Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mesele în cantități mici sunt cheia unei diete sănătoase. De ce trebuie să nu exagerăm cu mâncarea

Your browser doesn't support HTML5 video.

De ce să nu fac petrecere culinară în fiecare zi? Pentru că organul care conduce toate grăsimile din organism - ficatul - nu și-o dorește.  

Tot ce vrea se referă la cantitate. Mică, în fiecare zi. Aceasta e fiziologia umană. Încercăm să o schimbăm și vedem doar pagubele: grăsimea dintre organele interne.

Carnea aduce preponderent grăsimea numită colesterol. Brânzeturile aduc preponderent grăsimile numite trigliceride. Vorbim despre două tipuri de grăsimi pe care le gândește ficatul. Mergem pe calea acestora.

Ficatul răspunde de toate grăsimile din organism. Peste 1.000 de tipuri diferite de celule găsim în această uzină. Cum îl ajutăm activ? Prin hrană moderată în cantitate și moderată în grăsimi. Zilnic!

Alimentele ajung în intestinul subțire. Grăsimea din hrană face în intestin molecule bogate în trigliceride. Le numim chilomicroni. Ne explică membrul Academiei Române Anca Sima.

Citește și
Raceala
De ce nu este bine să mâncăm carne când ne curge nasul. Explicațiile medicilor

Anca Sima, Institutul de Biopatolgie celulară: „Ce fac acești chilomicroni? Se duc direct în ficat. Acolo este prima stație de prelucrare a acestor lipide”.

Ficatul pune la bătaie enzime specializate să se lupte cu grăsimile din hrană, dar când mâncăm prea multe, într-o masă grasă de exemplu, grăsimea nu mai este prelucrată bine.

Anca Sima, Institutul de biopatolgie celulară: „Aceste enzime, în momentul în care crește nivelul lipidelor în sânge, al trigliceridelor și colesterolului, încep să scadă în activitate. Atunci nu mai este prelucrată această grăsime și rămâne în circulație și se tot plimbă prin sânge, pe la alte organe și acolo e preluată puțin. Ce rămâne nepreluat e luat de ficat, de hepatocite”.

Hepatocitele sunt principalele celule din ficat. Devin albicioase. Celulele atacate de grăsime cer ajutor. Îl primesc de la sistemul imunitar, dar apare inflamația. Apare boala numită steatohepatită. Apoi devin fibrozate. Apare boala numită ciroză hepatică - ficat nefuncțional.

Ficatul plin cu grăsime sau ficatul gras. Din acesta grăsimile pleacă în celule de depozit.

Țesutul gras. Vedem un țesut plin de vase cu sânge. Odată bombardat cu grăsimea din ficat cere și el ajutor sistemului imunitar și îl primește. Apare inflamația și haosul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult