Pericolele ascunse ale mâncării prăjite. Cum ne afectează acest obicei sănătatea
E bine să limitați mâncarea prăjită, nu doar din cauza caloriilor în exces pe care le aduce. Prăjeala determină apariția așa numitului colesterol oxidat, cel mai agresiv.
De ce când îmi crește glicemia în sânge mi se recomandă mai puțin zahăr, mai puțină sare, dar și puține alimente prăjite, pentru că toate fac legături.
Mâncarea prăjită aduce direct în intestinul subțire cantități uriașe de factori așa numiți pro-oxidanți. Risc să apară în circulație LDL cholesterol oxidat. Colesterol rău oxidat. Un fel de accident nuclear.
Zahărul mare din sânge, numit hiper-glicemie, determină la rândul lui să apară în circulație așa numitul colesterol LDL glicat, adică lipicios. De asemenea, periculos.
Ce se întâmplă în cele două condiții biologice pe care am putea să le controlăm singuri. Cum? Limitând mâncarea prăjită și controlându-ne glicemia din 6 în 6 luni.
Ne uităm în vasele de sânge, unde apare atero-scleroza. În contact direct cu sângele stă o foiță extrem de subțire, numită endoteliu. Ne explică membrul Academiei române, Anca Sima.
Dr. Anca Sima, Institutul de biopatologie celulară: „Se vede cum LDL, fie că e normal sau oxidat întră prin endoteliu. Și începe să se depună aici. Aici sunt o sumedemie de celule macrofage, celule musculare netede care se încarcă cu acest cholesterol LDL, mai ales cu cel oxidat sau cu cel glicat.”
Celulele macrofage aparțin sistemului de apărare. Ar trebui să se încarce că grăsime și să plece din vas.
Dar se încarcă cu grăsimi și determină ele însele radicali liberi. Așa apare placa moale de colesterol din interiorul vaselor de sânge.
Prin sânge însă circulă și calciu, un element vital. De ce să nu consumăm sare în exces? Numim săruri atât calciu cât și sodiu, adică sarea. Care sunt legăturile?
Dr. Anca Sima, Institutul de biopatologie celulară: „Tot din circulație și de multe ori, odată cu LDL, pătrund molecule de calciu. Sunt favorizare de moleculele de sare, pentru că toate sărurile astea sunt într-un echilibru între ele. Cu cât sodiul, sarea e crescut întră și calciul. Se leagă (calciul) de aceste depuneri lipidice, care sunt la început particule de LDL, după care se aglomerează. Calciul asta se lipește de molecule de LDL oxidat sau glicat.”
Adică LDL colesterol lipicios, determinat de prea mult zahăr în sânge. Așa apare placa dură de calciu. Din vasele de sânge.
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine, sanatate, glicemie, colesterol, myimpact,
Dată publicare:
29-11-2023 08:16