Sute de candidaturi cu probleme la alegerile locale. Primar pentru 2 partide, consilier la limita majoratului

Ultima actualizare: 30-05-2016 06:58
Reprezentantii organizatiei judetene a PSD au depus la Biroul Electoral Judetean (BEJ), listele de candidati pentru Consiliul Judetean (CJ) Botosani si Primaria Botosani

Cu o saptamana inainte de data alegerilor locale, un ONG atrage atentia asupra faptului ca pe listele de candidaturi definitive apar ilegalitati.

Expert Forum semnaleaza faptul ca pe listele de candidaturi definitive prezentate de Biroul Electoral Central figureaza cateva sute de persoane cu varsta sub 23 de ani, dar si candidati din partea mai multor partide. Si asta cu toate ca Legea 115/2015 spune clar ca „au dreptul de a fi alesi consilieri si primari cetatenii cu drept de vot care au implinit, pana in ziua alegerilor inclusiv, varsta de cel putin 23 de ani”.

Iar la articolul 7, alineat 7, din legea 115/2015 se precizeaza ca „candidaturile depuse pe mai multe liste de candidati sau atat pe liste, cat si ca independent, sunt nule de drept.” In aceeasi lege se precizeaza clar ca "acceptarea de catre o persoana a inscrierii sale in mai multe liste de candidati pentru aceeasi autoritate publica" constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.400 lei la 2.000 lei.

Aici gasiti listele cu candidatii la primarie din fiecare localitate

De altfel, Biroul Electoral Central a pus pe site si un tabel in care apar candidatii sub 23 de ani si cei care figureaza pe listele mai multor partide. In prima categorie – „under 23” - sunt 449 de potentiali alesi. Cel mai tanar dintre ei, care candideaza la un posty de consilier local in judetul Neamt s-a nascut pe 13 aprilie 1998. Ceea ce inseamna ca la data alegerilor va avea 18 ani, o luna si 23 de zile iar in ultima zi de depunere a candidaturilor (26 aprilie) abia trecusera doua saptamani de cand devenise major. Dintre cei 449, doar 134 sunt nascuti in 1993, deci ar putea implini varsta legala pana la data alegerilor; restul sunt cu siguranta prea tineri ca sa aiba dreptul de a fi alesi.

De asemenea, exista 58 de candidaturi cu probleme din cauza ca respectivii candidati apar pe listele mai multor partide. Este vorba despre 28 de persoane care au candidat fiecare din partea a doua formatiuni politice, dintre care unul chiar la primaria unui oras din judetul Constanta.

Potrivit Expert Forum, in acest moment candidaturile nu mai pot fi contestate, dar ele pot fi invalidate daca respectivii candidati ar iesi castigatori in alegerile din 5 iunie. ONG-ul atrage atentia asupra fapului ca prin admiterea candidaturilor cu probleme au aparut o serie de consecinte juridice. In primul rand, candidatii au comis fals in declaratii, deoarece ei au semnat o declaratie pe proprie raspundere prin care confirma ca respecta conditiile de candidatura. In al doilea rand, ar putea fi vorba de fals in declaratii si in ceea ce priveste partidele care le-au sustinut candidaturile.

ONG-ul atrage atentia asupra faptului ca nu exista mecanisme eficiente de verificare a candidatilor si ca nevoie de profesionalizarea membrilor birourilor electorale. Situatia este cunoscuta de Biroul Electoral Central, din moment ce institutia a postat aceste date pe site.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO