Alegeri prezidențiale în SUA 2024. Măsuri de protecție fără precedent: agenți bine înarmați, drone și geamuri anti-glonț
Alegeri prezidențiale în SUA 2024. După una dintre cele mai violente campanii din istoria Americii, cele 50 de state ale ţării şi-au întărit securitatea la centrele de votare.
Au fost luate măsuri de protecție fără precedent, înaintea acestor alegeri, de la agenți de securitate înarmați, până la drone de supraveghere și geamuri anti-glonț.
În Washington, Casa Albă și alte instituții importante sunt inconjurate de garduri metalice. De asemenea, a fost activată Garda Națională.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
FBI a înființat la Washington, D.C. un post de comandă pentru a monitoriza și a răspunde la amenințările legate de alegeri, atât înainte, cât și după ziua scrutinului. Totul în colaborare cu poliția de la nivel local.
James Barnacle, FBI: ”Scopul postului de comandă este să ne asigurăm că FBI este bine poziționat pentru a răspunde la amenințările sau informațiile care ar putea afecta securitatea alegerilor. Aceste amenințări includ amenințări criminale, cum ar fi amenințările la adresa lucrătorilor electorali, influența malignă străină, amenințările cibernetice și actele de violență internă.”
În capitala federală a Americii, garduri metalice de securitate, înalte de aproximativ doi metri și jumătate protejează Casa Albă, Capitoliul, complexul Departamnetului Trezoreriei și reședința vicepreședintelui Kamala Harris.
Serviciul secret a anunțat și alte ... "măsuri fizice de siguranță publică", amplasate în jurul clădirilor importante din capitala federală.
Totul - la aproape 4 ani după ce fostul președinte Donald Trump a refuzat să accepte rezultatul din 2020 și a determinat o mulțime de suporteri violenți să ia cu asalat Capitoliul -
într-o încercare violentă de a opri certificarea victoriei președintelui Joe Biden în alegeri.
Și în acesată campanie electorală, Trump a denunțat - fără niciun fundament presupuse fraude in favoarea rivalei sale democrate. Și s-ar putea să vrea să-si proclame victoria, undeva la sfârșitul acestei zile electorale, înainte de aflarea rezultatelor.
Donald Trump: ”Când vom câștiga alegerile - mai este doar o zi, oh, cât de frumos sună. O zi, de acum. Am așteptat patru ani, pentru asta, patru ani.”
Pe de altă parte, sute de echipamente de securitate, între care drone şi veste antiglonţ şi chiar un buton de panică conectat la numărul de urgenţă vor asigura buna desfăşurare a zilei electorale şi vor permite tuturor să-şi exercite dreptul de vot.
Au fost luate măsuri speciale și pentru protejarea birourilor electorale - în special cele mai contestate. Așa stau lucrurile la Maricopa, cel mai mare comitat din Arizona, unul dintre statele cheie la acest scrutin. După ce Trump a susţinut în mod fals că a câştigat la ultimele alegeri, au fost demonstratii, pe alocuri violente si la birourile electorale.
Maricopa County Board of Supervisors Bill Gates: ”Este foarte important pentru noi ca oamenii să aibă încredere în modul în care organizăm alegerile. Cerem cetățenilor noștri să fie buni cetățeni. Dacă, din păcate, nu au succes, le cerem să accepte aceste rezultate și să meargă mai departe, felicitând câștigătorul.”
Între timp a fost egalitate desăvârșită, 3 voturi pentru Kamala Harris și tot atâtea pentru Donald Trump. Este rezultatul - mai mult simbolic, decât relevant - al scrutinului prezidențial în primul loc din America unde s-a votat, chiar la miezul nopții.
Este vorba despre sătucul Dixville din New Hampshire, situat aproape de frontiera canadiană. Tradiția continuă din 1960.
Tot prin tradiție, o brutărie din Pennsylvania vinde, la fiecare scrutin prezidential, prăjiturele electorale, cu chipurile ... comestibile ale celor doi candidati. Cele care îl reprezeintă pe Trump par să se vândă mai bine, cu un avans de câteva mii.
Totuși, recunoaște managerul, scorul vânzărilor nu poate prezice rezultatul. Acum patru ani, când a câștigat Biden, tot prăjiturile Trump au fost mai ... gustate.