Scrisoarea deschisa a unui membru CSM care ii cere lui Ponta sa renunte la imunitate si sa mearga in fata magistratilor
Judecatorul Horatius Dumbrava, membru al CSM, ii cere premierului Victor Ponta, printr-o scrisoare deschisa, sa renunte la imunitatea parlamentara privind cererea procurorului general referitoare la declansarea urmaririi penale in cazul sau.
''Amintindu-mi declaratia publica nu mai departe decat acum cateva luni pe care ati facut-o de la inaltimea demnitatii si functiei pe care o detineti (declaratia publica din 26 ianuarie, citez cu fidelitate: 'Suntem de acord sa modificam textul constitutional care se refera la imunitate. Vorbim despre Constitutie pentru ca, dupa cum stiti, nu exista imunitate decat pentru arestare si perchezitie, nu mai exista niciun fel de alta imunitate. Dar suntem de acord sa modificam in cadrul Constitutiei aceste prevederi, iar, in rest, asa cum s-a intamplat si la ultimele cazuri aduse in fata Parlamentului, PSD va vota de fiecare data pentru indeplinirea solicitarilor Justitiei'), va cer respectuos sa renuntati (...) la imunitatea parlamentara privind cererea procurorului general al Romaniei in ce va priveste, aflata pe rolul Camerei, de declansare a urmaririi penale pentru presupuse fapte penale'', se arata in scrisoarea deschisa remisa marti AGERPRES.
Dumbrava ii mai solicita premierului sa faca demersurile necesare pentru inlaturarea imunitatii parlamentarilor, prin modificarea Constitutiei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
''Ca lider politic, sa va tineti promisiunea si sa solicitati comisiei speciale constituite la nivelul Parlamentului introducerea ca teza de modificare a Constitutiei Romaniei inlaturarea imunitatii parlamentarilor, asa cum de altfel ati promis in declaratia publica din 26 ianuarie. Evident, singura imunitate care trebuie sa ramana in Constitutie trebuie sa fie cea legata de votul parlamentarilor si discursurile de la tribuna Parlamentului. In acest fel, domnule prim-ministru, separatia puterilor in stat ar functiona, iar blocajele constitutionale ce aparent apar acum intre Parlament si justitie ar fi astfel inlaturate, rezultatul fiind intarirea statului de drept'', afirma Horatius Dumbrava.
Judecatorul precizeaza in scrisoare ca premierul va putea, in fata magistratului, sa dovedeasca faptul ca acuzele aduse nu sunt intemeiate.
''Este datoria procurorului sa aduca probe, fie ca ar exista fapte penale, fie ca aceste fapte nu exista sau nu sunt prevazute de legea penala ori nu sunt intrunite elementele constitutive ale vreunei infractiuni. Acolo, in fata magistratului, veti putea sa aratati ca acuzele aduse nu sunt intemeiate. Veti arata, in acest fel, ca democratia functioneaza in Romania, ca institutiile statului trebuie sa-si faca datoria. (...) Ancheta penala isi va urma cursul, sunt convins ca sunteti constient de acest lucru, indiferent de bataliile efemere politice, indiferent ca temporar nu vi s-ar ridica imunitatea. De aceea, stiind ca sunteti un jurist eminent, fac apel la domnia voastra in a nu lasa antrenate institutii ale democratiei in batalii care nu le sunt specifice'', mai spune Dumbrava.
Acesta nu exclude faptul ca si justitia "are sincopele ei".
''Ca si dumneavoastra, sunt perfect constient ca, in acest context, justitia are sincopele ei: oameni arestati preventiv si, ulterior, achitati definitiv; spectacol public cu zeci de inculpati adusi la anchete cu dube sau chiar elicoptere si dupa aceea achitati; procese care dureaza ani de zile si care puteau fi solutionate mult mai repede, in interesul justitiabililor; redactari de hotarari proaste sau cu mare intarziere frangand speranta unor justitiabili intr-o justitie eficienta si rezonabila. Aici sistemul are o mare vulnerabilitate. Si trebuie sa recunosc, sunt convins ca alaturi de dumneavoastra, justitia trebuie sa-si faca curat in propria ograda. Si are aceasta capacitate si instrumentele de a o face, va asigur de acest lucru. (...) De acord ca justitia mai are multe de facut. Dar prin ceea ce a facut in acesti ultimi ani nu i se poate contesta faptul ca a devenit un pilon al statului de drept'', sustine Horatius Dumbrava.
Totodata, el a criticat propunerea presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, privind constituirea unei comisii parlamentare pentru evaluarea democratiei.
''Justitia nu se va lasa intimidata de crearea unor asa-zise 'comisii speciale de evaluare a democratiei' tocmai la nivelul unei autoritati constitutionale - Parlamentul - care a dovedit ca nu intelege democratia din moment ce respinge pe banda rulanta nemotivat si in contradictie cu valorile statului de drept cereri de ridicare a imunitatii parlamentare pentru unii politicieni acuzati de diverse infractiuni. De aceea, domnule prim-ministru, fac apel la domnia voastra, cu atat mai mult cu cat ati fost magistrat si cunoasteti valorile intrinseci ale justitiei si statului de drept, in a intari capacitatea democratiei romanesti de a rezista trecatoarelor interese meschine si de grup'', se mai arata in scrisoare.