Alegeri locale 2016. Jumatate dintre primarii marilor orase au probleme cu justitia. Cati dintre acestia vor un nou mandat
Dintre cei 109 primari de municipii si sectoare ale Capitalei, 51 au probleme in justitie – ceea ce nu-i impiedica pe multi dintre ei sa candideze la alegerile de duminica.
Aproape jumatate dintre primarii municipiilor si ai sectoarelor Capitalei, mai precis 51, au probleme cu legea, cei mai multi fiind acuzati de coruptie, potrivit News.ro. Dintre acestia, 25 candideaza pentru un nou mandat la alegerile locale din 5 iunie, unul dintre ei din arest iar un altul, dupa ce magistratii l-au lasat fara drepturi electorale cu numai doua zile inaintea scrutinului. Ceea ce inseamna ca, daca va castiga, nu va putea fi validat in functie.
De asemenea, site-ul penali.roa calculat ca exista 104 primari de orase si municipii si sefi de consilii judetene cu probleme penale. Dintre acestia, 21 sunt condamnati definitiv cu executare sau suspendare. Lista lor si distributia pe partide o gasiti pe site-ul penali.ro.
Din cele 109 mari primarii din Romania (103 municipii si cele 6 sectoare ale Capitalei), in aproape jumatate - 51 - sunt edili cu probleme in justitie. Dintre acestia, 46 au probleme de ordin penal, fiind fie condamnati, fie urmariti penal, iar 5 au fost gasiti incompatibili de catre Agentia Nationala de Integritate. In aproape toate cazurile este vorba despre acuzatii de coruptie – dar exista si un edil care a fost condamnat la doi ani cu suspendare pentru ucidere din culpa in urma unui accident de munca.
In ceea ce priveste lista completa a celor 51 de primari cu probleme in justitie, aceasta este formata din 4 primari demisi de prefecti, 9 care si-au dat demisia, 14 suspendati (dintre care unul este in arest preventiv) si 24 care sunt in continuare in functie. Astfel, aproximativ un sfert dintre primarii de municipii din Romania si-au pierdut, intr-un fel sau altul, functia in ultimii 4 ani, de la alegerile locale din 2012, ca urmare a problemelor penale.
In alcatuirea listei, cei de la News.ro au luat in calcul primarii urmariti penal, trimisi in judecata sau condamnati (in prima instanta sau definitiv), precum si primarii gasiti incompatibili de ANI, care fie au pierdut procesele, fie se afla in continuare in instanta, pentru a contesta raportul Agentiei Nationale de Integritate.
Sursa: Pro TV
Etichete: condamnat, candidati, dosar penal, primari, coruptie, ani, alegeri locale,
Dată publicare:
04-06-2016 15:07