Prapastia care se creeaza in Romania intre mediul urban si cel rural. Reportaj ProTV in cea mai saraca localitate din tara

×
Codul embed a fost copiat

In Romania, saracia creste odata cu economia tarii. Si, in mod paradoxal, suntem pe primul loc in Europa si la crestere economica si la saracie.

Specialistii sustin, ca din cauza lipsei investitiilor si a politicilor statului, pe masura ce tara se dezvolta, diferentele dintre traiul oamenilor de la sate si al orasenilor sunt tot mai mari.

Intr-un top facut de Ministerul Dezvoltarii, Necsesti, din Judetul Teleorman, este cea mai saraca. Din pacate, din cei 1.300 de oameni ramasi, 1.000 sunt pensionari si aceasta localitate nu mai are alte sanse de dezvoltare, potrivit specialistilor. Paradoxul este ca se afla la doar 100 de kilometri de cel mai bogat oras din Romania.

Necsesti e la doua ore de mers cu masina de Capitala tarii. Din anii '90, cand avea 3.000 de locuitori, populatia s-a injumatatit. In tot satul mai sunt doar cativa copii, majoritatea lasati in grija bunicilor. 300 de case sunt pustii, din cele 900 ale comunei.

Localnica: "Nu am, nu am pe nimenea. Pe Dumnezeu de sus!"

Citește și
dacian ciolos
Guvernul lanseaza pachetul national anti-saracie. Scopul programelor "Prima lumina" si "Bunicii comunitatii". GALERIE FOTO
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Localnic: "Satul e imbatranit, satul e... mai mult de trei sferturi e imbatranit. 20% daca mai e tineret, restul e plecati toti. Comuna e saraca, nici apa, nici canalizare nu e."

Oamenii spun ca perioada in care localitatea s-a depopulat si a saracit coincide cu cei 16 ani in care la primarie a stat omul pe care ei l-au ales 4 mandate la rand.

Localnic: "Nu avem farmacie, apa curenta, nimic, nimic. Nicio perspectiva in comuna asta, cu asemenea oameni nicio perspectiva!"

Primarul dezleaga munca lui de 16 ani: un teanc de dosare cu studii de fezabilitate pentru proiecte europene: niciunul nu a fost aprobat, asa ca s-a resemnat.

Soare Angel, primarul comunei Necsesti: "Am incercat, dar nu vad ce solutie si ce sursa de locuri de munca sa fie in zona noastra. Intreg judetul Teleorman se afla in aceeasi situatie."

Din pacate, suntem in continuare pe primul loc in Europa cand vine vorba de saracie. Peste 40% din populatie este expusa acestui flagel, adica nu au bani, veniturile nu sunt constante, nu au conditii de locuire si nici educatie sau acces la servicii de sanatate.

Mai bine ca noi stau bulgarii, pe care i-am intrecut in ultimii ani. Grecia pe 3 si Ungaria, care sta cu aproape 10 procente mai bine ca noi. Cel mai bine din Europa sta Cehia, cu un grad de saracie sub 15 la suta. Ce au facut cehii ca sa scape de saracie? Au introdus acum 15 ani o lege prin care orice proiect de dezvoltare, public sau privat, care nu prevedea masuri clare de reducere a saraciei, nu era aprobat. Si rezultatele se vad acum clar de tot.

La noi, creste PIB-ul, tara pare ca se dezvolta, insa nu e o dezvoltare sanatoasa: de trei ani incoace avem economie in urcare, daca ne luam dupa Produsul Intern Brut, dar pe statistica saraciei la nivel national, si mai ales aici la grupa de varsta 0-17 ani, copii si adolescenti, saracia se accentueaza.

Daniela Buzducea, director executiv World Vision Romania: "Unul din 7 copii se duce la culcare flamand cel putin o data pe saptamana. Asta este foarte grav, pentru ca malnutritia la copil are un impact pe termen foarte lung."

Pana acum Guvernul a anuntat doua programe de combatere a saraciei. Ambele au nevoie de o perioada de aplicare de minimum 5 ani, pentru a avea rezultate.
 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Masura anuntata de Ciolos, in cadrul pachetului
Masura anuntata de Ciolos, in cadrul pachetului "antisaracie". "Efectele se vor face simtite in cursul acestui an"

 Premierul Dacian Ciolos afirma, intr- o postare pe pagina sa de Facebook, ca cele 47 de masuri cuprinse in pachetul anti-saracie isi vor face simtite efectele in cursul acestui an.

Guvernul lanseaza pachetul national anti-saracie. Scopul programelor
Guvernul lanseaza pachetul national anti-saracie. Scopul programelor "Prima lumina" si "Bunicii comunitatii". GALERIE FOTO

Premierul Ciolos a anuntat lansarea unui plan national antisaracie. Seful guvernului vrea in primul rand sa reduca numarul copiilor expusi riscului de saracie, care in prezent este cel mai mare numar din Europa. Planul contine 47 de masuri diferite.

Groapa de gunoi a Clujului, in presa internationala.
Groapa de gunoi a Clujului, in presa internationala. "Cum ii vor trata romanii pe refugiati, cand se poarta asa cu saracii?"

Reporterii Sky News, unul dintre cele mai urmarite posturi de stiri din lume, au coborat in infernul gropii de gunoi de langa Cluj-Napoca, orasul care vrea sa devina Capitala Culturala Europeana in 2021.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.