Iohannis: Ponta mi-a spus ca se va gandi la solicitarea privind demisia. Este o situatie nemaiintalnita
Seful statului a anuntat ca i-a cerut demisia lui Ponta din functia de premier al Romaniei.
UPDATE Iohannis: Ponta mi-a spus ca se va gandi la solicitarea privind demisia, sper sa avem saptamana viitoare deznodamantul
"Mi-a spus ca se va gandi (la solicitarea privind demisia - n.r.), se va sfatui, probabl cu colegi din partid, si va lua, in consecinta, o decizie. Eu cred si sper ca decizia sa fie demisia", a declarat Klaus Iohannis, in exclusivitate pentru TVR, citata de Agerpres.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Seful statului a sustinut, referindu-se la anuntul lui Ponta ca nu va demisiona, ca declaratiile sale trebuie luate ''cu o anumita rezerva".
"Aceste declaratii la cald sau la fierbinte putem sa spunem in aceasta situatie, trebuie luate cu anumita rezerva. Eu sunt convins ca este nevoie de o zi sau doua in care lucrurile se decanteaza, se clarifica si, sper, in cursul saptamanii viitoare, sa avem un deznodamant al acestei etape din criza politica. (...) Indiferent cum privim lucrurile, nu putem sa facem abstractie de ce s-a intamplat astazi la DNA. Este un lucru care are si va avea urmari profunde in politica romaneasca", a argumentat presedintele.
Presedintele Klaus Iohannis a mai declarat vineri, la TVR, cu privire la situatia premierului Victor Ponta, ca un politician cu o functie foarte inalta in stat care este acuzat de fapte penale isi da demisia oriunde in lume, tocmai pentru a nu periclita in niciun fel imaginea tarii pe care o reprezinta.
"Este singura posibilitate acum de a iesi repede din aceasta situatie, evident prezumtia de nevinovatie functioneaza, prezumtia de nevinovatie functioneaza pentru orice persoana, insa in politica lucrurile nu sunt chiar asa de simple si un politician cu o functie foarte inalta in stat care este acuzat de fapte penale oriunde in lume isi da demisia, tocmai pentru a nu periclita in niciun fel imaginea tarii pe care o reprezinta", a declarat Iohannis.
Seful statului a precizat ca este o situatie care trebuie gestionata repede si bine.
"Este o situatie nemaiintalnita si care are o greutate politica deosebita, faptul ca premierul in functie este acuzat de fapte penale, deocamdata este invinuit, ne pune intr-o situatie pe noi ca si tara, o situatie care trebuie gestionata repede si bine. Dupa parerea mea, este inadmisibil ca o persoana invinuita de fapte penale sa fie premier, cum este evident si clar pentru toata lumea ca Romania in acest moment nu isi permite o criza politica. Din aceste considerente am solicitat premierului, si intr-o intalnire tete-a-tete, si public, demisia", a spus Iohannis.
Intrebat daca ramane la propunerea de nominalizare a lui Catalin Predoiu drept premier, asa cum a anuntat in campania electorala, el a raspuns: "Eu tind sa-mi pastrez si sa-mi indeplinesc promisiunile".
Totusi, presedintele a declarat ca asteapta mai intai demisia lui Victor Ponta.
"Prima optiune pe care o vad ca si cea mai buna pentru aceasta situatie este o demisie a Guvernului, care sigur ne pune intr-o situatie inedita, de a avea alt Guvern, dar criza nu ar fi una profunda. In situatia in care Camera Deputatilor incuviinteaza urmarirea penala, voi lua atunci o decizie, in functie si de reactiile primului ministru", a spus Iohannis intr-un interviu acordat TVR 1.
El a subliniat ca trebuie ca deputatii sa accepte cererea de incuviintare a urmaririi penale in cazul premierului Victor Ponta.
"Parlamentul nu poate sa judece o speta de aceasta natura, nu poate sa decida Parlamentul daca respectivul este vinovat sau nevinovat. Acest lucru poate sa-l faca judecatorul", a aratat seful statului.
Victor Ponta, vineri la pranz: Doar Parlamentul poate sa ma demita
Victor Ponta a raspuns rapid, vineri la pranz, pe Facebook, cererii lansate de presedintele Romaniei.
"Am avut cu Presedintele Iohannis o discutie institutionala extrem de corecta si civilizata! Respect pozitia sa publica, dar am fost numit in functie de Parlamentul Romaniei si doar Parlamentul poate sa ma demita! Cred ca respectarea principiilor constitutionale este esentiala pentru societatea noastra si in niciun caz nu pot accepta ca un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului si a cetatenilor acestei tari! Asta ar insemna dictatura si cred ca la peste 25 ani dupa 1989 ar fi o mare eroare pentru noi toti!", a scris Victor Ponta.
Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o scurta conferinta de presa, vineri la ora 13:00, de doar un minut, in care a anuntat ca i-a cerut lui Ponta sa demisioneze din fruntea Guvernului.
"Astazi, DNA a comunicat public ca prim-ministrul Victor Ponta este invinuit de fapte penale. Dupa parerea mea, este o situatie imposibila pentru Romania, ca primul ministru sa fie invinuit de fapte penale. Pe de alta parte, pentru Romania cel mai rau lucru care s-ar putea intampla este o criza politica. Avand in vedere acest lucru, solicit demisia premierului Victor Ponta.
Aceste consideratiuni si solicitarea de demisie le-am comunicat primului ministru intr-o discutie pe care am avut-o acum cateva minute. " - a declarat Klaus Iohannis.
Potrivit articolului 109 din Constitutie, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, il poate suspenda din functie de Victor Ponta, ca urmare a actiunilor DNA de vineri.
"(1) Guvernul raspunde politic numai in fata Parlamentului pentru intreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului raspunde politic solidar cu ceilalti membri pentru activitatea Guvernului si pentru actele acestuia.
(2) Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
(3) Cazurile de raspundere si pedepsele aplicabile membrilor Guvernului sunt reglementate printr-o lege privind responsabilitatea ministeriala", se arata in Constitutie.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, guvern, demisie, Cotroceni, victor ponta,
Dată publicare:
05-06-2015 12:10