(P) De ce e riscant să prepari kombucha acasă

kombucha
StirilePROTV

Kombucha, o băutură veche a culturii chineze, este un probiotic la modă. Este de fapt un ceai negru sau verde îndulcit, care este supus fermentației cu o simbioză de bacterii și drojdie numită scoby.


În timpul procesului se produce un efect efervescent care, pe lângă faptul că este considerat aliment sănătos, este o alternativă sănătoasă la băuturile răcoritoare convenționale.

Scoby, care este cumpărat din magazine specializate sau online, formează o substanță cu aspect ciudat și texturată care plutește în lichid. Înainte de a lua tot kombucha care se face de fiecare dată, trebuie să rezervați o parte din lichid, numită starter, pentru următorul preparat. Ceva asemănător cu ceea ce se face cu iaurtul sau aluatul de pâine.

Ceaiul Kombucha poate fi cumpărat gata preparat, dar prepararea acasă este a priori atât de simplă încât mulți dintre susținătorii săi o preferă. Pur și simplu fierbeți apă, adăugați zahăr și ceai și lăsați-l să se răcească. Apoi se adaugă scoby, se acoperă și se așteaptă fermentarea.

Faptul că este ușor de făcut acasă nu înseamnă că este lipsit de pericole și există mai mulți factori care trebuie luați în considerare atunci când cineva decide să facă acea băutură ancestrală, cu peste 2.000 de ani de existență și cunoscută în China drept „elixirul sănătății nemuritoare”.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Deși nu toate efectele benefice asupra sănătății atribuite acesteia au fost coroborate științific. Ca și în cazul multor substanțe medicamentoase, acesta poate deveni dăunătoare și trebuie luate toate măsurile de precauție. Prima măsură este să folosiți apă pură, filtrată, nu de la robinet.

Un alt risc este acela că condițiile igienice nu pot fi garantate sută la sută acasă și de aceea bucătăria trebuie curățată temeinic cu produse naturale, dar fără a utiliza înălbitor, deoarece acest lucru ar putea elimina bacteriile bune. De asemenea, trebuie să vă spălați bine mâinile.

Alcoolul este un alt factor de apreciat. La fel ca toate alimentele fermentate, conține ceva alcool și, deși nu este de obicei o cantitate semnificativă, poate fi dăunător pentru persoanele cu un grad ridicat de sensibilitate. Pentru a ne înțelege, ar fi la nivelul unei beri ușoare, dar peste un suc de fructe.

Ideea este că atunci când pregătești ceaiul acasă nu ai ustensilele adecvate pentru a măsura cantitatea de alcool și nu este controlat. Deși, dacă nu consumați mai mult decât un pahar mare cel mult poate provoca o senzație de amețeală.

Merită să știm că, în general, femeile sunt mai sensibile decât bărbații și, de asemenea, că îi afectează mai mult pe cei cu o masă musculară mai mică. Cazurile de toxiinfecție nu sunt foarte frecvente sau grave, dar sunt posibile.

O altă problemă este că este fabricată din materiale brute și fermentate, iar bacteriile și drojdiile, esențiale pentru fermentare, ar trebui să fie bune. Dar, deoarece nu au fost fierte, pot crește alte bacterii dăunătoare .

PH-ul contează foarte mult

 

Un factor important în kombucha este pH-ul (coeficientul care indică gradul de aciditate al unei soluții lichide). În cazul de față, ar trebui să fie cât mai scăzut (mai acid).

După 24 de ore de infuzie, ceaiul va fi chiar sub 6,0, care este aproape același cu o ceașcă mai mult sau mai puțin dulce de ceai obișnuit. Odată cu trecerea timpului, acesta scade deoarece zahărul se transformă în acizi și nutrienți benefici. Dar, în același timp, băutura capătă un gust și o aciditate din ce în ce mai mare, asemănătoare cu cea a oțetului.

Potrivit unor cercetări, idealul pentru a profita din plin de efectele sale sănătoase este să atingi un pH cuprins între 2,5 și 3,0 , care poate fi verificat prin aplicarea unor benzi care îl indică. Adevărul este că majoritatea oamenilor o iau de obicei atunci când ajung la echilibrul dintre dulceață, amărăciune și aciditate care le place.

Feriți-vă de bacteriile rele

 

Principalul motiv pentru care această băutură a devenit atât de la modă este faptul că este considerată a fi un probiotic și pentru a asigura supraviețuirea acestor culturi, nu poate fi pasteurizată, de unde riscul ridicat de contaminare.

Probioticele sunt bacterii benefice și știm că avem microbi în sistemul digestiv care facilitează o digestie bună, contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar și la sănătatea mintală.

Dar se poate întâmpla ca în timpul procesului de fermentație, mai ales dacă nu este controlat foarte igienic, să se dezvolte bacterii dăunătoare. Este dificil pentru un singur pahar din acel ceai să provoace daune ireparabile , dar trebuie să fii atent la simptome ciudate.

Mai ales dacă sunteți sensibil la bacteriile dăunătoare care sunt produse, deoarece acestea ar putea duce la o reacție alergică, o infecție sau probleme de stomac. Și trebuie să fii deosebit de atent cu copiii și femeile însărcinate.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
Cărămidă cu cărămidă, proiectul Grivița 53 prinde contur existențial. Dar mai e nevoie de ctitori...
Cărămidă cu cărămidă, proiectul Grivița 53 prinde contur existențial. Dar mai e nevoie de ctitori...

După opt ani, Grivița 53 – primul teatru construit de la zero de comunitate - începe să se vadă. Parterul teatrului, sala mare și etajul 1 sunt gata (la roșu), urmând ca până la sfârșitul lunii mai să fie finalizată integral structura.

(P) Irina Rimes și-a invitat fanii la dans prin intermediul #FreeClipChallenge. „Căștile au rămas la locul lor”
(P) Irina Rimes și-a invitat fanii la dans prin intermediul #FreeClipChallenge. „Căștile au rămas la locul lor”

Când vine vorba de lumea showbiz-ului, Irina Rimes știe cel mai bine cum să-și țină aproape fanii.

 

(P) UniCredit Bank lansează platforma onemarkets Fund. Noi oportunități de investiții pentru români
(P) UniCredit Bank lansează platforma onemarkets Fund. Noi oportunități de investiții pentru români

UniCredit Bank lansează platforma onemarkets Fund, aducând noi oportunități de investiții pentru piața românească, prin lansarea a 14 noi fonduri mutuale.

Recomandări
Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO
Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO

Bilanţul atacului rus cu rachetă în Odesa a crescut marţi la cinci morţi, în urma unui deces la spital, anunţă oficiali, iar dintre cele 28 de persoane rănite în atacul de luni, 23 erau spitalizate în continuare, unele în stare gravă.

De la ce a pornit incendiul din sectorul 1 al Capitalei. Vecinii spun că au văzut acolo oameni ai străzii
De la ce a pornit incendiul din sectorul 1 al Capitalei. Vecinii spun că au văzut acolo oameni ai străzii

Flăcări uriașe au cuprins, luni, un depozit abandonat din sectorul 1 al Capitalei. S-au auzit câteva explozii, spun martorii, iar incendiul ce a urmat s-a văzut din mai multe cartiere.

Un bucureștean de pe lista Most Wanted a fost prins în Italia. Are mandat de arestare pe numele său pentru spălare de bani
Un bucureștean de pe lista Most Wanted a fost prins în Italia. Are mandat de arestare pe numele său pentru spălare de bani

Un bărbat de 34 de ani din Bucureşti, urmărit internaţional din categoria Most Wanted, după ce Tribunalul Bucureşti a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru spălare a banilor, a fost prins de poliţiştii din Italia.