faină. Asta înseamnă că ne plac covrigii, pâinea, plăcintele şi cozonacii. Urmează 95 de kilograme de cartofi, în uşoara scădere faţă de anii trecuţi. Avem în schimb o creştere la carne, 68 de kilograme pe an şi vestea bună este că am început să mâncăm mai mult pește, aproape 6 kilograme.
Mâncăm saci întregi de legume, în total 178 de kilograme pe an, în scadare însă faţa de anii trecuţi. Fructe, în schimb mâncăm aproape la jumătate, 96 de kilograme de fructe pe an, cu 20 de kilograme mai mult faţă de 2011, arată cifrele institutului de statistică.
Numeroase aplicaţii ne pot ajuta ca să ţinem o evidenţă a caloriilor. La 36 de ani, Bogdan încearcă să mănânce sănătos şi să facă sport.
Sabin Dalloul: "Dimineaţa un mic dejun lejer:ouă fierte, brânză, produse din carne. Astăzi am mâncat supă de găluşte, felul 2- quesadilla cu piept de pui şi desert".
Reporter: "Deseară ce vei mânca?"
Sabin Dalloul: "Mai mult legume, fructe."
În aplicaţie trebuie să introduceţi vârsta, înălţimea şi numărul de kg, apoi să selectezi scopul dorit. Aplicaţia arată că alimentele consumate pe întreaga zi însumează aproximativ 3 mii de calorii.
Gavrilă Pascale a început în urmă cu câţiva ani să facă mişcare doar ca să se menţină în formă. Cifrele INS i se par îngrijorătoare.
Gavrilă Pascale, instructor de fitness: "Dacă media noastră e 3500, înseamnă că avem 1000 de kilocalorii aport suplimentar zilnic. Care înseamnă în maxim un an, obezitate. Chiar dacă mănânc mult şi am aport mare de calorii din alimente integrale, n-o să mă îngraş. Dar din alimente procesate, grăsimi hidrogenate, săturate, atunci vin cu obezitate".
Specialiştii spun că este foarte important să nu mâncăm până ne săturăm pentru că senzația de saţietate apare după jumătate de oră de când am mâncat.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 22-02-2018 18:31