La multi ani, Romania! Vezi parada de 1 Decembrie din Bucuresti


Ultimul update: Miercuri 24 Octombrie 2012 05:27
Data publicarii: Marti 30 Noiembrie 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Astazi sarbatorim 92 de ani de la Marea Unire. Ca in fiecare an, in marile orase din tara sunt organizate parade, festivitati si comemorari. Oficialitati si peste 2000 de spectatori au participat la parada militara de la Arcul de Triumf din Capitala.

 

Premierul Emil Boc a fost huiduit la plecare. Dupa cateva minute, prin acelasi loc a trecut liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, care a dat mana cu cateva persoane adunate in dreptul gardurilor de protectie instalate de jandarmi. Vadim Tudor a comentat, razand, catre SPP-isti: "Ce i-au facut, ma, lui Boc!".

Ceremoniile dedicate zilei de 1 Decembrie, care s-au desfasurat la Arcul de Triumf, au inceput dupa sosirea prim-ministrului Emil Boc la eveniment, scrie Mediafax.

Premierul a fost intampinat de seful Statului Major General, fiindu-i apoi prezentat onorul de catre Garda de Onoare.

La eveniment au mai participat procurorul general Laura Codruta Kovesi, liderii PDL Adriean Videanu si Vasile Blaga, fostii premieri Petre Roman si Nicolae Vacaroiu, deputatul PDL Costica Canacheu, seful SRI George Maior si presedintele Senatului Mircea Geoana.

Parada a inceput cu intonarea imnului de stat si cu salve de tun.

Avioanele si elicopterele programate sa survoleze Soseaua Kiseleff si Arcul de Triumf nu s-au mai ridicat de la sol, din cauza conditiilor meteo.

Peste 1.500 de militari, 380 de politisti si jandarmi, arme si tancuri si tehnica de lupta NATO. Asta a insemnat practic defilarea pe Bulevardul Kiseleff, pe 1 decembrie.

Parada militara de Ziua Nationala a fost comandata de generalul de brigada Nicolae Ciuca, comandantul Brigazii 282 Mecanizata "Unirea Principatelor", unul din cei mai tineri generali ai Armatei Romaniei.

Nu au lipsit de la defilare autovehiculule HUMVEE M-1165, URO VAMTAC, transportorul de trupe Piranha III C, masina de lupta a infanteriei 84 M "Jderul", transportorul amfibiu blindat B 33 "Zimbrul", tancul TR 85 M1 "Bizonul", sistemul de artilerie LAROM, complexul antiaerian tractat 2 x 35 mm "OERLIKON", complexul antiaerian autopropulsat "GHEPARD", autostatiile radio Harris/Chevrolet, sistemul de rachete sol-aer cu baza la sol HAWK, Instalatia Mobila de Lansare (IML), ambarcatiuni RHIB.

Pe langa militari, au fost prezenti si jandarmi si politisti, pentru prima oara fiind expusa tehnica militara de care dispune Politia de Frontiera.

Au fost noua echipaje moto de politie, 16 autospeciale si autolaboratoare, 17 autospeciale de transport si trei echipaje moto folosite de jandarmi, trei ATV-uri, 13 autospeciale si doua ambarcatiuni apartinand politistilor de frontiera, precum si 12 autospeciale si doua barci pneumatice folosite de pompierii militari in misiunile specifice (descarcerare, stingere incendii, interventie la inaltime si la accidente colective).

Detasamentul Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul", Muzica Reprezentativa a Ministerului Apararii Nationale, precum si Muzica Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul" au luat, de asemenea, parte la parada.

Traficul a fost restrictionat in zona centrala a Capitalei la 1 Decembrie, cat timp a avut loc parada cu ocazia Zilei Nationale, iar 13 linii RATB au functionat pe trasee modificate.

Tot in Bucuresti au avut loc, astazi, ceremonii militare de depuneri de coroane si jerbe de flori la Monumentul inchinat Eroilor militari romani cazuti la datorie, amplasat in fata Palatului National al Copiilor din Parcul Tineretului (ora 8.00) si Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I (ora 9.00).

De la ora 17.00, militari din Regimentul 30 Garda „Mihai Viteazul” se vor retrage cu torte pe traseul Palatul Cercului Militar National - B-dul. Regina Elisabeta - Piata Operei – Pod Cotroceni - B-dul. Geniului - B-dul. Vasile Milea - B-dul. Timisoara.

De asemenea, militarii romani aflati in misiune in teatrele de operatii vor organiza manifestari specifice dedicate Zilei Nationale a Romaniei.

Drapelul national va fi arborat in toate institutiile militare din tara, iar la bordul navelor maritime si fluviale militare se va ridica Marele Pavoaz.

Hillary Clinton felicita poporul roman cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei
Primaria sectorului 6 va oferi 4.000 de portii de fasole de 1 Decembrie
Una calda, alta rece! Afla cum va fi vremea pe 1 Decembrie!
FULLSCREEN
La multi ani, Romania! Vezi parada de 1 Decembrie din Bucuresti
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO