Legumele românești care ar putea ajunge branduri recunoscute în Europa

Ultimul update: Duminica 15 Octombrie 2017 18:29
Data publicarii: Luni 09 Octombrie 2017 18:24
Categorie: Social

Fermierii români încearcă să pătrundă în lumea selectă a produselor cu denumire de origine controlată.

Ei apelează la ajutorul Uniunii Europene pentru certificarea oficială a brandurilor locale, cum ar fi merele de Voineasa, prunele de Sâmbureşti şi usturoiul de Copălău. Toate au o aromă specifică şi mari şanse să ajungă pe rafturile magazinelor din toată Europa.

Gogoşarul de Grădinari şi prunele de Sâmbureşti ar putea ajunge în scurt timp branduri de ţară recunoscute în toată Europa. Producătorii din cele două comune din Olt au demarat procedurile pentru certificarea produselor şi speră ca de la anul să îşi vândă marfa în supermarketuri. Din acest soi de gogoşari, localnicii pregătesc un bulion special, pe care îl folosesc la varza călită, sarmale şi fasole bătută.

Acum, autorităţile locale trebuie să demonstreze că sămânţa "Gogoşarului de Grădinari" este cultivată doar aici, de zeci de ani, şi nu a fost combinată cu alte soiuri.

Ioana Mihai, primar Grădinari: "Are nişte carcateristici diferite de gogoşarul tradiţional/este mai gustos. Şi de asta ne-am gândit să ne certificăm cu acest produs."

Târg de toamnă la Alba-Iulia. Cât de mult s-au scumpit fructele şi legumele

În aceeaşi situaţie se afla şi comuna Sâmbureşti. Prunele din livezile localnicilor sunt dulci-acrișoare şi sunt uscate în cuptoare tradiţionale. Oamenii îşi amintesc cu nostalgie de vremurile în care trimiteau fructele la export direct din livadă în ţările arabe, fosta Uniune Sovietică sau Germania. Acum spun că se luptă să supravieţuiască pe pieţele locale invadate de produse de import de slabă calitate.

La Botoşani, primii paşi pentru certificarea la nivel european a unei alte mărci locale, usturoiul de Copălău, au fost deja făcuţi. Oamenii au înfiinţat deja o asociaţie pentru toţi cultivatorii de usturoi şi speră că, cel mai târziu în primăvara anului viitor, usturoiul lor să fie certificat şi protejat la nivel european.

Ciprian Ivanaov, primar comuna Copălău: "Usturoiul de Copălău este un usturoi ecologic. Calitatea lui este dată de sol, s-a eliberat un buletin de analize care arată conţinutul de micro-elemente din sol este absorbit de usturoi îi dă calităţile gustative. Nu este atât de iute. Este mai aromat."

Mihai Moisa, cultivator de usturoi: "Este utilizat de persoane cu afecţiuni cardio-vasculare, pentru reducerea tensiunii arteriale, se mai foloseşte în anumite tincturi pentru răni."

România are mai multe produse cu denumire de origine controlată, cum ar fi "Novacul afumat din Țara Bârsei", "Telemeaua de Ibănești" şi ''Magiunul de Topoloveni". Obţinerea acestui certificat îi ajută pe agricultori să-şi protejeze produsul şi să fie singurii care îl fabrică şi îl pun pe piaţă.

Soluţia micilor producători de legume pentru a nu îşi mai vinde recolta pe nimic. Cât de profitabilă este

Soluţia micilor producători de legume pentru a nu îşi mai vinde recolta pe nimic. Cât de profitabilă este

mancare, resturi, fotografi, ong, hrana

Resturile de mâncare, ridicate la rang de artă de câțiva fotografi talentați. Banii strânși îi donează

Mădălina Ghenea, donație pentru copiii afectați de boli incurabile, din centrul Hospice

Proprietarii de stâni, disperați că nu găsesc ciobani: ”Acum vor și Facebook la oi”

Copiii sub 16 ani nu vor mai putea avea cont pe Facebook fără acordul părinților, din 2018

Risc mare de sărăcie. O mamă își alăptează copilul de 3 ani pentru că nu are mâncare

Scandal în Gorj intre câţiva sateni şi o firmă care face prospecţiuni. Care sunt nemulţumirile

furculita masina

A găsit o furculiță înfiptă sub mașină și acum se teme de dușmani. Povestea primăriței

Studenții din Cluj, mobilizați pentru a dona sânge. „E o cauză nobilă”

Satul din Alba unde jumătate dintre locuitori şi-au făcut solarii. Cât câştigă lunar

Moment de reculegere pentru victimele accidentelor rutiere, în Bistrița

1 din 5 studenți are probleme emoționale: teamă, anxietate și depresie

O familie, care a rămas fără locuință în prag de iarnă, are nevoie de ajutor