Borșul moldovenesc a intrat pe lista produselor atestate tradițional. Ce avantaje are
Your browser doesn't support HTML5 video.
Secretul gustului celor mai bune ciorbe se poate prepara simplu și acasă, dar este produs și într-o fabrică din Iași. Tot Moldova se mai laudă și cu alte produse certificate tradițional ca sărățelele cu telemea, cornulețele cu rahat sau pastrama afumată de porc.
1.000 de sticle cu borș moldovenesc sunt ambalate în fiecare oră, într-o fabrică din Iași, iar lunar, 50 de tone de borș acru ajung pe rafturile magazinelor din țară, dar și din străinătate, la românii de acolo. O sticlă de un litru costă mai puțin de doi lei, dar gustul pe care-l dă borșul ciorbelor de văcuță, pește, perișoare, găină sau numai legume, e neprețuit. Gabriela Mihăilă, administrator fabrică de borș: „E vechea rețetă pe care o știe toată lumea. Cu huște, preparate patru, cinci zile, în butoaie de lemn, cu tărâțe, apă și crenguțe de vișin, se mai poate pune și făină de mălai, pentru a da un aspect brumăriu. Nu folosim nimic chimic, încercăm să fie natural, nu este un produs pasteurizat, de asta are termen de valabilitate mai mic, trebuie păstrat la rece”. Borșul natural fabricat la Iași a primit recent certificat de autenticitate. Roxana Florea, consilier Direcția Agricolă Județeană Iași: „Pentru atestarea unui produs tradițional, timpul variază între două săptămâni și un an de zile. Acest lucru depinde foarte mult de dovada istorică, care stă la baza atestării produsului tradițional, dar și de sezonalitatea produsului”. Tot la Iași, atestate tradițional mai sunt și sărățelele cu temelea de vacă și cașcaval, dar și cornulețele cu rahat. Aurelia Pănică, patiser: „Totul este manual, frământat la mână, întins cu sucitorul, tăiate, la cuptor se coc și apoi sunt bune de mâncat. Cornulețele sunt de post. În compoziție ar fi făină, drojdie, ulei, borșul de putină, după care le umplem cu rahat, le coacem, le dăm prin zahăr”. La fel este și pastrama de porc afumată cu lemn de fag și cireș și învelită în usturoi, atestată produs tradițional din Moldova.
Andrei Podeanu, producător de carne: „Pulpa de porc este porționată și rezultă acest produs, în final. Ele stau la baiț undeva între 24-48 de ore, doar cu sare mare, piper și cimbru, iar apoi, după ce stau la frig și se macerează carnea, o luăm și o băgăm în afumătoare”. Ca să poată primi atestat de produs tradițional, toate preparatele trebuie făcute după rețete vechi de cel puțin 30 de ani. Iașiul are 20 de produse atestate tradițional, fabricate de zece producători autohtoni.