Cum alegi cafeaua potrivită, în funcţie de intensitate
De cele mai multe ori, diferenţa dintre cafeaua de ieri şi cea de azi este, pentru mulţi dintre noi, cantitatea de zahăr sau de lapte, sau… “intensitatea”.
Însă cafeaua, prin varietatea ei extraordinară de soiuri, profiluri şi nuanţe aromatice, ar trebui să reprezinte un mic ritual zilnic, prin care să experimentăm texturi şi note aromatice, şi în cadrul căruia să ne permitem câteva momente destinate exclusiv degustării.
Dar ce este intensitatea cafelei şi din ce rezultă ea?
Intensitatea cafelei nu este determinată de volumul cafelei din ceaşcă sau de nivelul de cafeină. Puteţi savura un lungo decafeinatto mult mai intens decât un espresso, spre exemplu.
Intensitatea rezultă din trei factori: corpolența, adică plenitudinea cafelei, resimţită la degustare (o cafea corpolentă este densă, în niciun caz apoasă), aroma de cafea prăjită, independentă de nivelul de prăjire, şi gustul amar – de tipul celui de pulbere de cacao sau ciocolată neagră.
De asemenea, notele aromatice ale unui sortiment de cafea nu determină intensitatea acestuia, ci profilul aromatic. Notele aromatice pot fi împărţite în 3 familii principale: fructat (note floral-fructate, note de citrice), echilibrat (note de cereale, biscuiţi, miere) şi intens (note lemnoase, condimentate, de cacao sau de prăjire intensă).
Puteţi degusta un sortiment de cafea cu intensitate mică, dar note puternice de cereale, sau un sortiment de cafea cu intensitate mare, cu note uşor fructate şi acide.
Gama de sortimente de cafea Nespresso, 25 la număr + ediţii limitate, spre exemplu, acoperă toate cele 3 profiluri aromatice şi sunt clasificate, în funcţie de intensitate, pe o scară de la 1 la 12.
Regăsim sortimente cu intensitate mică, 4, de tipul Cosi sau Volutto, uşoare, cu nuanţe dulci sau fructate, dar totuşi cu o textură cremoasa, plină, dar şi sortimente decofeinizate cu intensitate 10, cum ar fi Ristretto Decaffeinato.
Pentru persoanele care preferă cafeaua aromată există trei sortimente Variations, cu arome naturale de vanilie, ciocolată şi caramel, toate trei cu intensitate 6, iar pentru cei care apreciază cafeaua dintr-o singură ţară de origine (single origin) există noua gamă Nespresso Master Origin, formată din 5 sortimente de cafea de specialitate: India (intensitate 11), Indonesia (intensitate 8), Ethiopia (intensitate 4), Columbia (intensitate 6) şi Nicaragua (intensitate 5).
Ce le face atât de speciale este metoda de prelucrare unică, specifică zonei de cultivare. Puteţi descoperi poveştile lor atât de interesante aici.
Parte şi mai bună? Puteţi experimenta diferite grade de intensitate ale cafelei şi diferite note aromatice în fiecare zi, întrucât cafeaua de specialitate Nespresso este o cafea porţionată, ambalată individual, în capsule de aluminiu închise ermetic, pentru a păstra intacte aromele atât de preţioase din fiecare ceaşcă.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.