De ce vrea Traian Basescu doar 8 judete in Romania
Traian Basescu a cerut Guvernului sa analizeze reorganizarea administrativa a tarii prin inlocuirea celor 41 judete cu 8 judete mari sau 7 judete si municipiul Bucuresti, aratand ca actualul sistem, mentinut din 1968, genereaza coruptie.
Romania feliata in 12 regiuni. Dupa PDL, a venit randul USL sa faca imparteala. Voi ce credeti?
Seful statului a mentionat ca organizarea administrativa a Romaniei este facuta pe baza unei legi din anul 1968, la care nu s-au modificat, in 21 de ani de parlamentarism, nici macar articolele in care scrie "Republica Socialista Romania".
El a apreciat ca un nou sistem administrativ ar reduce birocratia si ar accelera procesul de descentralizare.
Presedintele Basescu a sustinut ca nu se poate realiza o dezvoltare rationala a Romaniei cu unitati administrative atat de mici precum actualele judete, el precizand ca derularea proiectelor cu fonduri europene pe aceasta structura inseamna utilizarea ineficienta a banilor.
Iata declaratiile presedintelui:
Nu se poate privi la o dezvoltare rationala a Romaniei in unitati administrative atat de mici, iar modul cum se utilizeaza banii europeni pe proiecte foarte mici in interiorul unui judet nu este nimic altceva decat ineficienta utilizarii banilor europeni.
Se face canalizare si faci o statie de epurare in loc sa faca o magistrala care sa treaca prin trei judete, se face o singura o singura statie de epurare mare, ca sa nu mai vorbim de structura judeteana de drumuri, care pur si simplu este fracturata.
Si mai este un motiv pentru care eu cred ca trebuie desfiintate cele 41 de judete si teritoriul reorganizat pe 8 judete mari sau 7 judete plus municipiul Bucuresti si zona metropolitana a judetului Ilfov, corespunzator regiunilor de dezvoltare economica stabilita cu Uniunea Europeana: reducerea masiva a birocratiei si a institutiilor deconcentrate ale statului.
Avem 41 de inspectorate de politie in loc sa avem 7 sau 8, avem 41 de directii agricole, 41 de directii sanitare, 41 de directii de finante publice, bine incarcate altfel, si asa mai departe, tot din 41 in 41 numaram sutele de birocrati care fac amara viata si a populatiei si a primarilor de la nivel judetean.
Cum ar arata Romania cu doar 8 judete. Ne vom schimba cu totii buletinele si numerele de la masini
Presedintele Traian Basescu conduce sedinta Guvernului de miercuri.
Acesta a declarat ca stie sensibilitatea partidelor in privinta reorganizarii administrative, respectiv ca tuturor li se pare ca daca au presedintele CJ "stapanesc" judetul.
"Cred ca trebuie sa ne ridicam deasupra intereselor politice", a adaugat presedintele.
Seful statului a vorbit despre coruptia de la nivelul judetelor, unde s-au format "familii transpartinice". El a adaugat ca in zilele urmatoare va aparea un raport care va arata ceea ce s-a intamplat in judete cu proiectele aprobate din bani europeni.
Ministrii care nu au investitii, sa plece
Presedintele Traian Basescu a cerut ministrilor sa se gandeasca daca mai pot face parte din Guvern dupa 30 iunie, in cazul in care datele care vor fi analizate pentru primul semestru vor indica un nivel redus al absorbtiei fondurilor UE si al investitiilor in domeniile pe care le gestioneaza.
El a aratat ca modul in care sunt realizate investitiile finantate inclusiv din fonduri UE ar trebui sa reprezinte principalul reper pentru ministri in a considera daca mai pot face parte dintr-un guvern.
"Avem bani de la UE si de la buget, niciun ministru nu va avea vreun blocaj in utilizarea sumelor alocate. Nu aveti nicio justificare, ca «nu am putut cheltui banii», daca nu ati stat cu ochii, cu atentia, cu efortul principal pe structurile din ministerele dumneavoastra si care trebuie sa aprobe proiectele, sa dea drumul la bani. Daca ati avut aceasta lipsa de inspiratie, va trebui dupa 30 iunie, cand se trage linia si vedem cum am realizat investitiile pe primul semestru, sa va ganditi daca mai puteti face parte din Cabinet", le-a spus Basescu ministrilor.
Seful statului a adaugat ca spera sa nu se ajunga la aceasta situatie, desi datele actuale privind executia investitiilor "nu este buna".