Sistemul informatic care promite sa asigure cele mai corecte alegeri de dupa Revolutie. Ce se va intampla inainte sa votam
Alegerile locale de duminica, 5 iunie, ar trebui sa fie cele mai corecte de dupa Revolutie. Cel putin asa sustin autoritatile, care au implementat un sistem informatic de monitorizare a scrutinului in fiecare dintre cele peste 18.000 de sectii de votare.
Asta inseamna ca un operator de calculator ne va scana buletinul de identitate inainte sa intram in cabina. Cine va vota de mai multe ori poate sa stea trei ani dupa gratii.
Marea noutate a alegerilor locale de duminica este asa-numitul Sistem informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal. La sectii, indiferent ca sunt in centrul Capitalei sau in cel mai indepartat catun, veti fi intampinati pe langa membrii sectiei de votare de un operator de calculator dotat cu o tableta conectata la internet. Pentru a putea vota trebuie sa ii inmanati actul de identitate.
Marian Muhulet, vicepresedintele AEP: "Actul de indentitate se introduce aici, se scaneaza doar partea de jos a actului de identitate, iar eu voi fi raportat in baza de date la nivel national ca am fost prezent la sectie si ca am votat."
Daca reiese din sistemul informatic ca nu ati mai votat, veti semna pe listele electorale, apoi primiti buletinele de vot, o stampila si va exercitati dreptul. La final, nu uitati sa puneti buletinele in urne si sa predati stampila.
Problema intervine cand la sectia de votare merge o persoana care vrea sa voteze de mai multe ori. Trebuie sa stiti ca simpla introducere in sistem a unui CNP de cel putin doua ori va trimite in zona penala. Tentativa de vot multiplu este pedepsita la noi cu inchisoare de la trei luni la un an si jumatate.
Daca respectivul alegator insista ca nu a mai votat, va completa o declaratie pe propria raspundere in acest sens si va fi lasat sa voteze. Daca ulterior se va dovedi ca a mintit este acuzat de frauda la vot. Codul Penal prevede pedepse de la sase luni la trei ani in acest caz.
Fiecare din cele peste 18.000 de sectii de votare din Romania au fost dotate cu o asemenea tableta, conectata la internet. De asemenea, operatorii lor au fost instruiti din vreme, iar in judete vor fi echipe de interventie, in caz ca sunt probleme cu conexiunea la internet sau cu tabletele. Potrivit autoritatilor, sunt peste 3.500 de tablete de rezerva.
Pe de alta parte, Autoritatea Electorala Permanenta a publicat si sumele stranse de partide si candidati, in campania electorala. PNL a primit aproape 3,7 milioane de euro, in timp ce PSD - putin peste 3 milioane de euro. In total, candidatii au declarat la Autoritatea Electorala cotizatii de 9,7 milioane de euro, bani care vor fi decontati de la bugetul de stat, dupa alegeri.
Sursa: Pro TV
Etichete: contributii, partide, buletin, vot, tableta, scrutin, sistem informatic,
Dată publicare:
31-05-2016 18:33