De ce nu este bine să preparăm carnea direct pe grătar. Arsura poate fi toxică
Your browser doesn't support HTML5 video.
Aceasta deoarece gudronul, rezultat din ardere, se mixează cu alcoolul.
Gustul unic nu ne dă pace! Dar gudron e interzis să consumăm! Ficatul uman nu știe ca să facă cu această subtanță. În ciuda celor peste 2000 de reacții chimice, pe care le realizează non-stop. Conf. dr. Nastasia Belc, Institutul Naţional de Cercetare pentru Bioresurse Alimentare: „Arsura de la grătar - găsim hidrocarburi aromatice policiclice foarte toxice. Suntem adaptați să simțim ce e toxic. Simțim un gust amărui în dreptul arsurii de grătar. Sunt și subtanțe toxice.” Un grătar și un pahar de bere. Ce rezultă? Chimic. Prof. univ. dr. ing Stefan Voicu, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Gudronul se dizolvă usor în alcool, noi luăm gudronul și îl ducem direct la ficat! Ficatul îl aruncă în sânge pentru că nu are ce să facă cu el. Cantitatea de gudron din sânge ajunge la organele responsabile de curățarea organismului - plămân, rinichi, ficat. Ficatul e un reactor chimic, dar nu poate prelucra carbonul / carbunul.” Ce facem să nu facem rău ficatului? Nu punem carnea direct pe flacără, ci pe o plită. Carnea se marineaza înainte. Conf. dr. Nastasia Belc, Institutul Naţional de Cercetare pentru Bioresurse Alimentare: „Produsul e mai masticabil, temperatura se transmite mai ușor în toată masa produsului.” În felul acesta, nu apare gudronul. În marinata se pune, optim, lămâie. Pentru acidul pe care îl conține. Lamâia e recomandată și în salata de lânga grătar ori direct pe felia de carne, pusă în farfurie. Carnea conține fier hemic, ușor de folosit de către organismul uman. Chiar și așa, fierul se asimilează eficient în prezența vitaminei C. În salată, puneți și pătrunjel proaspăt. Frunzele cu cea mai mare concentrație de vitamina C.