Conserva de sardine, un aliment premium la un preț scăzut. Cât de des trebuie să consumăm Omega 3
Protecția naturală pentru toate vasele organismului uman, inclusiv cele din creier, ori din inimă, se numește colesterol bun, HDL colesterol. Îl produce ficatul, dacă ne mișcăm.
De aceea, mișcarea înseamnă cel mai bun medicament pentru vasele de sânge. Îl producem și cu ajutorul grăsimilor din pește. Detalii la Doctor de bine.
HDL colesterol, colesterolul bun, este produs în ficat, dar și în intestinul subțire. Iată ce se întâmplă dacă mâncăm preponderent alimente prăjite sau caramelizate.
Acestea se duc din farfurie direct în intestinul subțire. Aducem astfel, prin mâncare, molecule așa-numite pro-oxidante.
Ne explică membrul Academiei Române, Anca Sima. Iată ce se întâmplă în intestin:
Dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie Celulară: „Mâncarea conține compuși pro-oxidați sau foarte glicați. Intestinul, celula intestinală, imediat îi transportă și în momentul în care sintetizează proteinele din care va face HDL, le face defectuoase. Pentru că are o sumedenie de produși pro-oxidanți pe care i-a luat din alimentație. Celula intestinală le aplică pe HDL. Când îl sintetizează acolo - pac! De aceea contează foarte mult cum e hrana. De exemplu, hrana bună, dar prăjită în exces, înseamnă o grămadă de pro-oxidanți, grămadă de molecule de glicare târzie. Zahărul caramelizat adică - ăsta e mai periculos dacât zaharul ca atare”.
Așa apare colesterolul bun, HDL colesterol, dar care nu își face treaba pentru că e prost construit de la început. Ce înseamnă că nu își face treaba? Nu se poate opune formării plăcii de colesterol în vasele de sânge.
La această formare proastă am particupat singuri. Cu o porție de cartofi prăjiți, cu o carne prăjită în ulei, cu zahăr caramelizat. Cum ne ajutăm? De fapt, cum ajutăm lupta permanentă din vasele de sânge între colesteroul bun, HDL colesterol și colesterolul rău, LDL colesterol, cel care face de fapt depunerile de grăsime din vasele numite artere.
Dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie Celulară: „Cum se ajută? Singurul ajutorul pe care LDL îl primește de la HDL este acela de antioxidant. HDL protejează LDL de oxidare, ceea ce înseamnă că îl protejează de a se transforma într-o particulă extrem de aterogeneră”.
Care intră ușor în vasele de sânge, dar ca să își indeplinească funcția de protecție, colesterolul bun trebuie să fie normal construit de la început.
Menținem HDL, colesterul bun, funcțional dacă nu mâncăm în exces alimente prăjite și dacă ne mișcăm. Tot efect antioxidant îl au grăsimile bune, numite polinesaturate, din pește. Asta vrea ficatul uman.
Dr. Ștefan Voicu, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Grăsimile polinesaturate, grăsimea din pește de exemplu, e o grăsime polinesaturată, nu e compet salidă, dar nu curge la temperatura camerei”.
Cele polinesaturate se mai numesc și grăsimi esențiale pentru că organismul nu este capabil să le sintetizeze, dar are nevoie de ele pentru sinteza de hormoni și sinteza de colesterol bun. Nu le poate lua decât din alimentație. Acizii grași polinesaturați se găsesc în special în carnea de pește gras.
Peștele gras, preparat la cuptor, fără adaos de ulei, la grătar la abur sau peștele gras din conservă nu se consumă doar de două ori pe săptămână, ci des pe săptămână. Conserva de sardine spre exemplu este un aliment premium, la un preț scăzut.