Unele companii aeriene au început să-i cântărească pe călători înainte de îmbarcare. Care este motivul acestui demers
Obezitatea tot mai răspândită devine un factor relevant pentru companiile aeriene. Multe își cântăresc pasagerii înainte de îmbarcare, din motive care țin de siguranta zborului.
Deocamdată, obiectivul este ca pasagerii să fie astfel distribuiți încât aeronava să fie echilibrată.
Zeci de pasageri care cântăresc mai mult decât media pot suprasolicita semnificativ un avion, iar de greutate depind toate calculele de performanță: lungimea pistei, desprinderea, depășirea obstacolelor ori distanțele de aterizare. Acesta e raționamentul care determină tot mai multi operatori aerieni să-i cântărească pe călători înainte de îmbarcare.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Compania finlandeză Finnair a anunțat că își va pune pasagerii pe cântar, cu țelul declarat de a îmbunătăți calculul echilibrului pentru sporirea siguranței zborului. Deocamdată, măsura va fi implementată pe bază de voluntariat si in mod anonim.
„Cântărirea pasagerilor este menită să ne asigure că avionul nu depășeste greutatea maximă pe care o poate suporta înainte de decolare”, au explicat cei de la Finnair.
Compania nu a oferit explicații suplimentare, dar experții pun această practică pe seama obezității, care ia amploare cu precadere în statele occidentale.
Majoritatea companiilor aeriene de pe continent își fac socotelile plecând de la standardele de greutate medie stabilite de Agenția Europeană de Siguranță a Aviației: 82,2 kilograme pentru barbati si 67,5 kilograme pentru femei. Cifrele sunt însă depășite chiar și în Europa, ca să nu mai vorbim de Statele Unite.
Conform statisticilor guvernamentale, în 2020, 42% din populația adultă americană era considerată obeză. În anii 1960, această cifră era doar de 10%.