”100 de ani în 100 de zile”. 1931: Proteste ale muncitorilor ceferiști față de măsurile de criză
Continuăm campania "100 de ani în 100 de zile" cu prezentarea anului 1931, un an greu economic, România încă nu-și revenise după Marea Criză.
Anul 1931 începe cu demonstrații de protest ale muncitorilor ceferiști din București și din țară împotriva "curbelor de sacrificiu" decise de Guvern.
Criza economică a lovit și România, iar frământările sociale determinate de tăierile salariale sunt critice.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Demonstrațiile se termină de multe ori cu violente și chiar cu morți și răniți.
Banca Generală intră în faliment, urmată de băncile "Bercovici" sau "Marmoroș Blank", una dintre cele mai vechi bănci de pe teritoriul României.
Mai multe imagini impresionante gasiti AICI.
În perioada crizei economice începută în 1929, ca urmare a conjuncturii economice nefavorabile și pe fondul creșterii dobânzilor în exces, foarte mulți oameni au ajuns în imposibilitate de plată. Așa s-a născut prima lege a conversiei creditelor, lege pentru suspendarea executărilor silite, care opera actele de urmărire și executare silită a debitorilor și Banca Națională care prelua din povara fiscală.
Au existat 4 variante ale acestei legi în anii următori.
În Statele Unite, Al Capone, unul dintre cei mai faimoși gangsteri, este judecat pentru evaziune fiscală și închis pentru 11 ani. Al Capone a dominat lumea interlopă din Chicago obținând bani din afaceri ilegale de jocuri de noroc, trafic de alcool în prohibiție și rețele de prostituție.
Deși multă vreme s-a sustras justiției și nu a fost găsit niciodată vinovat pentru crimele violente comise de sindicatul crimei pe care l-a condus. Cel poreclit ”Scarface” a sfârșit totuși prin a fi condamnat.
SURSA FOTO: Arhivele Nationale ale Romaniei
Și în Parlamentul României din 1931 aleșii veneau cu idei trăznite - s-a adus în forul legislativ un proiect de lege prin care bărbații necăsătoriți să fie impozitați, spre bucuria fetelor bătrâne. Proiectul impozitării celibatarilor fost respins, dar nu înainte de a stârni lungi discuții.
În 1931, Nicolae Titulescu este reales în funcția de președinte al celei de-a XII-a sesiuni a Adunării Societății Națiunilor, caz unic în istoria Ligii Națiunilor când președintele a fost reales.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!