Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Alimente care cresc ureea serică. Soluții naturale pentru valorile scăzute

Analizele și investigațiile de rutină au o importanță deosebită pentru evaluarea stării generale de sănătate. Printre analizele uzuale, se numără și ureea serică.

În mod normal, acest parametru se urmărește pentru a diagnostica și monitoriza afecțiunile la nivelul rinichilor, cum ar fi insuficiența renală.

De cele mai multe ori, sunt întâlnite valori prea crescute a ureei serice, care indică disfuncția renală. Totuși, uneori se poate întâmpla ca nivelul său să fie mult prea scăzut. Aportul insuficient de proteine este una dintre potențialele cauze.

Descoperă din articolul următor ce este ureea, de ce scade valoarea acesteia și care sunt soluțiile pentru a normaliza nivelul său în organism.

Ureea serică scăzută - cauze

Ureea serică este produsul catabolismului proteic, adică a metabolizării proteinelor. Cu alte cuvinte, ureea apare odată cu degradarea proteinelor în procesul de digestie, fiind produsă de către ficat și eliminată de către rinichi prin urină, explică Alberta Health Services.

Citește și
Produsele chimice au ținut sus inflația. Legătura nebănuită cu alimentele și care e soluția
Produsele chimice au ținut sus inflația. Legătura nebănuită cu alimentele și care e soluția

Conform Diagnostic Systems, valorile normale ale ureei serice la adult sunt de 17 până la 43 mg/dL. Dacă se măsoară și porțiunea azotată a ureei (uree nitrogen sau BUN), valorile normale la adult sunt cele sub 20 mg/dL, până la minim 8 mg/dL.

De regulă, valorile serice crescute ale ureei, care indică o disfuncție renală, sunt mai frecvent întâlnite decât cele reduse. Există cazuri, însă, când ureea serică scade excesiv, cum ar fi la valori de 6-8 mg/dL.

Potrivit Cleveland Clinic, cele mai comune cauze ale ureei serice scăzute sunt:

Hiperhidratarea (consum excesiv de lichide);

Sarcina;

Afecțiunile hepatice severe;

Malnutriția protein-calorică, malabsorbție și consumul insuficient de proteine (cum ar fi restricționarea alimentelor de origine animală sau dieta vegană).

În cazul malnutriției, poți prezenta și alte semne clinice, cum ar fi un indice de masă corporală scăzut (deficit de greutate) și masă musculară atrofiată. De asemenea, și alte analize de sânge pot fi modificate în acest context.

În cadrul consultației, medicul va stabili care sunt cauzele valorilor prea scăzute și îți va oferi recomandări potrivite, în funcție de acestea. Dacă ești însărcinată și te afli în trimestrul 2 sau 3 de sarcină, aceste modificări sunt normale și nu este necesară intervenția terapeutică, arată Alberta Health Services.

Alimente care cresc ureea serică

Alimentele care cresc ureea serică sunt cele bogate în proteine de calitate superioară, în special cele de origine animală:

Carne – este indicată în special cea albă, cum ar fi piept de pui, curcan și carne de pasăre fără piele. În cazul cărnii roșii (vită, porc, miel), se recomandă îndepărtarea grăsimii vizibile. Mezelurile (cârnații, salamul) și carnea tocată preambalată sunt de evitat, deoarece conțin cantități mari de grăsimi saturate. Folosește un tocător pentru a toca pieptul de pasăre acasă. Optează pentru variante slabe de mezeluri, în stare cât mai naturală, cum ar fi prosciutto sau jamon fără aditivi alimentari (cum ar fi monoglutamat de sodiu, nitrați sau nitriți);

Viscere – organele de animale, cum ar fi ficatul, inima, pipotele sunt, de asemenea, surse bogate de proteine de calitate superioară, dar și fier;

Pește și fructe de mare - peștele alb (cod, crap, doradă, șalău, știucă, merluciu), semigras (novac, păstrăv) și gras (somon, ton, hering, sardine, macrou, scrumbie) sunt surse de proteine complete, dar și de grăsimi sănătoase, cum ar fi DHA și EPA (acizi grași Omega-3). Midiile, creveții, calamarul, stridiile, caracatița și alte fructe de mare conțin, de asemenea, proteine;

Ouă – acestea sunt bogate în proteine, betacaroten (precursorul vitaminei A), colină, vitamina B12 și D;

Lactate – laptele, brânza proaspătă, brânzeturile maturate, chefirul, iaurtul, sana, crema de brânză, mozzarella sunt bogate în proteine, fiind în același timp surse excelente de calciu. În general, se recomandă variantele semidegresate, pentru a ține sub control aportul de grăsimi saturate.

Pe de altă parte, și unele alimente de origine vegetală sunt bogate în proteine. Dacă urmezi o dietă vegană, este important să incluzi surse proteice vegetale cât mai variate în meniul zilnic:

Tofu, lapte de soia, boabe de soia, edamame, iaurt de soia, năut, hummus, linte, fasole;

Nuci, caju, migdale, pecan, fistic, arahide și unturi din nuci sau arahide;

Semințe de chia, dovleac, in, cânepă decorticată;

Pseudocereale, cum ar fi quinoa, amarant, hrișcă;

Fulgi de drojdie inactivă;

Spirulină.

Pe de altă parte, dacă prezinți valori prea crescute ale ureei serice și ești diagnosticat cu o afecțiune renală, se recomandă limitarea consumului acestor alimente, în special a surselor de proteine animale. În acest mod, poți limita distrucția celulară de la nivelul rinichilor. Medicul și nutriționistul-dietetician autorizat îți vor oferi mai multe recomandări personalizate în acest caz, cum ar fi cantitatea zilnică maximă de proteine pe care o poți consuma.

Nu uita că este important să consumi o varietate de alimente din toate grupele alimentare, inclusiv fructe și legume proaspete, cereale integrale, grăsimi sănătoase (cum ar fi avocado, ulei extravirgin de măsline, nuci și semințe). Orice exces poate avea efecte nedorite, inclusiv excesul de proteine animale. Așadar, menține un consum optim de alimente de origine vegetală!

Importanța hidratării optime

Uneori, un consum excesiv de lichide poate fi cauza scăderii semnificative a ureei serice, deoarece acest lucru produce diluarea ureei în sânge. În acest context, nu sunt necesare modificări dietetice, mai ales în cazul în care consumi suficiente proteine.

În schimb, dacă obișnuiești să bei foarte multe lichide, scăderea cantității consumate este soluția pentru normalizarea valorilor ureei serice.

În general, se recomandă minimum 6-8 pahare de apă pe zi. Potrivit Healthline, un adult trebuie să consume, în medie, 9-13 căni de apă zilnic, însă cantitatea recomandată depinde de mai mulți factori (cum ar fi sex, greutate, vârstă, nivelul de activitate fizică, condițiile climatice și patologii prezente). Depășirea acestei cantități poate cauza hiperhidratare. Specialistul poate calcula exact de câtă apă ai nevoie zilnic.

Citește și: „Câtă apă ar trebui să bem pe zi și care sunt cele mai bune ore pentru băut apă. Sfatul nutriționiștilor

Prin urmare, un consum optim de proteine este soluția pentru a menține valorile ureei serice în limite normale. Este important să ceri ajutorul medicului și nutriționistului-dietetician autorizat pentru recomandări individualizate, conform nevoilor tale. Deși optimizarea stilului de viață are o importanță deosebită, nu trebuie să neglijezi consultațiile medicale. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult