La multi ani, Romania! Vezi parada de 1 Decembrie din Bucuresti

×
Codul embed a fost copiat

Astazi sarbatorim 92 de ani de la Marea Unire. Ca in fiecare an, in marile orase din tara sunt organizate parade, festivitati si comemorari. Oficialitati si peste 2000 de spectatori au participat la parada militara de la Arcul de Triumf din Capitala.

 

Premierul Emil Boc a fost huiduit la plecare. Dupa cateva minute, prin acelasi loc a trecut liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, care a dat mana cu cateva persoane adunate in dreptul gardurilor de protectie instalate de jandarmi. Vadim Tudor a comentat, razand, catre SPP-isti: "Ce i-au facut, ma, lui Boc!".

Ceremoniile dedicate zilei de 1 Decembrie, care s-au desfasurat la Arcul de Triumf, au inceput dupa sosirea prim-ministrului Emil Boc la eveniment, scrie Mediafax.

Premierul a fost intampinat de seful Statului Major General, fiindu-i apoi prezentat onorul de catre Garda de Onoare.

Citește și
1 decembrie
Primaria sectorului 6 va oferi 4.000 de portii de fasole de 1 Decembrie
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

La eveniment au mai participat procurorul general Laura Codruta Kovesi, liderii PDL Adriean Videanu si Vasile Blaga, fostii premieri Petre Roman si Nicolae Vacaroiu, deputatul PDL Costica Canacheu, seful SRI George Maior si presedintele Senatului Mircea Geoana.

Parada a inceput cu intonarea imnului de stat si cu salve de tun.

Avioanele si elicopterele programate sa survoleze Soseaua Kiseleff si Arcul de Triumf nu s-au mai ridicat de la sol, din cauza conditiilor meteo.

Peste 1.500 de militari, 380 de politisti si jandarmi, arme si tancuri si tehnica de lupta NATO. Asta a insemnat practic defilarea pe Bulevardul Kiseleff, pe 1 decembrie.

Parada militara de Ziua Nationala a fost comandata de generalul de brigada Nicolae Ciuca, comandantul Brigazii 282 Mecanizata "Unirea Principatelor", unul din cei mai tineri generali ai Armatei Romaniei.

Nu au lipsit de la defilare autovehiculule HUMVEE M-1165, URO VAMTAC, transportorul de trupe Piranha III C, masina de lupta a infanteriei 84 M "Jderul", transportorul amfibiu blindat B 33 "Zimbrul", tancul TR 85 M1 "Bizonul", sistemul de artilerie LAROM, complexul antiaerian tractat 2 x 35 mm "OERLIKON", complexul antiaerian autopropulsat "GHEPARD", autostatiile radio Harris/Chevrolet, sistemul de rachete sol-aer cu baza la sol HAWK, Instalatia Mobila de Lansare (IML), ambarcatiuni RHIB.

Pe langa militari, au fost prezenti si jandarmi si politisti, pentru prima oara fiind expusa tehnica militara de care dispune Politia de Frontiera.

Au fost noua echipaje moto de politie, 16 autospeciale si autolaboratoare, 17 autospeciale de transport si trei echipaje moto folosite de jandarmi, trei ATV-uri, 13 autospeciale si doua ambarcatiuni apartinand politistilor de frontiera, precum si 12 autospeciale si doua barci pneumatice folosite de pompierii militari in misiunile specifice (descarcerare, stingere incendii, interventie la inaltime si la accidente colective).

Detasamentul Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul", Muzica Reprezentativa a Ministerului Apararii Nationale, precum si Muzica Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul" au luat, de asemenea, parte la parada.

Traficul a fost restrictionat in zona centrala a Capitalei la 1 Decembrie, cat timp a avut loc parada cu ocazia Zilei Nationale, iar 13 linii RATB au functionat pe trasee modificate.

Tot in Bucuresti au avut loc, astazi, ceremonii militare de depuneri de coroane si jerbe de flori la Monumentul inchinat Eroilor militari romani cazuti la datorie, amplasat in fata Palatului National al Copiilor din Parcul Tineretului (ora 8.00) si Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I (ora 9.00).

De la ora 17.00, militari din Regimentul 30 Garda „Mihai Viteazul” se vor retrage cu torte pe traseul Palatul Cercului Militar National - B-dul. Regina Elisabeta - Piata Operei – Pod Cotroceni - B-dul. Geniului - B-dul. Vasile Milea - B-dul. Timisoara.

De asemenea, militarii romani aflati in misiune in teatrele de operatii vor organiza manifestari specifice dedicate Zilei Nationale a Romaniei.

Drapelul national va fi arborat in toate institutiile militare din tara, iar la bordul navelor maritime si fluviale militare se va ridica Marele Pavoaz.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Hillary Clinton felicita poporul roman cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei
Hillary Clinton felicita poporul roman cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei

Hillary Clinton felicita poporul roman cu ocazia Zilei Nationale, de 1 decembrie, in numele presedintelui Barack Obama si al poporului american, amintind ca se implinesc 130 de ani de relatii diplomatice intre Romania si SUA.

Primaria sectorului 6 va oferi 4.000 de portii de fasole de 1 Decembrie
Primaria sectorului 6 va oferi 4.000 de portii de fasole de 1 Decembrie

De 1 decembrie, bucurestenii pot petrece in stil romanesc, cu fasole si carnati, parada militara si muzica de fanfara. Mancarea va fi impartita in cele doua corturi, care se vor amplasa in parcurile Drumul Taberei si Crangasi, de la ora 12.

Una calda, alta rece! Afla cum va fi vremea pe 1 Decembrie!
Una calda, alta rece! Afla cum va fi vremea pe 1 Decembrie!

Iarna ne face o curte bizara, mai ales in sudul tarii. Ne despart doar doua zile de luna lui Mos Craciun si luni la Bucuresti a fost soare ca vara, iar apoi a plouat in reprize.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.