Romania feliata in 12 regiuni. Cum crede deputatul PSD Surupaceanu ca ar trebui impartita tara


Ultimul update: Marti 16 Octombrie 2012 07:28
Data publicarii: Miercuri 08 Iunie 2011 14:53
Categorie: Stiri Politice
Proiectul deputatului PSD Mugurel Surupaceanu

Dupa ce PDL si-a anuntat proiectul de reorganizare a tarii, in care propune impartirea in doar 8 judete, a venit randul USL-ului sa vina cu o idee. Mai exact, este vorba despre deputatul PSD Mugurel Surupaceanu, care crede ca 12 regiuni sunt suficiente.

El crede ca, spre deosebire de PDL, ar fi mai bine pentru Romania daca ar fi impartita in 12 regiuni, "intre care sa nu existe falii economice intolerabile". Surupaceanu da ca exemplu varianta PDL, unde, intre Muntenia si Oltenia exista o diferenta de 31 de miliarde de lei.

Asa ca propune o impartire care sa tina cont de PIB-urile judetelelor comasate, "pentru armonizarea acestora", si care sa elimine, totodata, Tinutul Secuiesc.

Calculele mele arata ca acest lucru este posibil, fara sa servim pe tava Tinutul Secuiesc la pachet, asa cum face guvernul Boc platindu-si mojic datoriile catre UDMR. De aceea, dupa toate jignirile aduse pe aceasta tema romanilor si dupa toate incalcarile flagrante ale Constitutiei tarii din ultimii ani, cred ca se impune ca viitoarea reorganizare administrativ-teritoriala a Romaniei sa fie facuta in asa fel incat Tinutul Secuiesc sa dispara, iar cele trei judete care, ipotetic, il compun sa se desparta in trei entitati administrativ-teritoriale diferite" - scrie deputatul PSD pe blogul personal.

Surupaceanu mai precizeaza ca, daca se va proceda conform variantei propusa de PDL, Romania risca sa faca exact aceeasi greseala ca Italia.

"In ultima instanta, e mai bine sa invatam din greselile altora. Spre exemplu, regionalizarea Italiei facuta cu mult timp in urma si fara sa se tina cont de Produsul Intern Brut aferent fiecarei regiuni a dus, in timp, la aparitia unui mare decalaj intre nord si sud, care ulterior s-a accentuat oferind oportunitatea aparitiei unor tendinte secesioniste din partea celor din nord" - afirma parlamentarul PSD.

Surupaceanu a mai precizat ca va prezenta acest proiect spre dezbatere in USL, peste cateva zile.

Varianta PDL de reorganizare a tarii

-► impartire in 8 regiuni, care se vor numi tot "judete"

-► actualele consilii judetene si prefecturi vor disparea

-► cele 8 judete vor fi conduse de Consilii Regionale si prefecturi

-► delimitarea Tinutului Secuiesc prin unirea judetelor Harghita, Covasna si Mures.

Varianta USL "Surupaceanu" de reorganizare a tarii

-► impartire in 12 regiuni

-► cele 12 regiuni vor fi alese in functie de Produsul Intern Brut al judetelor care vor forma aceste regiuni

-► "imprastierea" judetelor care alcatuiesc Tinutul Secuiesc

In prezent, Romania este impartita in opt regiuni de dezvoltare, denumite dupa pozitia geografica, respectiv Nord-Vest, Nord-Est, Sud-Vest, Sud-Est, Sud, Vest, Centru, Bucuresti si Ilfov.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO