(P) Scoala din Romania unde orele de curs se tin intr-o padure. Cum arata "cel mai lung copac din lume"
Se numeste “Padurea Pedagogica” si din 2011 gazduieste cursuri de biologie, geografie, geologie sau fizica in salile de clasa oferite de natura.
"Padurea Pedagogica" se intinde pe 3 hectare ale Tarii Dornelor, una dintre cele mai frumoase zone din Romania, si le ofera tuturor celor cu varste intre 10 si 18 ani posibilitatea de a invata despre natura si despre relatia omului cu aceasta. Proiectul a fost finalizat in 2011 de Asociatia Tasuleasa Social cu sprijinul Coca-Cola HBC Romania. Au lucrat la el, mai bine de un an, atat voluntari din Romania, Moldova si Germania, cat si biologi, silvicultori si padurari.
O adevarata sala de clasa in aer liber, „Padurea Pedagogica” primeste anual sute de elevi din Romania, dar si din Germania, Turcia, Spania, Finlanda, Anglia, Franta sau Olanda, care descopera cu acest prilej si frumusetile Tarii Dornelor. Printre materialele didactice se numara „cel mai lung copac din lume” - un labirint format trunchiuri gasite taiate in padure - o statie de epurare si tratare a apei care nu foloseste compusi chimici, dar si mai multe instalatii de producere a energiei „verzi” , printre care si una in care copiii trebuie sa pedaleze ca sa genereze curent electric.
In „Padurea Pedagogica” mai puteti gasi o expozitie de „portrete din padure” dar si o tiroliana, un copac de catarare, „podul din Nepal”, facut din scanduri prinse intre doua franghii, si „scara lui Iacob”, care devine din ce in ce mai dificila pe masura ce o urci, pentru ca distanta dintre trepte creste.
Cei mici se pot juca cu doua diorame reprezentand sate - unul expus la inundatii din cauza defrisarilor iar altul in varianta eco, protejat de copacii plantati pe dealurile din jur si pe care elevii pot incerca sa-l inunde cu stropitorile. In fine, exista si un personaj negativ: „hotul de lemne”.
Daca vreti sa vizitati „Padurea Pedagogica” si sa participati la cursurile despre relatia dintre om si mediu si despre importanta padurii, o gasiti intre Bistrita si Vatra Dornei, la 2 de kilometri de pasul Tihuta. Aceasta scoala in aer liber, unde copiii si tinerii invata sa protejeze natura, face parte din lungul sir de proiecte dezvoltate de Coca-Cola HBC Romania in Tara Dornelor, acolo unde se produce si apa Dorna. Una dintre cele mai recente initiative ale companiei in zona este proiectul „Dupa Noi” - „Dupa Noi este promisiunea facuta copiilor nostri ca vor respira aer curat, vor cutreiera munti si vai racoroase si vor bea apa proaspata, ca ne vom bucura de natura fara sa le ingradim altora dreptul de a se bucura la randul lor de ea, ca vom repara ce s-a stricat, ca vom planta ce s-a taiat si vom sadi bucurie in sufletele celor pe care ii vom intalni. Ca ne vom gandi intotdeauna la ce lasam in urma noastra.”
Photo Credits: Doru Panaitescu/ Cristian Vasile
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.