Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce sunt fibrele și ce rol au ele în menținerea sănătății. Mihaela Bilic: „Fibrele au zero calorii”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Toată lumea știe că fibrele sunt sănătoase. Dar ce sunt fibrele mai exact și care este rolul lor în nutriție? Cine ar trebui să consume fibre și în ce cantitate? Răspunsurile le aflăm din emisiunea "Doctor de bine".

Mihaela Bilic: „Trebuie să știm că noi oamenii nu putem digera fibrele, să nu credeți că din ele avem vreun beneficiu nutritiv, au exclusiv rol mecanic, fibrele au zero calorii, probabil din cauza asta toată lumea le mănâncă cu plăcere, nu îngrașă, doar pun intestinul în mișcare. Trebuie să facem diferența, sunt două categorii de fibre, avem fibrele din fructe și legume, care sunt fibre solubile, se umflă în contact cu apa, fac așa, un gel vâscos, care ajută ca în intestin să nu se absoarbă atât de multă apă și grăsime, deci contribuie la menținerea glicemiei, colesterolului, sunt de bine. Cu atât mai multe, cu atât mai bine. În momentul în care vorbim de fibrele din cereale, ele sunt fibre insolubile, sunt tari, sunt agresive, sunt neprietenoase, cel mai bun exemplu este hârtia, conține celuloză, o fibră care este insolubilă, și dacă o punem în apă se înmoaie dar nu o putem digera, însă pentru anumite persoane fibrele insolubile din cereale, mâncate în cantitate pre mare pot să producă iritații la nivelul tubului digestiv, pot da intoleranțe alimentare și sub nicio formă nu trebuie consumate în exces de copii. Sunt foarte multe mame care zic, copii să mănânce multe cereale integrale, pâine integrală, aduceți-vă aminte că în copilărie bunicii spuneau, pâinea cea mai albă pentru copii, ei au un intestin sensibil și nu trebuie bombardat, agresat cu foarte multe fibre insolubile.”

Mai multe detalii, în VIDEO.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult