Modifica setarile cookie
Toate categoriile

LDL versus HDL. Ce rol joacă colesterolul în alimentație

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ficatul produce colesterol. Ce produce ficatul în exces poate fi atacat cu medicamente. Alimentele aduc, de asemenea, colesterol în organism.  

Colesterolul din alimente nu poate fi rezolvat cu medicamente. Din păcate se depune chiar în vasele care alimentează inima, ori creierul.

Avem colesterol rău, LDL colesterol, prea mare în sânge. Ce înseamnă prea mare? Peste 100 în buletinul de analize. Colesterol LDL înseamnă ce fabrică ficatul. Cantitatea produsă de ficat se combină cu cea luată din alimentele, bogate în colesterol. Pentru supraproducția ficatului, periculoasă, există medicamente.

Colesterolul luat din alimente nu poate fi combătut cu medicamente, deși vorbim despre aceeași substanță. De ce? Pentru că în relație intră și intestinul. Așa apare una dintre cele mai complicate relații.

Ficatul produce colesterol cu ajutorul unei enzime. Această enzimă poate fi ținută în control prin medicamente, numite statine.

Citește și
omega 3
Conserva de sardine, un aliment premium la un preț scăzut. Cât de des trebuie să consumăm Omega 3

Dr. Anca Sima, medic la Institutul de Biopatologie Celulară: „Sunt diverse firme care produc și doctorii le prescriu – crestor, simvastatin și alvastatin. Astea sunt foarte eficiente. Adminstrarea aceasta de statine a arătat că se poate coborâ nivelul astă de colesterol circulant până aproape de jumătate. 40-50% scădere, dar ăsta e numai colesterolul sintetizat, ăla pe care îl mănânci, nu-l scade statina. Aceste statine au efect dacă și noi ținem un regim decent alimentar, să scadă colesterolul total”.

Medicamentele, numite statine, nu scad așadar colesterolul luat prin alimente. Îl găsim în carne grasă, brânzeturi, unt și mezeluri procesate.

De ce trebuie scăzut colesterolul

Colesterolul, cel produs în exces de ficat și cel luat din alimentele de origine animală, trebuie scăzut pentru că asta ne spune propriul organism.

Ficatul produce colesterol. Acesta pleacă din ficat cu acizii biliari. Ajunge în intestin. Intestinul nu vrea să scape de colesterol.

Dr. Anca Sima, medic la Institutul de Biopatologie Celulară: „Ajunge în intestine odată cu bolul alimentar și el de fapt e recirculat de celulele intestinale, de enterocite. Colesterolul e învârtit mult în organism, nu e excretat tot. O parte e preluată din nou de intestin”.

Asta deoarece colesterolul face parte din membrana fiecărei celule. Este o moleculă care face structura celulelor.

Ce înseamnă prea mult colesterol rău (LDL) în circulație

Prea mult înseamnă că face depozite în vase. Inițial sunt moi. Din sânge atrag și calciul. Circulă în mod normal în sânge.

Dr. Anca Sima, medic la Institutul de Biopatologie Celulară: „Atrag calciu. Sunt niște nuclee pentru adiția calciului și când se calcifică s-a terminat! Este exact ce se întamplă la sifonul de la chiuvetă. Și acolo tot lipide curg, dar se duce și calciu și acolo e tare, pietrificat. Nu se poate curăța, se poate schimba. Asta cu calciul se întâmplă de la început, când depozitele sunt mici, calciul vine, dar la început pericolul nu e mare. Aceste procese evoluează, se tot adaugă, crește depunerea de grăsime și cea de calciu”.

HDL colesterol, colesterol bun, se numește bun pentru că face permanent un tur prin organism. Culege excesul de colesterol și îl duce la ficat, acolo unde e transformat în energie.

Dr. Anca Sima, medic la Institutul de Biopatologie Celulară: „Cu calciul e o problemă foarte delicată și complicată. Fară el nu poți să trăiești. E chiar bun să fie în exces pentru oase. Pe vase nu. Trebuie să fii foarte atent la suplimentelele de calciu care sunt recomandate generos, dar sunt recomandate pentru oase, dar de fapt ele ajung pe vas, că nu scrie adresa pe pilulele alea”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult