Târgul Pescăresc de toamnă, la Ministerul Agriculturii. Petre Daea: „Românii să mănânce mai mult pește decât cormoranii”
Fript pe plită, tăvălit în mălai, azvârlit în oala cu borș sau lăsat să se topească în saramură, peștele a fost în centrul atenției la un târg deschis în Capitală.
Organizatorii încearcă să promoveze produsele românești și să-i ajute pe cei din domeniu să vândă mai mult în țară. Deocamdată, mâncăm prea puțin pește și, în general, din alte țări.
Mirosul de pește fript a învăluit centrul Bucureștiului. Și să nu îți placă, tot pofteai. Așa că cine s-a nimerit în zonă, a putut să încerce o mulțime de bunătăți.
Dincolo de preparatele clasice gătite pe tablă sau în ulei, producătorii au tentat publicul cu numeroase specialități.
În ton cu vremurile, prețurile nu sunt simbolice. 450 de grame de calcan costă 85 de lei. Dacă vreți chefal, o să dați 60 de lei. În tot acest timp, faimosul storgeac costă 40 de lei porția.
Mastică Filip, proprietarul unei păstrăvării: „Tot peștele este prins și preparat de noi, ăsta este farmecul. Rețetele sunt moștenite de la bunicul meu”.
Caviarul își păstrează statutul de vedetă incontestabilă. Costă între 480 și 1.600 de lei suta de grame. În aceste condiții, grosul merge la export.
Marilena Maereanu, producător: „Vindem 30% din producție, nu înseamnă foarte puțin, înseamnă că românii cumpără și apreciază caviarul”.
Petre Daea: „Noi nu producem mai mult de 20.000 de tone de pește în țară”
Însă, per total, peștele nu este de bază în bucătăria noastră. Cele mai recente date arată că un român mănâncă anual puțin peste 6 kilograme.
La rândul lui, ministrul Agriculturii își continuă războiul cu cormoranii care, spune oficialul, ne mănâncă nouă peștele.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Românii să mănânce mai mult pește decât cormoranii. La această dată, noi nu producem mai mult de 20.000 de tone de pește în țară față de posibilitățile pe care le avem, de a realiza peste 50-60.000 de tone de pește”.
Târgul Pescăresc de toamnă de la Ministerul Agriculturii ține până marți.