Noua HARTA a Romaniei. Cat de bogate sunt noile judete si ce populatie au
Romania va avea o noua organizare administrativ-teritoriala, cel putin asta sustine presedintele Traian Basescu. Acesta a vorbit despre viitoarele 8 judete in fata ministrilor din cabinetul Boc. Iata o analiza a viitoarei harti a tarii.
Actualele regiuni de dezvoltare, stabilite in 1998, vor deveni unitati administrativ-teritoriale numite tot JUDETE. Si asta pentru ca o alta denumire a lor ar implica modificarea Constitutiei. Politicienii vorbesc in acest moment de o noua reorganizare a teritoriului pe toate planurile.
Ziua in care mii de elevi dau 2 probe la Bac. Examenele au fost incalecate printr-o gafa oficiala
Atat puterea cat si opozitia vor desfiintarea judetelor actuale si redesenarea hartii Romaniei in administratii mai mari, mai puternice, capabile sa gestioneze mai bine in special absorbtia fondurilor europene.
OLANDA amana aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul SSCHENGEN
Iata cum va arata noua HARTA a Romaniei:
Harta este interactiva si la trecerea cu mausul peste ea puteti vedea ce judete fac parte din fiecare regiune. Cu un CLICK puteti afla numarul de locuitori din fiecare nou judet propus de politicieni.
Aflati clasamentul noilor judete, in functie de PIB, la finalul articolului.
Presedintele Traian Basescu a invocat si eradicarea coruptiei, printre motivele desfiintarii celor 41 de judete din prezent, lucru care in acest moment nu poate fi realizat cu acelasi grad de eficienta.
In acelasi timp, reprezentantii USL propun desfiintarea judetelor actuale si infiintarea a 12 judete. Costurile reorganizarii vor fi insa destul de mari, apreciaza Victor Ponta, care este de parere ca fiecare roman va scoate din buzunar 6-700 de lei pentru a-si modifica actele.
In acest moment, fiecare regiune este coordonata de cate o agentie pentru dezvoltarea regionala, acestea fiind organisme neguvernamentale, nonprofit, de utilitate publica, cu personalitate juridica.
In viitor, mai putine judete va insemna automat mai putine insitutii publice si in consecinta un aparat institutional mai putin dezvoltat.
Doar 8 consilii judetene, in loc de 41. Acelasi scenariu se aplica si prefecturilor precum si fiecarei agentii guvernamentale judetene.
Potrivit Institutului National de Statistica, cea mai bogata regiune de dezvoltare este in acest moment Bucuresti-Ilfov, urmata de Sud-Muntenia si Centru.
Iata clasamentul regiunilor care vor deveni in viitor noile judete ale tarii, dupa Produsul Intern Brut, cu date din anul 2009. Valorile sunt exprimate in milioane de lei.
1 Regiunea Sud -Vest - Oltenia 41921,9 mil. lei
2 Regiunea Vest 50020,5 mil. lei
3 Regiunea Nord - Est 54940,9 mil. lei
4 Regiunea Sud-Est 55865,9 mil. lei
5 Regiunea Nord -Vest 57937,1 mil. lei
6 Regiunea Centru 57586,8 mil. lei
7 Regiunea Sud - Muntenia 65451,8 mil. lei
8 Regiunea Bucuresti - Ilfov 130521,7 mil. lei
Sursa datelor: INS
Peste 4 milioane de romani vor disparea din tara pana in 2060
Sursa: Pro TV
Etichete: populatie, romania, pib, judete, harta, regiuni,
Dată publicare:
08-06-2011 18:38