Care sunt acuzatiile la adresa premierului Ponta. Procurorii spun ca il leaga de Dan Sova un sfert de milion si o masina

COVER PRIMA Ponta Sova

In ce constau de fapt acuzatiile procurorilor anti-coruptie la adresa sefului Guvernului? Incercam sa facem lumina in acest dosar care incepe in urma cu un deceniu.

Dosarul in care procurorii cer urmarirea penala a premierului incepe de fapt de la Dan Sova. Inca din august anul trecut, Sova este urmarit penal pentru trei contracte de asistenta juridica incheiate cu Complexul Energetic Turceni (CET) si Complexul Energetic Rovinari (CER). Semnate in 2007-2008, acestea si prevedeau servicii de asistenta juridica. In urma acestor contracte si a actelor aditionale, societatea de avocatura “Sova si Asociatii” ar fi obtinut un folos necuvenit de 3,45 milioane lei, potrivit DNA. Doar Complexul Energetic Turceni ar fi fost prejudiciat, prin aceste contracte, cu 71 milioane de lei.

-► Unde au mers banii de la Turceni si Rovinari
-► Sorin Blejnar, sursa problemelor premierului?
-► Metoda „copy-paste”
-► Masina care te duce drept in Guvern
-► Raspuns la acuzatii din 2011 si documente sterse

Unde au mers banii de la Turceni si Rovinari
In acest dosar a aparut acum numele premierului Ponta, care este acuzat de procurori de „fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor”. Procurorii spun ca au „ date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o parte insemnata din sumele obtinute de catre casa de avocatura a lui Sova de la cele doua complexe energetice a fost destinata „exclusiv interesului personal al lui Sova Dan-Coman si a persoanelor din sfera sa relationala.” Iar printre aceste persoane ar fi si Victor Ponta, care pe atunci avea el insusi un cabinet de avocatura.

Citește și
ponta dna - agerpres
Procurorii DNA cer efectuarea urmaririi penale fata de Victor Ponta. Comisia juridica va informa pana luni cand da raportul

Cu o luna in urma, in cadrul documentarii dosarului Sova, procurorii au analizat actele privind inspectiile fiscale efectuate la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor-Viorel”. Este vorba despre controale facute in 2010-2011 de catre ANAF, pe atunci sub conducerea lui Sorin Blejnar. Inca de atunci inspectorii Fiscului vorbeau despre nereguli in contractul dintre complexele energetice si firma lui Sova iar numele lui Ponta aparea in discutie.

Sorin Blejnar, sursa problemelor premierului?
In 2011, controalele Fiscului nu au dus la niciun rezultat concret, desi s-a scris mult despre ele in presa, sustinandu-se chiar ca Ponta ar fi fost partener in firma lui Sova. In baza acestor controale, ANAF a facut insa o sesizare la DNA impotriva lui Sova si a lui Victor Ponta, legat de contractele cu CER si CET.


ANAF ii trimite pe Ponta si Sova direct la DNA. VIDEO pe www.incont.ro

In contextul conflictului dintre presedintele Basescu si PSD, pe atunci in opoziei, discutia a devenit rapid una politica, Ponta acuzand ANAF ca este „bratul inarmat al Cotroceniului”. Un an mai tarziu a devenit premier, in vreme ce seful Fiscului, Sorin Blejnar (foto jos), a fost trimis in judecata in dosarul „Motorina” si a ajuns el insusi pe lista clientilor DNA.

Acuzatiile de acum ale DNA ar contine informatii provenite din aceste inspectii ale ANAF. Procurorii DNA spun ca intre „Sova si Asociatii” si cabinetul de avocatura al lui Ponta s-a incheiat in 2007 o conventie de conlucrare profesionala in dosarele penale, care a luat sfarsit in decembrie 2008, cand Ponta a devenit ministru. Pentru activitatile desfasurate in baza acestei conventii, Ponta a emis 17 facturi in valoare totala de 181.439 de lei. Procurorii spun insa ca „Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare”. Ei afirma ca de fapt, in contextul controalelor ANAF din 2011, Ponta s-a inteles cu Sova pentru ca acesta sa intocmeasca rapoarte fictive de activitate juridica pentru perioada in care firmele lor de avocatura aveau conventie de conlucrare.

Metoda „copy-paste”
In comunicatul Directiei Nationale Anticoruptie se arata ca „ in cursul lunii august 2011, s-au intocmit in fals, 16 inscrisuri corespunzatoare cate unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008. Cele 16 inscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” dupa modelul inscrisurilor privind activitatea juridica desfasurata de mai multi avocati din cadrul SCA „Sova si Asociatii”, avocati care au declarat ca nu au conlucrat niciodata cu Ponta Victor-Viorel. In realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitatile respective, nici macar in parte.”

Procurorii spun ca sumele obtinute din acest contract – in care onorariul initial era de 2.000 de euro/luna iar ulterior a crescut la 3.000 euro/luna – au fost folosite de actualul premier pentru a cumpara doua apartamente de lux in Bucuresti.

Masina care te duce drept in Guvern
Ulterior, in 2008-2009, Ponta ar mai fi beneficiat din partea firmei „Sova si Avocatii” si de „transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10”. Firma lui Sova a platit avansul, ratele de leasing si restul de obligatii catre firma de leasing - in total aproape 80.000 de lei, iar Ponta a preluat leasingul fara sa mai achite vreo suma de bani. Totul, spun procurorii, la solicitarea expresa a lui Ponta.

Masina apare, de altfel, si intr-una din declaratiile de avere din perioada cand Ponta era deputat, ca fiind primita de la „Sova si Asociatii” cu titlul de sponsorizare pentru a participa la competitii sportive.

Din aceasta relatie stransa intre Sova si Ponta rezulta si acuzatia de conflict de interese. Procurorii considera ca nu e o coincidenta faptul ca Sova a fost numit ministru in guvernele succesive conduse de Ponta, cata vreme a primit de-a lungul timpului de la acesta aproape un sfert de milion de lei, plus un autoturism.

Raspuns la acuzatii din 2011 si documente sterse
La scurt timp dupa ce premierului i s-au comunicat aceste acuzatii, pe pagina sa de Facebook au fost comunicate documente care ar trebui sa raspunda la acuzatii. Aceste documente arata ca intre Ponta si cele doua complexe energetice nu a existat nicio legatura – dar in comunicatul DNA nici nu se vorbeste despre o legatura, ci doar despre modul in care Dan Sova ar fi impartit sumele obtinute de la CER si CET. Documentele arata si ca Ponta nu a fost asociat in societatea de avocatura a lui Sova, lucrul care nu apare in textul DNA, fiind mentionat doar in 2011, in contextul controalelor ANAF de atunci.

In postare aparea si o declaratie de avere a lui Ponta din 2009, dar aceasta a fost stearsa ulterior. Toate declaratiile de avere ale actualului premier pot fi gasita oricum pe site-ul Camerei. In ele se mentioneaza ca in 2008 cabinetul de avocatura al lui Ponta a avut venituri de peste 773.000 lei iar in 2007, de peste 470.000 lei.

De asemenea, este mentionat un autoturism Mitsubishi Lancer in leasing si doua apartamente pe strada Jiului din Capitala, cumparate in 2008, unul cu o valoare impozabila de 780.000 de lei si altul, de 365.000 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Gluma sau coincidenta zilei: ce scria in Horoscopul lui Ponta de vineri :)
Gluma sau coincidenta zilei: ce scria in Horoscopul lui Ponta de vineri :)

Mai in gluma, mai in serios, Horoscopul i-a prevazut cumva viitorul lui Victor Ponta de astazi.

Procurorii DNA cer efectuarea urmaririi penale fata de Victor Ponta. Comisia juridica va informa pana luni cand da raportul
Procurorii DNA cer efectuarea urmaririi penale fata de Victor Ponta. Comisia juridica va informa pana luni cand da raportul

Premierul Victor Ponta a fost vineri dimineata la Directia Nationala Anticoruptie, unde i s-a comunicat faptul ca procurorii au dispus efectuarea urmariii penale pentru mai multe "infractiuni" pe care le-ar fi comis cand era avocat, anii 2007-2008.

"Votul in cazul Sova este o rusine nationala". Ce spun liberalii, dupa votul controversat din Senat

Deputatul Raluca Turcan, vicepresedinte al Partidului National Liberal, considera ca, "prin coordonarea votului pentru Dan Sova, Victor Ponta da o a doua mare lovitura PSD dupa pierderea prezidentialelor".

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.