1 din 100 de romani candideaza la alegerile de duminica. Pentru prima data, strainii din tarile UE pot deveni primari
Aproape un sfert de milion de romani apar pe listele de candidati pentru alegerile locale din 5 iunie.
Mai precis, 246.692 de persoane apar pe listele de candidati. Numarul de candidaturi propriu-zise este ceva mai mare (267.239), deoarece o singura persoana poate candida la mai multe functii. Dintre acestia, 43 nu sunt cetateni romani, ci ai altor state ale Uniunii Europene, deoarece legea alegerilor locale din 2015 le da dreptul cetatenilor comunitari cu domiciliu sau resedinta in Romania sa fie alesi primari, consilieri locali sau consilieri judeteni exact in acelasi conditii ca romanii - potrivit legii vechi, ei nu puteau candida la primarie. De asemenea, cetatenii UE au si dreptul de a vota la aceste alegeri.
Aici gasiti listele cu candidatii la primarie din fiecare localitate
Cum la ora actuala populatia rezidenta a Romaniei este, potrivit INS, de 19,87 de milioane, inseamna ca 1,22% dintre romani candideaza. In Registrul Electoral, potrivit BEC, sunt inscrisi 18.264.835 de alegatori. Insa trebuie luat in considerare faptul ca multi dintre acestia sunt plecati din tara iar pentru locale nu se organizeaza sectii de votare in diaspora. Chiar si asa, rezulta ca 1,35% dintre romanii cu drept de vot candideaza la o functie.
Pe de alta parte, sute dintre acesti candati incalca legea, a avertizat recent ONG-ul Expert Forum. Asta pentru ca au ajuns pe liste desi nu au implinit varsta legala sau candideaza din partea a doua formatiuni politice, lucru strict interzis. Daca vreunul dintre acestia va castiga, mandatul sau nu va fi validat.
Numarul de candidati nu e insa record – la precedentele alegeri locale, in 2012, au fost 258.418. A crescut insa semnificativ numarul partidelor care apar pe list. In 2012 erau 24, acum sunt 70, dupa schimbarea legii partidelor. De asemenea, 2280 de candidati sunt independenti.
Insa, daca in 2008 la alegerile locale au participat 53 de partide iar in 2004 45 de partide, aliante si organizatii civice, in 2000 numarul a fost peste cel de acum: 100 de formatiuni s-au inscris in competitia pentru castigarea primariilor, consiliilor locale si judetene.
Sursa: Pro TV
Etichete: Capitala, populatie, candidati, primarie, partide, statistici, vot, consilier, consiliu local, alegeri locale, alegatori,
Dată publicare:
30-05-2016 12:06