Numarul copiilor care sufera de diabet creste alarmant!

Ultimul update: Luni 30 Aprilie 2012 22:27
Data publicarii: Luni 09 Martie 2009 00:00
Categorie: Social
Diabetul la copii

Asistam la un dezastru metabolic, avertizeaza specialistii romani in diabet, care anunta ca depisteaza un numar de trei ori mai mare de copii cu aceasta maladie decat acum 20 de ani.


Diabetologii si nutritionistii spun ca la copii depisteaza tot mai des diabet de tip 2, care nu e dependent de insulina, dar este o forma de boala de care acum doua decenii sufereau doar adultii.

Acum, cu diabet de tip 2 sunt diagnosticati copilasi chiar si de la 5 ani, iar medicii sunt categorici: candidatii la aceasta boala sunt copiii sedentari, care nu fac sport, stau mult la calculator si mananca alimente de tip fast food cu un numar mare de calorii.

Acestia vor sa introduca un program national de depistarea a acestei boli in toate scolile din tara. Asta inseamna realizarea unor teste de glicemie, dar si evaluarea copiilor in ceea ce priveste greutatea, inaltimea si talia, iar cei depistati sa intre imediat pe tratament.

Multi parinti afla prea tarziu ca cei mici sunt bolnavi. De altfel, 3.000 de copii sufera in Romania de diabet. Aproape 60% dintre ei au intre 6 si 18 ani.

Specialistii spun ca un sfert dintre elevii nostri au peste greutatea recomandata. Astfel, la 10 ani un copil trebuie sa cantareasca 29 de kilograme. Pentru ca mananca nesanatos si nu face pic de sport, la 10 ani copilul roman are in plus un kilogram, iar la 15 ani mai adauga 5.

Programul national de depistare precoce a diabetului de tip 2 la copii este in stadiu de proiect la Ministerul Sanatatii. Daca va fi finantat de CNAS, se aplica cel mai devreme din toamna acestui an.

Diabetul la copii Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

CSID: Site-urile de socializare va pun sanatatea in pericol!

CSID: Site-urile de socializare va pun sanatatea in pericol!

asistati social

Programul "Prima chirie", lansat de Guvern în urmă cu mai bine de două luni, la un pas de eşec

Adevăratul motiv pentru care a fost anulată licitația pentru autobuze noi în București

România, afectată grav de secetă. Cultivatorii din sudul țării sunt disperați

Coadă buletine

Cozi interminabile și la schimbatul buletinelor

Zeci de muncitori protestează în Târgoviște. Nemulțumirile lucrătorilor

Vânzătorii de pepeni ignoră complet legea privind etichetarea