Numarul copiilor care sufera de diabet creste alarmant!

Ultima actualizare: 30-04-2012 22:27
Diabetul la copii

Asistam la un dezastru metabolic, avertizeaza specialistii romani in diabet, care anunta ca depisteaza un numar de trei ori mai mare de copii cu aceasta maladie decat acum 20 de ani.


Diabetologii si nutritionistii spun ca la copii depisteaza tot mai des diabet de tip 2, care nu e dependent de insulina, dar este o forma de boala de care acum doua decenii sufereau doar adultii.

Acum, cu diabet de tip 2 sunt diagnosticati copilasi chiar si de la 5 ani, iar medicii sunt categorici: candidatii la aceasta boala sunt copiii sedentari, care nu fac sport, stau mult la calculator si mananca alimente de tip fast food cu un numar mare de calorii.

Acestia vor sa introduca un program national de depistarea a acestei boli in toate scolile din tara. Asta inseamna realizarea unor teste de glicemie, dar si evaluarea copiilor in ceea ce priveste greutatea, inaltimea si talia, iar cei depistati sa intre imediat pe tratament.

Multi parinti afla prea tarziu ca cei mici sunt bolnavi. De altfel, 3.000 de copii sufera in Romania de diabet. Aproape 60% dintre ei au intre 6 si 18 ani.

Specialistii spun ca un sfert dintre elevii nostri au peste greutatea recomandata. Astfel, la 10 ani un copil trebuie sa cantareasca 29 de kilograme. Pentru ca mananca nesanatos si nu face pic de sport, la 10 ani copilul roman are in plus un kilogram, iar la 15 ani mai adauga 5.

Programul national de depistare precoce a diabetului de tip 2 la copii este in stadiu de proiect la Ministerul Sanatatii. Daca va fi finantat de CNAS, se aplica cel mai devreme din toamna acestui an.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO