Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ungaria și alte țări își repatriază gratuit cetățenii aflați în Israel. România, pe profit. Ciolacu: „Nu suntem Crucea Roșie"

Tensiunile apărute între israelieni și palestinieni, după ce teroriștii Hamas au lansat un atac sângeros asupra statului evreu, au determinat guvernele mai multor țări să-și repatrieze de urgență cetățenii aflați pe teritoriul Israelului.

Ministerul de Externe al Argentinei a precizat pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, că s-a început evacuarea cetățenilor argentinieni care se află în Israel.

Acesta a precizat că un prim grup a plecat cu un avion militar Hercules de la Tel Aviv spre Roma, urmând ca ulterior să ajungă în Argentina.

La rândul lor autoritățile australiene au organizat două zboruri speciale, vineri și duminică, pentru a-i aduce acasă pe cetățenii aflați în Israel, a declarat premierul Anthony Albanese, citat de Reuters.

De asemenea, Austria a anunțat că forțele sale armate au început miercuri, 11 octombrie, să-i evacueze pe austriecii aflați în Israel.

Citește și
armata israel
Cum a început marele conflict israeliano-palestinian și ce încercări au existat pentru a face pace

Tot miercuri, un număr de 14 turiști bolivieni au fost evacuați din Israel cu un zbor al forțelor aeriene spaniole.

Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a declarat, joi, că toți cetățenii belgieni aflați pe teritoriul statului evreu vor fi aduși acasă.

De asemenea, joi, 212 cetățeni brazilieni au fost aduși în țara lor, după ce miercuri a fost efectuat un zbor cu 211 pasageri, a anunțat Ambasada Braziliei la Tel Aviv.

Instituția diplomatică a precizat că alte patru zboruri sunt planificate până duminică, 15 octombrie.

Autoritățile din Canada au anunțat că intenționează să opereze zboruri de evacuare pentru canadienii blocați în Israel.

Aproximativ 1.000 de canadieni aflați în "Țara Sfântă" doresc să plece de acolo.

Un număr total de 209 chilieni au fost evacuați din Israel către Atena și Madrid cu trei zboruri Boeing 737, a anunțat, joi, Ministerul de Externe din această țară.

Ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky, a adus cu avionul său guvernamental 34 de cetățeni cehi din Israel, după ce a făcut o escală în această țară la întoarcerea din Oman.

Pentru evacuarea cetățenilor săi din Israel, Guvernul Danemarcei a pus la dispoziție un avion cargo Hercules C-130, care poate transporta aproximativ 120 de pasageri.

Printre țările care au organizat zboruri speciale pentru evacuarea cetățenilor aflați în Israel se numără și marile puteri europene, Franța, Germania, Italia, Olanda și Marea Britanie.

De asemenea, Statele Unite își repatriază cetățenii din "Țara Sfântă". La fel procedează și Kazahstan.

Islanda a repatriat pe banii statului cetățeni din alte țări

De asemenea, ministerul de Externe al Islandei a anunțat, duminica trecută, că un avion la bordul căruia se aflau, printre alții, 126 de islandezi, cinci feroezi, patru norvegieni și un grup de 12 persoane din Germania a plecat din Israel spre Keflavík.

Un purtător de cuvânt al ministerului a precizat că zborul a fost închiriat și plătit de statul islandez.

Pentru evacuarea cetățenilor săi, Polonia a decis să trimită în Israel două avioane militare Hercules C-130, a anunțat ministrul Apărării, Mariusz Blaszczak.

De asemenea, avioane militare care au avut misiunea de a-i aduce acasă pe cei aflați în Israel au mai trimis Ungaria, Portugalia și Spania.

Ucraina își evacuează cetățenii prin România

Purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a anunțat pe Facebook că peste 1.000 de cetățeni ucraineni au solicitat asistență pentru a părăsi Israelul.

Acesta a precizat că un prim zbor de evacuare va fi organizat, sâmbătă, către România.

Nikolenko a mai spus că aproximativ 200 de ucraineni au cerut să fie evacuați din Fâșia Gaza. Oficialul din Ucraina a precizat că, momentan, este prea periculos ca autoritățile din țara sa să facă acest lucru.

Cum tratează România problema cetățenilor aflați pe teritoriul Israelului

În timp ce guvernele mai multor țări au decis să trimită aeronave militare pentru a-i aduce acasă pe cetățenii aflați în Israel, autoritățile române au tratat cu totul diferit situația.

Până acum, potrivit premierului Marcel Ciolacu, s-au întors în țară 1.709 cetățeni români care erau în "Țara Sfântă". 

Șeful Guvernului a precizat că oamenii au fost aduși acasă cu zece avioane TAROM, companie care este deținută exclusiv de stat, și cu opt aeronave private, niciuna aparținând Wizz Air, care și-a suspendat zborurile către și dinspre Tel Aviv.

Conform acestuia, fiecare cetățean român a suportat costul călătoriei: "Am văzut un preţ fix la TAROM de 350 de euro".

"Nu există zboruri umanitare. Nu putem transforma România şi companiile româneşti în Crucea Roşie", a afirmat Marcel Ciolacu.

Astfel, România se află în opoziție totală cu țări precum Ungaria, Polonia, Danemarca sau Portugalia, care au decis să-și aducă acasă cetățenii cu aeronave militare, sau cu Islanda, care, așa cum am scris mai sus, a repatriat gratuit inclusiv cetățeni străini.

Unii români aflați în Israel au crezut că vor ajunge acasă pe banii statului

Unii cetățeni români aflați în Israel au crezut că vor ajunge în țară pe cheltuiala statului, după ce autoritățile au reușit să-i inducă în eroare.

Mai exact, ministrul de Externe, Luminița Odobescu, a transmis duminică, 8 octombrie, pe platforma X (fosta Twitter) că obiectivul autorităților române este "repatrierea în siguranță a cetățenilor români care doresc să revină din Israel".

Astfel, prin folosirea cuvântului "repatriere", unii cetățeni români aflați în Israel au crezut că vor fi aduși acasă pe cheltuiala statului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult