Victor Ponta nu demisioneaza din functia de premier, deoarece se considera nevinovat: "Voi contesta ordonanta procurorului"
Premierul Victor Ponta a declarat duminica, dupa sedinta liderilor coalitiei de guvernare, ca nu are nicio intentie de a se lupta cu justitia si a precizat ca se considera nevinovat de acuzatiile pe care i le aduce DNA.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
-► Mesajul extern al PSD despre cazul Ponta
-► Declaratiile premierului
-► Ce urmeaza la Camera Deputatilor
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Liderul PSD a declarat ca Romania nu se afla intr-o criza politica, dar ca s-a putea ajunge la aceasta situatie daca nu am avea guvern si s-ar organiza alegeri anticipate. Premierul a adaugat ca demisia sa ar fi pentru el personal si pentru familie "cel mai simplu lucru", dar ca "nu vrea sa fie complice" la schimbarea guvernului si a majoritatii prin decizia unui procuror.
El a mai spus ca il va informa in continuare pe presedintele Klaus Iohannis despre sistemul mostenit de la Traian Basescu, adaugand ca apelul fostului sef de stat privind demisia sa este "ridicol si ticalos". Ponta a sustinut ca respecta toate opiniile politice, indiferent cat sunt de politizate, legate de ce trebuie sa faca in continuare. "Haideti sa fim mai putin ipocriti. Domnul Iohannis a candidat si a fost ales presedinte al Romaniei fiind trimis in judecata la ICCJ, nu acuzat", a completat premierul.
Ponta a catalogat apelul lui Traian Basescu privind demisia sa drept "ridicol si ticalos".
Mesajul extern al PSD despre cazul Ponta
In jurul orei 14:30, pe pagina de Facebook a premierului a aparut urmatorul mesaj:
Informare transmisa de biroul de presa al PSD catre partenerii externi si corespondentii de presa straina:
"Romanian Prime Minister Victor Ponta has today stated his full support for an independent judiciary, as well as for the separation of powers in a democratic state. Bringing further clarification to the accusations brought against him, he has indicated that the case has been built as a political and not judicial one, meant to bring down the current government and to change the current parliamentary majority; the opposition registered a motion of no confidence (with very weak chances of gathering sufficient votes) on the very day the accusations against Ponta became public. He also underlined the fact that he has been charged by the prosecutors before being granted a hearing or a chance to offer his explanation to the accusations, which are related to facts from 2007-2008, amounting to an alleged prejudice of 10.000 euros - and already past their period of prescription by now.
Strengthening the idea of his support for the judiciary institutions, he stated: «In my career as a prosecutor and as a politician I have always supported their development, and I have always defended their independence, which I consider a foremost prerequisite of a democratic society. However, I have also supported the idea that in order to build such a society, 25 years after the fall of a cruel dictatorship, Romania also needs an independent Parliament and a Government free to pursue the policies citizens vote for»."
Transcriptul declaratiilor premierului Victor Ponta, conform Agerpres:
- Am o datorie speciala fata de partidele din coalitie, de parlamentarii care m-au votat, de cei 5.3 milioane care m-au votat, dar si cei 6,3 milioane care l-au votat pe Iohannis dar care asteapta masurile economice anuntate, si fata de cei 7,4 milioane care au decis demiterea lui Traian Basescu si au fost umiliti si zdrobiti printr-o decizie abuziva luata de o mana de oameni.
- Nu ma lupt cu justitia, nu ma lupt cu institutii, ma consider nevinovat si voi merge in fata procurorului si a judecatorilor, voi prezenta toate datele pe care nu mi le-a cerut nimeni pana vineri. Voi contesta la procurorul ierarhic superior si la judecator ordonanta prin care sunt suspect fara a fi macar intrebat si voi respecta deciziile.
- Nu sunt o victima — Mariana Rarinca si altii necunoscuti sunt victime, ca si sutele de romani audiati cu Biblia pe capota masinii sau cei care stau si acum in arest preventiv doar pentru ca au avut ghinionul sa intre intr-un sistem malaxor, care mai da si rateuri, dar nu poate accepta asta.
- Eu consider si gandesc ca acuzarea mea nu are legatura cu presupuse fapte din 2008-2009 si pentru care exista un dosar deschis in 2012, ci cu alte evenimente recente — cazul Rarinca, solicitarile si pozitiile Asociatiei judecatorilor, modificarile la anumite legi propuse in Parlament si votul din Senat in cazul sova. Daca e asa, atunci asta nu este justitie — si nu cred ca, prin eliminarea mea, lucrurile de mai sus vor fi pur si simplu ingropate — nu se poate si nu e bine asa daca vrem sa traim intr-o tara libera !
- Eu sunt un om puternic, am vazut si am participat la modul in care se exercita echilibrul puterilor in Romania. Nu intentionez sa ma jeluiesc si sa ma plang. Vreau sa-mi dovedesc nevinovatia mea si sa ajut la schimbarea acelor elemente care permit abuzurile si nedreptatile.
- Acuzarea mea are ca scop schimbarea guvernului si a majoritatii parlamentare — conform tuturor definitiilor, schimbarea unui guvern altfel decat prin alegeri sau prin vot in parlament se numeste lovitura de stat.
- Si guvernul pe care il conduc si toate guvernele viitoare trebuie sa vina si plece din functie nu in urma actiunii unui procuror, ci prin vot democratic: alegeri si Parlament.
- Cazul meu: acum 7-8 ani nu eram in nicio pozitie de conducere si PSD era in opozitie. Pentru aceste fapte am fost acuzat politic de Monica Macovei in 2009, iar ulterior cercetat de ANAF-ul condus de Blejnar, de ANI si de Parchet — toti constatand ca nu este nimic ilegal.
- Nu fac justitie la televizor — voi merge la procuror si instanta de fiecare data pentru a-mi prezenta punctul de vedere, dar trebuie sa raspund public la ce a aparut in public — oficial sau pe surse. Foarte pe scurt, voi arata ce elemente aduc eu in atentia publica, deoarece pana acum nu mi le-a cerut nimeni.
- Nu am fost niciodata asociat in cabinetul Sova - cele 17 fapte de fals sunt aici, 17 fapte doar pentru presa, juristii stiu ca daca impusti cu 17 gloante nu sunt 17 crime, le voi preda marti procurorului. Au fost emise si platite in baza unui contract legal inregistrat. Platile, de 2000 euro, s-au facut doar prin banca, toate au fost trecute in contabilitate si am platit toate taxele si impozitele! Toti avocatii din Romania procedeaza asa. Nu exista acte false. Chiar si procurorul spune ca sunt prescrise din 2013 !
- Acuzatia de evaziune fiscala in care am fost acuzat ca sunt complice: nu faceam eu contabilitatea la societatea lor! Am fost controlat de ANAF in 2011 si concluzia a fost ca e totul legal. in cinci ani, obligatiile fiscale se prescriu, dar eu am platit oricum toate taxele.
- Acuzatia de spalare de bani: banii erau primiti legal si i-am folosit doar prin banca si cu documente fiscale. Am cumparat doua apartamente de doua camere in 2006, in valoare totala de 900 mii lei. De la firma lui Sova am primit in 2007 — 50 mii si, in 2008, 130 mii lei.
- Voi prezenta toate aceste elemente in fata procurorului si in cadrul contestatiei la procurorul superior si la judecator. Sunt convins ca, daca eram intrebat inainte, era imposibil de inceput urmarirea penala !
- Ajungem la partea politica:
- Am spus si cred ca un ministru sau premier despre care sunt indicii temeinice ca isi foloseste functia pentru a incalca legea penala si se incepe urmarirea penala nu poate continua sa ramana !
- Dar din ceea ce v-am prezentat rezulta clar ca acuzatiile sunt evident speculative si netemeinice. Ele doar dovedesc ca am ajuns la momentul in care toti cetatenii putem fi suspecti fara macar a fi intrebati inainte de asta! La momentul in care faptul ca nu suntem inca cercetati inseamna ca inca nu ne-a venit randul pe lista.
- Am convingerea ca ordonanta de joi este doar o reactie de razbunare asupra mea pentru votul de marti din Senat — dar Justitia nu inseamna razbunare pentru decizii politice !
- Ne aflam intr-un moment extrem de grav pentru societatea noastra. Sunt lideri de opinie si oameni politici care doresc efectiv eliminarea Parlamentului dintre puterile statului, si acum si a Guvernului. Autoritatile locale au fost deja masacrate si terorizate. Cred ca Romania are nevoie de procurori independenti si eficienti, asa cum are nevoie de ofiteri de informatii vigilenti — dar niciunul nu poate sa inlocuiasca Parlamentul, Guvernul si alesii locali, pentru ca aceasta ar fi o dictatura.
- Am vorbit cu presedintele Iohannis, caruia i-am prezentat informatiile pe care le detin despre sistemul pe care l-a mostenit si pe care trebuie sa-l imbunatateasca in mandatul sau. Sper sa o faca !
- Respect opiniile politice legate de demisia mea, dar haideti sa nu fim ipocriti. Iohannis a candidat trimis in judecata la iCCJ, Basescu s-a adapostit zece ani de dosarele penale prin functia ocupata si iubeste Justitia doar cand nu o cerceteaza pe Elena Udrea. Acum face proteste cu PMP, dar sunt aceiasi oameni care in cazul Udrea spuneau ca DNA si SRI fac abuzuri ! Despre PNL imi este mie jena sa vorbesc, cu Predoiu cercetat in Gala Bute si tinut in suspensie, cu Atanasiu care a semnat contractele cu Sova la Turceni si Rovinari si cu Gorghiu la Electrica.
- Demisia ar fi cel mai simplu lucru pentru mine si familia mea, dar schimbarea guvernului prin decizia unui procuror este un precedent de gravitate majora si eu nu pot sa fiu complice la asa ceva!
- Criza politica ar fi tocmai o demisie, fara niciun plan national de asigurare a stabilitatii noastre — inseamna ca proiecte fundamentale, precum Codul fiscal, legea salarizarii, fondurile europene si Master-plan-ul de transport, acordul cu FMI si CE, sau legile electorale — se vor amana pe termen nedefinit din moment ce nu exista o alta majoritate functionala.
- Voi merge in fata Parlamentului la motiunea de cenzura. Daca trece, este clar ca demisionez si trebuie sa facem alegeri anticipate. Daca nu, voi finaliza aceste proiecte si voi discuta apoi cu colegii de coalitie, cu presedintele tarii si cu opozitia actuala care sunt pasii urmatori.
Aceasta este pozitia mea
Va multumesc!"
Ce urmeaza la Camera Deputatilor, in cazul Ponta
Comisia juridica a Camerei Deputatilor are la dispozitie 14 zile pentru prezentarea raportului privind cererea primita din partea procurorului general referitoare la premierul Victor Ponta.
Membrii comisiei se reunesc luni pentru a discuta calendarul dezbaterilor pe marginea acestui subiect, a declarat sambata presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. El a mai explicat ca, din momentul in care Biroul Permanent s-a intrunit, procedural, dosarul a fost trimis la Comisia juridica, iar de atunci, "membrii Comisiei juridice, plus cel caruia i se cere ridicarea imunitatii in acest caz, sau in alte cazuri, sau inceperea urmaririi penale, pot sa consulte dosarul, iar termenul final pe care comisia il are ca obligativitate pentru prezentarea raportului este de 14 zile".
Comisia juridica a Camerei Deputatilor are termen pana luni pentru a informa cand va intocmi raportul referitor la cererea primita din partea procurorului general referitoare la premierul Victor Ponta, a afirmat vineri Marcel Ciolacu, secretar al Camerei, conform Agerpres. Pe ordinea de zi a Biroului permanent de vineri s-a aflat ca unic punct scrisoarea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Tiberiu Nitu, referitoare la formularea cererii de incepere a urmaririi penale fata de premierul Victor Ponta.
Marcel Ciolacu a precizat ca cererea a fost inaintata Comisiei juridice, conform Regulamentului (art. 157), care prevede ca aceasta are termen 5 zile pentru informare.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, PSD, dna, demisie, coalitie, Parlament, victor ponta,
Dată publicare:
07-06-2015 09:49