Victor Ponta NU poate fi urmarit penal pentru conflict de interese. Ce se va intampla cu dosarul premierului de la DNA
Fara mari emotii, premierul Victor Ponta a scapat marti de urmarirea penala. Deputatii au respins cererea DNA care il acuza pe seful guvernului de fapte de coruptie.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
"Va rog frumos sa nu votati politic, ci sa votati ca cetateni", le-a cerut Ponta colegilor care s-au ridicat in picioare si l-au aplaudat. "Ce hotaram noi astazi va face inconjurul lumii", au avertizat liberalii. In final, votul a fost covarsitor pentru pastrarea imunitatii lui Victor Ponta. Momentul in care a fost anuntat rezultatul oficial al numaratorii a fost insa stricat de un deputat care nu intelegea prea bine ce citea.
Florin Paslaru, deputat PSD: "Voturi pentru 231, voturi impotriva 120... Se constatat ca a fost adoptata hotararea privind cererea de urmarire penala a domnului Victor Viorel Ponta, prim-ministru si actual membru al Camerei Deputatilor."
Desi voturile au fost, de departe, in favoarea mentinerii imunitatii lui Victor Ponta, din anuntul social-democratului care a citit procesul verbal rezulta ca procurorii pot incepe urmarirea penala impotriva lui. Pe faza, liberalii au vrut sa speculeze momentul, dar nu li s-a permis sa ia cuvantul.
Pana s-a ajuns insa la momentul votului, deputatii juristi au citit solicitarea DNA si hotararea de ieri a Comisiei Juridice conform careia nu trebuie inceputa urmarirea penala in cazul lui Victor Ponta. Premierul a primit apoi cuvantul.
Victor Ponta, prim-ministru: "Am devenit prim-ministru prin votul Parlamentului. Azi, dumneavoastra trebuie sa decideti daca pastram acest sistem pentru viitor, pentru viitorul guvern, ca guvernul sa fie numit de catre parlament sau daca un guvern e demis printr-un act al unui reprezentant al unei alte puteri."
Guvernul este investit de Parlament si numai o motiune de cenzura il poate demite, le-a mai spus Ponta colegilor deputati. Iar o parte dintre ei, impresionati de discurs, l-au aplaudat indelung.
Victor Ponta, prim-ministru: "Va rog frumos sa nu votati politic astazi, ci sa votati ca cetateni, ca deputati si vineri la motiune de cenzura sa votati politic."
Opozitia a incercat sa-i dea replica lui Ponta prin Ludovic Orban.
Ludovic Orban, lider grup PNL: "Nu inghititi toate povestile despre lovitura de stat care isi apara pielea, care se protejeaza de justitie. Azi votam pentru a stabili clar, pentru a stabili foarte clar daca parlamentul obstructioneaza sau nu justitia."
Insa, prea putini dintre alesii de la PPDD si de la minoritatile nationale, pe care se bazau liberalii, au votat alaturi de PNL, in favoarea ridicarii imunitatii lui Victor Ponta.
Imun la emotii, imun la urmarirea penala - asa a parut Victor Ponta, deloc ingrijorat in cele doua ore de dezbateri, iar votul chiar i-a adus linistea. "Un vot normal", a spus prim-ministrul la putin timp dupa ce colegii lui au respins cerearea DNA si a mai comentat ca "Parlamentul si Guvernul au obligatia sa respecte Constitutia.
Privit din cealalalta parte, a Opozitiei, rezultatul de marti ar trebui sa-i ingrijoreze pe cei de la PNL, care vineri se pregatesc pentru dezbaterea si votul motiunii de cenzura. Liberalii nu au reusit sa atraga de partea lor decat 13 alesi in plus, probabil PPDD-isti sau parlamentari neafiliati. De altfel, dintre cei 112 deputati, cat are PNL, cinci au si lipsit motivat la sedinta de azi.
Dupa acest vot, premierul se poate intoarce linistit in fruntea Guvernului. In momentul de fata, procurorii pot continua ancheta numai pentru faptele comise de Victor Ponta inainte sa devina prim-ministru, adica in perioada in care era asociat la cabinetul de avocatura al lui Dan Sova. Restul probelor stranse impotriva sa de procurorii DNA, fie vor fi clasate, fie ar putea fi cuprinse intr-o alta cerere de ridicare a imunitatii. Pentru asta, insa, procurorii trebuie sa vina cu alte dovezi.
CITITI in acest articol:
-► Din cauza schimbarii procedurii de vot, deputatul care a citit rezultatul votului s-a incurcat si a anuntat ca "s-a adoptat hotararea privind cererea de urmarie penala a domnului Victor Viorel Ponta"
-► PNL l-a acuzat de "tertipuri" pe presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, deoarece a schimbat procedura de vot in cazul Ponta
-► Reactia Ambasadei SUA in scandalul Ponta: "Orice acuzatii de incalcare a legii de catre demnitari trebuie cercetate"
-► Sinteza declaratiilor lui Victor Ponta in plenul Camerei Deputatilor: "Va rog sa nu votati politic"
-► Un judecator, membru al CSM, ii cere lui Victor Ponta, printr-o scrisoare deschisa, sa renunte la imunitate
-► Care sunt faptele de care este acuzat premierul Victor Ponta
Cronologia evenimentelor, marti, 9 iunie:
ora 11.50 Premierul Victor Ponta considera ca votul din Parlament in cazul sau este ''un rezultat normal''.
''Este un rezultat normal. 231 la 120. Vreau si cred ca Parlamentul si Guvernul au obligatia de a respecta Constitutia si de a-i apara mai ales pe altii, pentru ca altii, oameni simpli, nu au sprijinul pe care am avut eu ocazia sa-l am. La asta trebuie sa ne gandim de acum incolo'', a spus premierul Victor Ponta, dupa votul deputatilor.
Intrebat daca va merge la DNA pentru a depune noi documente, Ponta a precizat: "Nu mai vorbesc despre cazuri concrete. Cred ca nu e normal. Vorbesc eu si avocatii in fata justitiei''.
ora 11.40 Deputatii au respins cu 231 de voturi cererea DNA de incepere a urmaririi penale a premierului Victor Ponta.
Se citeste raportul votului.
- voturi valabil exprimate: 351
- voturi "pentru" - 231
- voturi "contra" - 120
Pentru ca s-a schimbat procedura de vot, deputatul care a citit rezultatul votului s-a incurcat si a anuntat de la microfonul plenului ca "a fost adoptata hotararea privind cererea de urmarie penala a domnului Victor Viorel Ponta":
"Avand in vedere ca, din totalul de 387 de deputati, au fost prezenti 351, din care 231 au votat pentru, se constata ca a fost adoptata hotararea privind cererea de urmarie penala a domnului Victor Viorel Ponta, prim-ministru al Romaniei si actual membru al Camerei Deputatilor."
Imediat, presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a fost atentionat de un coleg ca s-a facut o greseala.
"A fost respinsa. S-a aprobat cererea de respingere, proiectul de hotarare de respingere. A zis altfel? Domnul Paslaru sper ca n-ati scris altfel! A fost adoptat proiectul de hotarare, corect, are dreptate..." - a spus Zgonea.
ora 11.15 Reactia Ambasadei SUA in scandalul Ponta: "Orice acuzatii de incalcare a legii de catre demnitari trebuie cercetate"
ora 10.59 Deputatii incep sa voteze. Procedura este secreta, cu bile.
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a explicat ca deputatii voteaza proiectul Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor de respingere a cererii DNA, privind dispunerea efectuarii urmaririi penale a premierului Victor Ponta.
Astfel, pentru ca acest proiect de respingere a cererii DNA sa fie aprobat, trebuie ca bila alba sa fie introdusa in urna alba, iar bila neagra in urna neagra. De asemenea, pentru ca proiectul comisiei juridice sa fie respins, deputatii trebuie sa introduca bila alba in urna neagra, iar bila neagra in urna alba.
Ambele bile introduse in aceeasi urna inseamna vot nul.
Liberalul Ludovic Orban s-a aratat nemultumit de aceasta noua procedura si a protestat de la microfonul plenului Camerei Deputatilor: "Hotararea Curtii Constitutionale in urma cazului Sova stabileste doar ca trebuie emisa hotarare si publicata in Monitorul Oficial si in cazul respingerii cererii. Nu schimba procedura pe care noi am folosit-o pana astazi. Martuiesc ca nu pot sa va inteleg de ce vreti sa inventati roata si sa schimbati procedura exact in cazul lui Victor Ponta. Asta imi arata deja ca inca din procedura faceti o tentativa disperata de a-l salva pe Victor Ponta, iar acest lucru nu este acceptat din punctul nostru de vedere."
ora 10.53 Se stabileste comisia de numarare a voturilor, cu cate un membru din fiecare grup parlamentar.
ora 10.40 Sinteza declaratiilor liberalului Ludovic Orban:
"Astazi votam daca Parlamentul obstructioneaza sau nu justitia. Nu votati politic, votati din considerente (...) care tin de ceea ce inseamna asezamantul constitutional intr-o tara democratica. Nu va aparati premierul, nu va aparati Guvernul! Nu faceti altceva decat sa-i aparati pe cei care s-au grupat in jurul premierului. Majoritatea sunteti oameni onesti care nu ati facut afaceri cu statul, sunteti oameni care nu sunteti implicati in acest sistem corupt. Nu va transformati, (...) nu deveniti complici cu coruptia'', a spus Orban, de la tribuna Parlamentului.
Totodata, el a subliniat ca, in cazul in care cererea de incepere a urmaririi penale va fi aprobata, ''nu se schimba nimic in puterea politica a Romaniei''.
''Daca astazi se aproba cererea de incepere a urmaririi penale nu se schimba nimic in puterea politica a Romaniei. Nu este afectata nici majoritatea parlamentara. (...) Nimeni nu va impiedica (...) daca Victor Ponta nu mai este premier sa formati un Guvern si sa mentineti majoritatea parlamentara. (...) Daca veti respinge cererea veti deveni copartasi la o distrugere dramatica a imaginii Romaniei. Trebuie sa dam un semnal ca in Romania justitia si dreptatea se infaptuiesc. Votati in favoarea justitiei!'', a transmis liberalul.
In opinia sa, decizia care se va lua in plenul Camerei Deputatilor in cazul Ponta va viza democratia in Romania.
"Ceea ce vom hotari noi astazi sa nu credeti ca il va afecta numai pe Victor Ponta sau pe noi ca si parlamentari. Decizia care se va lua astazi va afecta democratia in Romania, va afecta perceptia cetateanului asupra Parlamentului ca institutie fundamentala a democratiei, va afecta imaginea Romaniei. Ce se va hotari astazi va face inconjurul lumii si va fi urmarit (...) de toti partenerii nostri euroatlantici. Astazi nu votam ca parlamentari daca Victor Ponta este sau nu este vinovat. Nu avem noi caderea sa hotaram acest lucru. De altfel nici nu avem informatiile necesare pentru a hotari acest lucru. Daca va intreb pe toti parlamentarii prezenti in sala cati ati vazut dosarul - 90% dintre dvs. o sa imi raspundeti ca nu ati vazut dosarul si ca va formulati opinia numai in baza unor informatii trunchiate, care va sunt oferite de colegii de partid sau de colegii din Comisia juridica", a aratat Orban.
El a afirmat ca deputatii vor vota daca Parlamentul sustine sau nu sustine infaptuirea dreptatii de catre puterea judecatoreasca.
"Noi astazi votam pentru a stabili un lucru clar, daca in Romania respectam Constitutia, si anume ca nimeni nu e mai presus de lege, nici macar primul-ministru Victor Ponta. Astazi votam daca Parlamentul sustine sau nu sustine infaptuirea dreptatii de catre puterea judecatoreasca. Astazi votam pentru a stabili clar pentru fiecare cetatean daca Parlamentul obstructioneaza sau nu justitia. Acesta este votul", a punctat Orban.
ora 10.35 Victor Ponta vorbeste in plenul Camerei Deputatilor. Sinteza declaratiilor:
- Dumneavoastra trebuie sa decideti daca ceea ce tine de decizii politice poate fi cenzurat.
- Astazi dvs trebuie sa decideti daca o alta putere a statului poate sa cenzureze pe cei care iau o asemenea decizie politica.
- A doua problema, la fel de importanta pentru un sistem democratic. Un guvern este investit si demis prin proceduri constitutionale. Procedura inseamna votul dvs sau in urma unei motiuni de cenzura. Eu am devenit prim-ministru si va multumesc dvs printr-o motiune de cenzura. Am devenit prim-ministru prin votul Parlamentului Romaniei. Cred ca dvs trebuie sa decideti daca pastram acest sistem sau daca un prim-ministru este demis printr-un act al unui reprezentant al altei puteri.
- Votul popular este pentru aceste puteri si pentru puterea locala.
- Vreau sa fac un ultim apel. In urma deciziei CCR facuta la cererea PNL-PDL, Curtea a spus ca trebuie sa luati o hotarare. Va rog frumos sa adoptati o hotarare, ca sa nu mai existe o contestatie. E o smecherie gen Transalpina.
- Ca deputat, stiti foate bine ca nu am votat atunci cand am considerat ca se incalca puterea Parlamentului. Va rog ca astazi sa nu votati politic, iar vineri sa votati politic la motiunea de cenzura.
ora 10.30 Scandal in Parlament. Liberalii nu sunt de acord cu procedura de vot. Conform Hotnews, comisia juridica propune proiect de hotarare prin care nu se cere urmarirea penala, care ar urma sa fie supus la vot. Zgonea afirma ca desi pana acum se supunea la vot cererea procurorului general, in urma deciziei CCR in cazul Sova de la Senat trebuie votat proiectul de hotarare, prin aceeasi procedura cu vot cu bile. Ludovic Orban sustine ca se folosesc tertipuri: "Nu faceti de ras Romania", a strigat Orban de la tribuna.
ora 10.20 Sedinta Camerei Deputatilor in care se dezbate si se voteaza solicitarea procurorului general de incuviintare a inceperii urmaririi penale fata de Victor Ponta a inceput. La sedinta de plen a Camerei Deputatilor sunt prezenti 288 de parlamentari. Votul este secret cu bile.
ora 10.00 Sedinta nu va incepe la ora 10.00, asa cum s-a anuntat, si va exista o intarziere de cateva minute.
ora 09.55 Premierul Victor Ponta a ajuns in Parlament.
ora 09.40 Judecatorul Horatius Dumbrava, membru al CSM, ii cere premierului Victor Ponta, printr-o scrisoare deschisa, sa renunte la imunitatea parlamentara privind cererea procurorului general referitoare la declansarea urmaririi penale in cazul sau.
"Amintindu-mi declaratia publica nu mai departe decat acum cateva luni pe care ati facut-o de la inaltimea demnitatii si functiei pe care o detineti (declaratia publica din 26 ianuarie, citez cu fidelitate: 'Suntem de acord sa modificam textul constitutional care se refera la imunitate. Vorbim despre Constitutie pentru ca, dupa cum stiti, nu exista imunitate decat pentru arestare si perchezitie, nu mai exista niciun fel de alta imunitate. Dar suntem de acord sa modificam in cadrul Constitutiei aceste prevederi, iar, in rest, asa cum s-a intamplat si la ultimele cazuri aduse in fata Parlamentului, PSD va vota de fiecare data pentru indeplinirea solicitarilor Justitiei'), va cer respectuos sa renuntati (...) la imunitatea parlamentara privind cererea procurorului general al Romaniei in ce va priveste, aflata pe rolul Camerei, de declansare a urmaririi penale pentru presupuse fapte penale", se arata in scrisoarea deschisa, citata de Agerpres.
Dumbrava ii mai solicita premierului sa faca demersurile necesare pentru inlaturarea imunitatii parlamentarilor, prin modificarea Constitutiei.
"Ca lider politic, sa va tineti promisiunea si sa solicitati comisiei speciale constituite la nivelul Parlamentului introducerea ca teza de modificare a Constitutiei Romaniei inlaturarea imunitatii parlamentarilor, asa cum de altfel ati promis in declaratia publica din 26 ianuarie. Evident, singura imunitate care trebuie sa ramana in Constitutie trebuie sa fie cea legata de votul parlamentarilor si discursurile de la tribuna Parlamentului. in acest fel, domnule prim-ministru, separatia puterilor in stat ar functiona, iar blocajele constitutionale ce aparent apar acum intre Parlament si justitie ar fi astfel inlaturate, rezultatul fiind intarirea statului de drept", afirma Horatius Dumbrava.
Deputatii juristi au votat NU la cerera DNA in cazul Ponta
Luni, deputatii juristi NU au recomandat inceperea urmaririi penale in cazul lui Victor Ponta. 18 membri ai comisiei de specialitate, din totalul de 26, au raspuns astfel cererii procurorilor.
Ciprian Nica, vicepresedintele comisiei juridice, deputat PSD: "S-a votat in felul urmator: 7 au fost pentru inceperea urmarii penale, 18 voturi pentru neinceperea urmarii penale si o abtinere. Prin urmare comisia juridica va face un raport in care nu se cere inceperea urmarii penale''.
CITITI SI: "Greii" din PSD au facut scut in fata lui Victor Ponta
In comisie sunt 26 de deputati. PSD, PC, PLR si UNPR, adica partidele aflate la guvernare, au 15 membri. Iar PNL 7. Restul vin de la minoritati, UDMR si democrati populari. Liberalii sustin ca cele 7 voturi pentru inceperea urmarii penale le apartin.
Valeria Schelean, deputat PNL: "Asa cum ne-am obisnuit, PSD face un scut in jurul penalilor lor ori de cate ori vin cereri din partea justititie."
In schimb, Victor Ponta ii acuza pe cei din opozitie ca votul lor a fost unul politic.
Seful guvernului a fost audiat 15 minute, iar dezbaterile ce au urmat au durat durat mai putin de o ora. Victor Ponta s-a prezentat de doua ori in fata comisiei si de fiecare data a parut relaxat.
Care sunt faptele de care este acuzat Victor Ponta
Directia Nationala Anticoruptie a anuntat pe 6 iunie ca procurorii au dispus inceperea urmaririi penale fata de premierul Victor Ponta, pentru "infractiuni" care ar fi fost comise in perioada in care a fost avocat, anii 2007-2008. El este acuzat de fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani in dosarul de coruptie de la companiile energetice Turceni si Rovinari, privind incheierea unor contracte de asistenta juridica, in calitate de avocat (reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel").
Faptele retinute de anchetatori ar avea legatura cu faptul ca Ponta ar fi beneficiat de o parte insemnata din sumele obtinute de catre SCA "Sova si Asociatii" de la complexurile energetice Turceni si Rovinari, desi nu a efectuat niciun fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare dintre cele doua case de avocatura.
De asemenea, DNA a cerut Camerei Deputatilor avizarea urmaririi penale pe numele premierului si pentru trei infractiuni de conflict de interese, dintre care una in forma continuata (doua acte materiale). Faptele ar avea legatura cu functia de prim-ministru. Conform DNA, el este acuzat ca l-a desemnat pe Dan Sova ca ministru pentru Relatia cu Parlamentul, ministru delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine si ministru al Transporturilor, in conditiile in care premierul ar fi beneficiat in trecut de foloase din partea acestuia si de dreptul de folosinta gratuita a unui autoturism.
Pentru aceste din urma trei acuzatii de conflict de interese, DNA a sesizat Camera Deputatilor pentru formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale fata Victor Ponta.
Dupa anuntul public facut de DNA in privinta urmaririi penale, presedintele Klaus Iohannis i-a solicitat lui Victor Ponta sa demisioneze din functia de premier, precizand ca, in opinia sa, este o "situatie imposibila" pentru Romania, ca prim-ministrul sa fie invinuit de fapte penale. Ulterior, Victor Ponta a declarat ca respecta pozitia publica a sefului statului, dar ca a fost numit la conducerea Guvernului de catre Parlament si numai Parlamentul il poate demite. "Am avut cu Presedintele Iohannis o discutie institutionala extrem de corecta si civilizata! Respect pozitia sa publica, dar am fost numit in functie de Parlamentul Romaniei si doar Parlamentul poate sa ma demita! Cred ca respectarea principiilor constitutionale este esentiala pentru societatea noastra si in niciun caz nu pot accepta ca un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului si a cetatenilor acestei tari! Asta ar insemna dictatura si cred ca la peste 25 ani dupa 1989 ar fi o mare eroare pentru noi toti", a scris Ponta pe Facebook.
Liderii PSD si-au exprimat sustinerea fata de Victor Ponta, la fel si europarlamentarii social-democrati, apreciind ca stabilitatea Guvernului este foarte importanta pentru continuarea performantelor Romaniei.
Victor Ponta a fost investit in functia de prim-ministru al Romaniei in mai 2012, in urma caderii Guvernului Ungureanu prin motiunea de cenzura a Uniunii Social-Liberale.
Vezi aici COMUNICATUL INTEGRAL AL DNA, cu toate faptele de care este acuzat Victor Ponta.
Sursa: Pro TV
Etichete: justitie, PSD, dna, PNL, Parlament, parlamentari, victor ponta,
Dată publicare:
09-06-2015 07:42