Raport al Consiliului Europei: oficialii nu vad utilitatea unui cod etic, procurorii se tem ca Parlamentul va deturna legile

Ultimul update: Joi 28 Ianuarie 2016 07:04
Data publicarii: Luni 25 Ianuarie 2016 14:01
Categorie: Stirileprotv iti recomanda
Senatul Romaniei - AGERPRES

Dupa 15 ani de cand monitorizeaza tara noastra, expertii anti-coruptie ai Consiliului Europei nu au cuvinte de apreciere pentru Parlamentul Romaniei.

Grupul Statelor impotriva Coruptiei (GRECO), un organism al Consiliului Europei la care participa si Statele Unite, lauda in ultimul sau raport (22 ianuarie) tara noastra pentru progresele in lupta anti-coruptie, dar critica Parlamentul.

Perceptia asupra coruptiei ramane la un nivel relativ ridicat. La nivelul UE, este una dintre cele mai mari. Presa si societatea civila, dar si procurorii, atrag in mod regulat atentia asupra cazurilor de abuz de putere si de functie publica in beneficiul parlamentarilor, judecatorilor si procurorilor” se arata in raport. Acesta vorbeste despre tendinta specifica Romaniei de a adopta si „ingramadi” legi anti-coruptie care deseori se contrazic sau se repeta, dar nu raspund tuturor problemelor practice legate de acest fenomen.

In ceea ce priveste Parlamentul, raportul GRECO atrage atentia ca procesul legislativ „trebuie sa devina mai transparent si sa se reduca folosirea procedurilor de urgenta. [...] Nu exista un cod etic in acest moment iar regulile in vigoare privind cadourile sau conflictele de interese nu au consecintele dorite (de pilda, parlamentarii pot accepta daruri si alte beneficii care nu sunt strict legate de evenimente de protocol). Din motive similare, regulile privind incompatibilitatile nu sunt eficiente in practica si chiar si atunci cand exista o decizie judecatoreasca, in unele cazuri aceasta nu este aplicata. De asemenea, exista zone care nu sunt supuse niciunui control sau limitare: de pilda, cand este vorba de relatie cu terti, inclusiv lobbyi-sti care pot incerca sa influenteze activitatea legislativa sau cand este vorba de oportunitatile de angajare dupa terminarea mandatului”.

Un alt subiect sensibil este imunitatea parlamentara, despre care GRECO spune ca a fost „problematica” inca de la prima evaluare, adica de acum 15 ani. De asemenea, se atrage atentia si asupra cazurilor de coruptie implicand judecatori si procurori

A crescut increderea romanilor in Presedintie si a scazut cea in Biserica. Ce parere au despre Parlament

In raport se vorbeste despre „martea neagra”, ziua cand PSD si PNL au votat „superimunitatea” parlamentarilor si dezincriminarea conflictului de interese, prevederi declarate ulterior neconstitutionale. „In unele cazuri, astfel de tentative au avut succes, de pilda in cazul abolirii unor infractiuni bancare, motivata de implicarea unor oficiali alesi in cazuri de frauda in desfasurare sau reintroducerea imunitatii pentru fostii membri ai Guvernului”.

Citeste si: "Daca ai o alergie, nu te mai duci la puscarie". Cum vor parlamentarii sa modifice Codul Penal de teama DNA

Din aceasta cauza, „exista o retinere din partea organismelor de guvernamentale si altor institutii implicate in lupta impotriva coruptiei sa initieze propuneri legislative dat fiind riscul ca acest proces sa fie deturnat prin introducerea de portite in legislatie sau reducerea puterilor unor institutii in materie de coruptie.”

"Oficialii romani nu sunt obisnuiti sa aiba coduri de etica sau de conduita si nu le vad utilitatea", se mentioneaza in raport, care recomanda ca parlamentarii sa fie supusi prevederilor unui asemenea cod.

Implementarea celor 13 recomandari adresate Romaniei in acest raport va fi evaluata de GRECO in a doua jumatate a lui 2017 prin procedura sa de conformare. Potrivit Agerpres. GRECO este un organism al CoE care are drept scop ameliorarea capacitatii membrilor sai de a combate coruptia, monitorizand conformarea cu standardele anticoruptie. De asemenea, acesta ajuta statele sa identifice deficientele in politicile nationale anticoruptie, determinand adoptarea de reforme legislative si institutionale. GRECO este format din 48 de state europene si SUA. Romania i s-a alaturat in 1999 si pana acum a trecut prin patru runde de evaluare.
 

Senatul Romaniei - AGERPRES Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

"Dom' primar, am o veste proasta". Guvernul Ciolos si CCR ii lasa pe alesii locali fara "pomana" primita de la Parlament

A crescut increderea romanilor in Presedintie si a scazut cea in Biserica. Ce parere au despre Parlament

A crescut increderea romanilor in Presedintie si a scazut cea in Biserica. Ce parere au despre Parlament

Camera Deputatilor are nevoie de un nou set de bile. Ipoteza oficiala: 22 de parlamentari au plecat cu ele acasa

Camera Deputatilor are nevoie de un nou set de bile. Ipoteza oficiala: 22 de parlamentari au plecat cu ele acasa

lagar Auschwitz

Povestea incredibilă a unui supraviețuitor de la Auschwitz. A ținut acest secret 50 de ani

Analiză BBC News. De ce au ieșit în stradă zeci de mii de oameni în Iran, să protesteze

Washington Post: ”Românii au nevoie de sprijinul guvernelor occidentale”

Imagini de groază în Venezuela. Copiii mor de foame din cauza sărăciei

În genunchi, în lacrimi, cu tricolorul. Cum și-au luat românii adio de la Regele Mihai. FOTO

Interviul integral oferit de Regele Mihai lui John Florescu: ”Oamenii erau solidari. Comunismul i-a schimbat în rău”

Regele Mihai - Getty Images

Domnul Leonida povesteşte momentul în care Regele Mihai a fost urmărit de ruşi şi obligat să îşi părăsească ţara

Adevărata istorie a fabuloasei averi a Casei Regale. De ce regele Mihai și regina Ana nu au vorbit public despre bani

Discursul integral al Regelui Mihai I al României din Parlament: "Lumea de mâine nu poate exista fără morală"

INFOGRAFIC: Casa Regală a României. Strămoşii şi urmaşii Regelui Mihai

Mărturii din iadul nazist. Scrisoarea unui supraviețuitor al ororilor de la Auschwitz

Războiul cuvintelor Dragnea, Tăriceanu - Statele Unite. Analiști: În joc este securitatea României