UDMR are alta harta pentru Romania. Certuri cu PDL in cadrul coalitiei

×
Codul embed a fost copiat

Liderii PDL si cei ai UDMR, reuniti in sedinta coalitiei, nu au ajuns la un acord privind proiectul de reorganizare administrativa a tarii. In timp ce PDL vor o reorganizare in 8 judete, UDMR sustine impartirea tarii in 16 regiuni.

PDL a publicat LISTA cu capitalele noilor judete. Cum comentezi decizia?

"Liderii UDMR nu au acceptat proiectul PDL, spunand ca nu au sustinere din teritoriu", au declarat agentiei Mediafax surse participante la discutie.

HARTA ROMANIEI in varianta UDMR

Citește și
Proiectul PDL de reorganizare
Boc ataca USL: Se vrea amanarea reorganizarii tarii pentru ca "baronii" au dat cu pumnul in masa
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Liderul deputatilor UDMR, Mate Andras, a afirmat ca Uniunea nu este de acord cu proiectul de reorganizare administrativa propus de PDL pentru ca nu ajuta la dezvoltarea economica coerenta a regiunilor, apreciind ca Executivul isi va asuma raspunderea doar daca "se doreste o schimbare de Guvern".

"Nu suntem de acord cu reorganizarea propusa de PDL. Am spus foarte clar in sedinta coalitiei ca nu suntem de acord cu aceasta reorganizare pentru ca este facuta in asa fel incat nu va ajuta la dezvoltarea economica coerenta a acestor regiuni. S-a gandit cineva ce se va intampla, de exemplu, cu tribunalele judetene? Nu s-a gandit. Trebuie facut inainte un studiu de impact. Cei de la PDL au insistat pe varianta lor, iar noi am spus clar «nu si nu»", a spus deputatul UDMR.

Andras Levente Fekete, liderul grupului parlamentar al UDMR din Senat, a declarat pentru Stirile ProTv ca in coalitie nu s-a discutat despre asumarea raspunderii guvernamentale pe proiectul de reorganizare administrativ-teritoriala a Romaniei. Intrebat daca UDMR este de acord cu acest proiect, Fekete a raspuns ca: "Nu putem sustine reorganizarea administrativa pe opt judete si de aici toate consecintele". Consecintele pot insemna chiar si semnarea de catre membrii UDMR a unei eventuale motiuni de cenzura.

De asemenea, UDMR nu sustine nici organizarea de referendumuri cu privire la reorganizarea administrativa. In opinia senatorului UDMR, acestea ar fi costisitoare si nu ar avea rezultat.

Intrebat daca UDMR ar sustine reorganizarea administrativ-teritoriala la pachet cu statutul minoritatilor, raspunsul lui Fekete a fost "Nu!": "Nu putem sa mergem nici pe chestiuni de santaj, nici dintr-o parte nici din alta", a spus Andras Levente Fekete.

Surse parlamentare au declarat pentru Mediafax ca unii democrat-liberali considera ca s-a facut o greseala atunci cand secretarul general al partidului, Ioan Oltean, a declarat ca Executivul ar dori sa-si asume raspunderea pe un astfel de act normativ.

Romania cu 8 judete, pana in iunie 2012. Ti se pare un termen realizabil?

Reprezentanti ai PDL considera ca, daca s-ar asuma raspunderea, ar exista riscul ca Guvernul sa cada la o eventuala motiune de cenzura a opozitiei.

Cine pune mana pe consilii. Afla posibilii candidati la "tronul" viitoarelor judete ale Romaniei

Atat premierul Emil Boc, cat si alti lideri ai PDL au refuzat sa faca vreo declaratie in legatura cu concluziile sedintei de luni a coalitiei.

Conducerea PDL s-a reunit in sedinta BPN.

USL vrea sa il convinga pe Basescu sa renunte la reorganizarea administrativ-teritoriala

Pe de alta parte, USL a decis sa participe la consultarile initiate de catre presedintele Traian Basescu pe tema reorganizarii administrativ-teritoriale, a declarat presedintele PNL, Crin Antonescu.

Presedintele PNL a precizat ca USL nu isi propune sa discute agenda propusa de catre presedintele Traian Basescu, ci sa il convinga pe seful statului sa renunte la reorganizarea administrativ-teritoriala, care ar duce Romania in "haos si debandada".

"Decizia este de a ne prezenta la aceasta intalnire nu pentru a discuta agenda propusa de presedinte (...), ci pentru a-i atrage atentia si a-l opri, daca se poate, de la actiuni foarte grave. Discutia despre reorganizare (...) presupune pasi care trebuie strabatuti, nu poate fi, cum doreste abuziv presedintele, expresia vointei unui singur om si sa se realizeze peste noapte, chiar daca interesele electorale ale presedintelui si ale partidului sau o reclama. (...) Vom merge, exceptional, la Cotroceni. Datoria noastra este sa facem tot ceea ce putem pentru a impiedica trecerea unei initiative care ar putea arunca tara in haos. Sunt lucruri foarte grave la mijloc", a spus Crin Antonescu.

Crin Antonescu, a declarat, de asemenea, ca decizia UDMR de a respinge varianta PDL de reorganizare administrativa era "previzibila" si a mentionat ca USL spera ca PDL sa nu faca prea multe concesii Uniunii in acest sens.

"Ramane sa vedem daca domnul Basescu si ai sai vor atat de tare sa dea peste cap tara in scop electoral incat vor concesiona UDMR o bucata din Romania. Sper ca nu, ne dorim asta si il avertizam pe domnul presedinte", a adaugat el.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a mentionat ca spera ca argumentele acestei decizii a UDMR sa fie bazate de considerente tehnice, nu politice, anume pe adresele pe care Ministerul Administratiei si Ministerul Dezvoltarii Regionale le-au transmis la o interpelare in Parlament, cu precizari ca reorganizarea tarii nu va putea avea loc inainte de 31 decembrie 2012.

Pe de alta parte, presedintele PSD Victor Ponta a afirmat ca reprezentantii USL in Consiliile Judetene vor face demersuri pentru organizarea de referendumuri in fiecare judet pe tema desfiintarii actualelor structuri administrativ-teritoriale.

"Solicitam aceste referendumuri in baza Legii referendumului, articolul 13, alineat (3) si noi nu vom proceda in modul caragialesc al doamnei Udrea, de a pune intrebari cu raspuns asteptat", a explicat el.

Ponta a declarat ca USL nu a facut o estimare a costurilor acestor referendumuri. El a spus ca spera ca si unii consilieri ai PDL sa sustina organizarea acestora.

Emil Boc explica avantajele impartirii in 8 judete

Presedintele PDL, premierul Emil Boc, a declarat, sambata, ca viziunea partidului sau pentru reorganizarea administrativa a tarii porneste de la comasarea judetelor si a precizat ca forma finala a proiectului va fi decisa in coalitie.

Emil Boc a declarat, la sediul partidului, ca propunerea PDL de reorganizare administrativ-teritoriala a tarii nu vizeaza aparitia unei noi structuri administrative, asa cum propune USL, ci porneste de la comasarea actualelor judete.

Liderul PDL a subliniat ca forma finala a acestui proiect va fi decisa la nivelul coalitiei. Emil Boc a spus ca si modalitatea de promovare a proiectului va fi decisa tot in coalitie.

Emil Boc a prezentat si avantajele proiectului PDL, intre care: se poate realiza fara revizuirea Constitutiei, finalizeaza procesul de descentralizare a administratiei publice, realizeaza o reala politica de dezvoltare regionala, reduce substantial costurile si realizeaza debirocratizarea, destructureaza retelele clientelare constituite de-a lungul timpului, accelereaza procesul de absorbtie a fondurilor europene.

Forma finala a proiectului privind noile judete, decisa in coalitie. PDL vrea 8, UDMR vrea 16

Iata cum ar arata HARTA ROMANIEI, in viziune PDL, cu 8 judete:

Iata cum ar arata HARTA ROMANIEI, in viziune USL, cu 12 judete:

Romania feliata in 12 regiuni. Dupa PDL, a venit randul USL sa faca imparteala. Voi ce credeti?

USL nu se preda! Ponta cere organizarea de referendumuri judetene pentru reorganizarea Romaniei

Cititi si:

De ce vrea Traian Basescu doar 8 judete in Romania

Boc ataca USL: Se vrea amanarea reorganizarii tarii pentru ca "baronii" au dat cu pumnul in masa

Sondaj stirileprotv.ro: Ce oras crezi ca ar trebui sa-ti conduca regiunea?

Cum te va afecta reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei. Citeste mai multe despre acest subiect:

Cat ne va costa reorganizarea Romaniei, calculata de PSD. Tara in care actele nu vor mai fi valabile

Cum ar arata Romania cu doar 8 judete. Ne vom schimba cu totii buletinele si numerele de la masini

Noua HARTA a Romaniei. Cat de bogate sunt noile judete si ce populatie au

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Cine pune mana pe consilii. Afla posibilii candidati la
Cine pune mana pe consilii. Afla posibilii candidati la "tronul" viitoarelor judete ale Romaniei

Nu putini sunt cei care si-au anuntat intentia de a candida. In plus, discutiile chiar in interiorul coalitiei sunt tensionate. UDMR s-a declarat impotriva proiectului PDL, avansand propria varianta.

Boc ataca USL: Se vrea amanarea reorganizarii tarii pentru ca
Boc ataca USL: Se vrea amanarea reorganizarii tarii pentru ca "baronii" au dat cu pumnul in masa

Premierul Emil Boc sustine ca, prin modelul de reorganizare administrativa prezentat sambata, USL demonstreaza ca vrea de fapt amanarea acestui proces pana in 2016, pentru ca "baronii" acestei aliante "au batut cu pumnul in masa".

Cum vede USL reorganizarea tarii. Ministerul Turismului, desfiintat. Fiecare regiune cu un premier
Cum vede USL reorganizarea tarii. Ministerul Turismului, desfiintat. Fiecare regiune cu un premier

USL a dat publicitatii astazi doua documente care contin propunerile acestei Uniuni fata de administratia publica si dezvoltarea regionala a Romaniei. Una dintre masurile incluse s refera la desfiintarea ministerului condus de Elena Udrea.

Recomandări
VIDEO. Moment extrem de bizar, ”silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, ”silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea
Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA în valoare de 61 miliarde de dolari.

 

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.