"Daca ai o alergie, nu te mai duci la puscarie". Cum vor parlamentarii sa modifice Codul Penal de teama DNA
Inventivitatea politicienilor romani atunci cand e vorba de solutii care sa-i scape de dosarele de coruptie pare inepuizabila. Sefa DNA, Laura Kovesi, a vorbit despre cateva dintre ele la „Dupa 20 de ani”.
Invitata in editia din 17 mai a emisiunii „Dupa 20 de ani”, Laura Codruta Kovesi, procuro sef al Directiei Nationale Anticoruptie, a vorbit despre obstacolele pe care politicienii le pun in calea anchetelor DNA. „La fiecare 2 saptamani ne trezim cu proiecte de modificare a Codului Penal sau a Codului de Procedura Penala prin care se incearca limitarea atributiilor sau limitarea posibilitatilor de investigare”, a declarat Laura Kovesi.
„Mi-ar fi foarte dificil sa spun ca actuala clasa politica sprijina lupta anti-coruptie”, spune sefa DNA. „ Sunt politicieni care, intr-adevar, sprijina lupta anti-coruptie, dar exista o mare parte a acestor care incearca de fiecare data sa modifice legea in asa fel incat lupta anti-coruptie sa fie ingreunata sau sa fie impedicata.”
In termeni mai simpli, Laura Kovesi explica cum „Un cetatean care comite o fapta de coruptie poate fi arestat oricand de catre judecator, in timp ce un parlamentar, pentru simplu fapt ca face parte din Parlamentul Romaniei, desi comite aceeasi fapta sau poate o fapta mai grava, nu poate fi arestat, pentru ca uneori votul in Parlament blocheaza exercitarea acestei posibilitati.”
Care este motivul pentru care Parlamentul – si mai ales Senatul - cauta diverse solutii pentru a se proteja de anchetele DNA? „Cred ca anchetele din ultima perioada de timp au produs o oarecare panica in randul clasei politice si acesta e motivul pentru care se incearca limitarea atributiilor procurorilor”, spune Laura Kovesi.
Procurorul sef al DNA a dat si un exemplu: „Am vazut cateva propuneri de modificari extrem de ciudate din punctul meu de vedere si extrem de largi. Sa va dau un exemplu: exista o propunere potrivit careia o persoana care sufera de o boala incurabila poate sa nu execute pedeapsa pe care o primeste. Codul Penal nu defineste ce inseamna „boala incurabila”, doar daca ne ducem la DEX sau poate daca apelam la medici sa aflam ce inseamna „boala incurabila”. Daca luam termenul general, e o boala care nu se vindeca. Daca ai o alergie, nu te mai duci la puscarie indiferent cat furi, pentru ca ai o boala care nu se vindeca. E una dintre modificarile care se incearca a fi introduse in acest proiect de lege.”
Sursa: Pro TV
Etichete: dna, Parlament, cod penal, coruptie, imunitate, modificari, laura kovesi,
Dată publicare:
18-05-2015 12:36