Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Unele companii aeriene au început să-i cântărească pe călători înainte de îmbarcare. Care este motivul acestui demers

Your browser doesn't support HTML5 video.

Obezitatea tot mai răspândită devine un factor relevant pentru companiile aeriene. Multe își cântăresc pasagerii înainte de îmbarcare, din motive care țin de siguranta zborului.

Deocamdată, obiectivul este ca pasagerii să fie astfel distribuiți încât aeronava să fie echilibrată.

Zeci de pasageri care cântăresc mai mult decât media pot suprasolicita semnificativ un avion, iar de greutate depind toate calculele de performanță: lungimea pistei, desprinderea, depășirea obstacolelor ori distanțele de aterizare. Acesta e raționamentul care determină tot mai multi operatori aerieni să-i cântărească pe călători înainte de îmbarcare.

Compania finlandeză Finnair a anunțat că își va pune pasagerii pe cântar, cu țelul declarat de a îmbunătăți calculul echilibrului pentru sporirea siguranței zborului. Deocamdată, măsura va fi implementată pe bază de voluntariat si in mod anonim.

„Cântărirea pasagerilor este menită să ne asigure că avionul nu depășeste greutatea maximă pe care o poate suporta înainte de decolare”, au explicat cei de la Finnair.

Citește și
aeroport
În ce situații putem cere despăgubiri de la companiile aeriene și cum procedăm. Compensațiile ajung și la 600 de euro

Compania nu a oferit explicații suplimentare, dar experții pun această practică pe seama obezității, care ia amploare cu precadere în statele occidentale.

Majoritatea companiilor aeriene de pe continent își fac socotelile plecând de la standardele de greutate medie stabilite de Agenția Europeană de Siguranță a Aviației: 82,2 kilograme pentru barbati si 67,5 kilograme pentru femei. Cifrele sunt însă depășite chiar și în Europa, ca să nu mai vorbim de Statele Unite.

Conform statisticilor guvernamentale, în 2020, 42% din populația adultă americană era considerată obeză. În anii 1960, această cifră era doar de 10%.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult