(P) De ce e riscant să prepari kombucha acasă

kombucha
StirilePROTV

Kombucha, o băutură veche a culturii chineze, este un probiotic la modă. Este de fapt un ceai negru sau verde îndulcit, care este supus fermentației cu o simbioză de bacterii și drojdie numită scoby.


În timpul procesului se produce un efect efervescent care, pe lângă faptul că este considerat aliment sănătos, este o alternativă sănătoasă la băuturile răcoritoare convenționale.

Scoby, care este cumpărat din magazine specializate sau online, formează o substanță cu aspect ciudat și texturată care plutește în lichid. Înainte de a lua tot kombucha care se face de fiecare dată, trebuie să rezervați o parte din lichid, numită starter, pentru următorul preparat. Ceva asemănător cu ceea ce se face cu iaurtul sau aluatul de pâine.

Ceaiul Kombucha poate fi cumpărat gata preparat, dar prepararea acasă este a priori atât de simplă încât mulți dintre susținătorii săi o preferă. Pur și simplu fierbeți apă, adăugați zahăr și ceai și lăsați-l să se răcească. Apoi se adaugă scoby, se acoperă și se așteaptă fermentarea.

Faptul că este ușor de făcut acasă nu înseamnă că este lipsit de pericole și există mai mulți factori care trebuie luați în considerare atunci când cineva decide să facă acea băutură ancestrală, cu peste 2.000 de ani de existență și cunoscută în China drept „elixirul sănătății nemuritoare”.

Citește și
Elena Lasconi, întrebată dacă va numi un premier de la PSD dacă ajunge președinte: "Există doar o singură soluție"

Deși nu toate efectele benefice asupra sănătății atribuite acesteia au fost coroborate științific. Ca și în cazul multor substanțe medicamentoase, acesta poate deveni dăunătoare și trebuie luate toate măsurile de precauție. Prima măsură este să folosiți apă pură, filtrată, nu de la robinet.

Un alt risc este acela că condițiile igienice nu pot fi garantate sută la sută acasă și de aceea bucătăria trebuie curățată temeinic cu produse naturale, dar fără a utiliza înălbitor, deoarece acest lucru ar putea elimina bacteriile bune. De asemenea, trebuie să vă spălați bine mâinile.

Alcoolul este un alt factor de apreciat. La fel ca toate alimentele fermentate, conține ceva alcool și, deși nu este de obicei o cantitate semnificativă, poate fi dăunător pentru persoanele cu un grad ridicat de sensibilitate. Pentru a ne înțelege, ar fi la nivelul unei beri ușoare, dar peste un suc de fructe.

Ideea este că atunci când pregătești ceaiul acasă nu ai ustensilele adecvate pentru a măsura cantitatea de alcool și nu este controlat. Deși, dacă nu consumați mai mult decât un pahar mare cel mult poate provoca o senzație de amețeală.

Merită să știm că, în general, femeile sunt mai sensibile decât bărbații și, de asemenea, că îi afectează mai mult pe cei cu o masă musculară mai mică. Cazurile de toxiinfecție nu sunt foarte frecvente sau grave, dar sunt posibile.

O altă problemă este că este fabricată din materiale brute și fermentate, iar bacteriile și drojdiile, esențiale pentru fermentare, ar trebui să fie bune. Dar, deoarece nu au fost fierte, pot crește alte bacterii dăunătoare .

PH-ul contează foarte mult

 

Un factor important în kombucha este pH-ul (coeficientul care indică gradul de aciditate al unei soluții lichide). În cazul de față, ar trebui să fie cât mai scăzut (mai acid).

După 24 de ore de infuzie, ceaiul va fi chiar sub 6,0, care este aproape același cu o ceașcă mai mult sau mai puțin dulce de ceai obișnuit. Odată cu trecerea timpului, acesta scade deoarece zahărul se transformă în acizi și nutrienți benefici. Dar, în același timp, băutura capătă un gust și o aciditate din ce în ce mai mare, asemănătoare cu cea a oțetului.

Potrivit unor cercetări, idealul pentru a profita din plin de efectele sale sănătoase este să atingi un pH cuprins între 2,5 și 3,0 , care poate fi verificat prin aplicarea unor benzi care îl indică. Adevărul este că majoritatea oamenilor o iau de obicei atunci când ajung la echilibrul dintre dulceață, amărăciune și aciditate care le place.

Feriți-vă de bacteriile rele

 

Principalul motiv pentru care această băutură a devenit atât de la modă este faptul că este considerată a fi un probiotic și pentru a asigura supraviețuirea acestor culturi, nu poate fi pasteurizată, de unde riscul ridicat de contaminare.

Probioticele sunt bacterii benefice și știm că avem microbi în sistemul digestiv care facilitează o digestie bună, contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar și la sănătatea mintală.

Dar se poate întâmpla ca în timpul procesului de fermentație, mai ales dacă nu este controlat foarte igienic, să se dezvolte bacterii dăunătoare. Este dificil pentru un singur pahar din acel ceai să provoace daune ireparabile , dar trebuie să fii atent la simptome ciudate.

Mai ales dacă sunteți sensibil la bacteriile dăunătoare care sunt produse, deoarece acestea ar putea duce la o reacție alergică, o infecție sau probleme de stomac. Și trebuie să fii deosebit de atent cu copiii și femeile însărcinate.

Articol recomandat de sport.ro
Călin Georgescu, luat peste picior de Gardoș pe tiktok: fostul fotbalist, scârbit de nesimțirea multor români
Călin Georgescu, luat peste picior de Gardoș pe tiktok: fostul fotbalist, scârbit de nesimțirea multor români

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Fabrica EGGER de la Rădăuți, o abordare circulară și sustenabilă în industrie
(P) Fabrica EGGER de la Rădăuți, o abordare circulară și sustenabilă în industrie

Fabrica EGGER din Rădăuți, parte a grupului internațional EGGER, reprezintă un model de referință în România pentru integrarea conceptelor de economie circulară și sustenabilitate în industria prelucrării lemnului.

(P) Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și sugari
(P) Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și sugari

Forbes Kids și D&D Research au realizat un studiu amplu privind opinia mamelor despre cele mai de încredere produse pentru copii.  

(P) ASUS Learn and Compete 2025: o nouă competiție pentru liceenii bucureșteni pasionați de tehnologie
(P) ASUS Learn and Compete 2025: o nouă competiție pentru liceenii bucureșteni pasionați de tehnologie

Într-o societate în care tehnologia evoluează rapid, ASUS România continuă să sprijine educația digitală a tinerilor prin inițiative inovatoare și captivante.

Recomandări
Doi candidaţi la prezidenţiale au solicitat Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Doi candidaţi la prezidenţiale au solicitat Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur

Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu, candidaţi la alegerile prezidenţiale, solicită Curţii Constituţionale anularea rezultatelor din primul tur al alegerilor.

Preşedinta Comisiei Europene: ”Rusia cheltuie până la 9% din PIB-ul său pentru apărare, iar Europa 1,9. Este ceva greșit”
Preşedinta Comisiei Europene: ”Rusia cheltuie până la 9% din PIB-ul său pentru apărare, iar Europa 1,9. Este ceva greșit”

Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult pentru a concura cu cheltuielile de apărare ale Rusiei, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

The Guardian: Alegătorii din România sunt furioşi. Ce urmează după victoria şocantă a ultranaţionalistului în primul tur
The Guardian: Alegătorii din România sunt furioşi. Ce urmează după victoria şocantă a ultranaţionalistului în primul tur

După o răsturnare de situaţie în primul din cele trei voturi decisive care ar putea duce la o orientare a României către o poziţie mai pro-rusă şi mai anti-UE, statul membru al UE şi NATO se întoarce duminică la urne pentru un scrutin parlamentar.