"100 de ani în 100 de zile". 1929: Momentul Marii Crize care a lovit lumea în perioada interbelică

03-09-2018 08:22


1929 este anul Marii Crize economice care a lovit lumea în perioada interbelică. Campania Știrilor Pro TV "100 de ani în 100 de zile" continuă.

Începe criza economică

Lumea întreagă este marcată de începutul convulsiilor sociale. Se prăbuşeşte Bursa de pe Wall Street din New York în ziua care a rămas în istorie drept Joia neagră. Mărfuri supraevaluate, fraude comise de brokeri, administrarea defectuoasă şi incompetența au dus la prăbuşirea producţiei, preţurilor şi veniturilor.

centenar

Mai multe imagini impresionante găsiți AICI

Marele Crah de pe Wall Street a fost american, dar a dus la începerea unei crize economice internaţionale fără precedent - disponibilizări şi şomaj, sărăcie şi disperare care au dus chiar la un val de sinucideri.

Stabilitatea monetară în România

În România se adoptă legea pentru stabilitate monetară prin devalorizarea leului.

centenar

Grevele minerilor de la Lupeni

La Lupeni au loc primele greve ale minerilor de la noi din ţară, începutul unei lungi serii de mişcări sindicale.

centenar

Se semnează tratatul pacifist Kellogg - Briand

România se alătură pactului Kellogg - Briand prin care 31 de ţări semnatare promit să nu utilizeze războiul pentru a rezolva dispute sau conflicte de orice natură. Din păcate, acest pact nu a avut un prea mare efect internaţional.

centenar

Salvador Dali lansează un film controversat

Activitatea culturală este în floare. Este anul lansării unui film controversat semnat de cineastul Bunuel şi excentricul Salvador Dali - Câinele andaluz - "Le chien andalu".

centenar

Troski este expulzat din URSS

Relaţia tensionată a lui Stalin cu principalul său oponent din Partidul Comunist al Uniunii Sovietice este tranşată: Troski este expulzat din URSS. Cel mai apropiat colaborator al lui Lenin după Revoluţia bolşevică, acesta şi-a pierdut treptat puterea în faţa lui Stalin care nu mai are în cale niciun obstacol pentru a-şi impune dictatura sângeroasă.

centenar

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO