"100 de ani în 100 de zile". 1930: Carol se întoarce în România, își izolează mama și soția și își aduce amanta alături

04-09-2018 07:50


Continuăm campania Ştirilor Pro TV "100 de ani în 100 de zile" cu tensionatul an 1930, când Carol de Hohenzollern se întoarce în ţară.

Atunci începe restauraţia carlistă şi România intră într-o nouă epocă.

Crizele politice se înmulţesc - Carol negociază revenirea pe tron

Anul 1930 reprezintă un an de cotitură pentru regimul politic din România. Crizele politice se înmulţesc pe fondul situaţiei economice precare. Carol începe o serie de discuţii cu diverşi oameni politici care i-au spus că revenirea sa pe tron este condiţionată de despărţirea de Elena Lupescu şi reluarea căsătoriei cu principesa Elena.

centenar

Mai multe imagini impresionante găsiți AICI

Începe restauraţia carlistă - Mihai I este îndepărtat de pe tron

În 6 iunie 1930, Carol de Hohenzollern se reîntoarce în ţară intrând ilegal cu un paşaport fals. Două zile mai târziu, Parlamentul îl proclamă rege al României sub numele de Carol al II-lea. Începe restauraţia carlistă, Mihai I este îndepărtat de pe tron, dar rămâne principe moştenitor cu titlul pompos de Voievod de Alba-Iulia.

centenar

Carol al II-lea îşi aduce amanta alături de el

Noul rege trece imediat la măsuri care să-i întărească poziţia - o izolează pe mama sa, regina Maria, la Balcic, îşi trimite fosta soţie peste graniţă şi la nici două luni de la instalare o aduce pe Elena Lupescu alături de el, sfidând înţelegerile cu politicienii români. În jurul lui Carol al II-lea se dezvoltă camarila regală care va juca un rol nefast în următoarea perioadă.

centenar

Nicolae Titulescu este ales preşedintele Societăţii Naţiunilor

La cea de-a XI-a sesiune a Adunării Societăţii Naţiunilor, Nicolae Titulescu este ales preşedintele adunării. Militează împotriva revizionismului din Europa şi pentru păstrarea frontierelor stabilite de tratatele de pace, pentru raporturi de bună vecinătate şi egalitate între state în relaţiile internaţionale.

centenar

Contract de înzestrare militară cu Skoda. Acord militar făcut în condiţii dubioase

Dar tensiunea se simţea în Europa. În ciuda declaraţiilor de pace, lumea intră pe o pantă a înarmării şi militarizării. Ministerul Apărării Naţionale încheie un contract cu uzinele Skoda pentru furnizarea de armament şi artilerie grea în valoare de peste 5 miliarde de lei, o sumă uriaşă la acea vreme. Contractul se semnează în condiţii dubioase cu reprezentantul Skoda, un anume Bruno Seletzky. Acesta apelează la relaţii în rândul ofiţerilor superiori, dar şi a politicienilor şi a persoanelor influente pentru un acord făcut în defavoarea companiilor româneşti care ar fi putut furniza armamentul.

centenar

Marşul Sării. Protest de zeci de mii de oameni împotriva Imperiului britanic

În India, Mahatma Ghandi porneşte un marş de peste 300 de kilometri pentru a protesta împotriva taxelor britanice impuse pentru folosirea sării. Cunoscut că "Marşul Sării", aceasta manifestaţie s-a transformat într-o mişcare pentru independenţă. Pornit cu 78 de adepţi, Ghandi a ajuns la finalul călătoriei, la Oceanul Indian, să fie înconjurat de zeci de mii de oameni.

centenar

Se naşte Ion Iliescu

Pe 3 martie 1930 se naşte Ion Iliescu - al doilea preşedinte al României după Nicolae Ceauşescu.

centenar

Se înfiinţează FRF

În acelaşi an se înfiinţează Federaţia Romană de Fotbal - FRF - care este afiliată la FIFA. FRF organizează participarea echipei naţionale de fotbal la primul ei campionat mondial de fotbal în Uruguay, acolo unde au participat numai 13 echipe şi unde țara gazdă a câştigat campionatul.

centenar

Recensământul populaţiei: România are peste 18 milioane de locuitori

Are loc un recensământ al populaţiei României în care se înregistrează peste 18 milioane de locuitori dintre care aproape 72% români. Este primul recensământ relevant al României Mari.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO