Cine pune mana pe consilii. Afla posibilii candidati la "tronul" viitoarelor judete ale Romaniei

13-06-2011 18:32

Nu putini sunt cei care si-au anuntat intentia de a candida. In plus, discutiile chiar in interiorul coalitiei sunt tensionate. UDMR s-a declarat impotriva proiectului PDL, avansand propria varianta.

Ca sa-i impace pe colegii din coalitie, democrat-liberalii ar putea sa-si angajeze raspunderea, atat pentru proiectul reorganizarii, cat si pentru statutul minoritatilor, dorit de UDMR.

Trasarea noilor judete va declansa batalia pentru fotoliul de presedinte al Consiliului Regional pentru multi dintre actualii lideri judeteni. Miza? Influenta asupra intregii regiuni.

In sud, de exemplu, gasim trei nume grele: Liviu Dragnea si Constantin Nicolescu, ambii de la PSD si Florin Popescu de la PDL.

In Moldova, democrat liberalul Gheorghe Flutur l-ar putea infrunta pe Constantin Simirad.

Iar in regiunea de sud-est suprematia ar putea fi disputata de doi social democrati: Nicusor Constantinescu si Marian Oprisan.

Incepand din 2013, Uniunea Europeana vrea sa acorde fonduri pentru proiecte mari de dezvoltare. Ca sa primeasca banii, comunitatea trebuie sa aiba cel putin 1,5 milioane de locuitori.

Pentru noi, sunt prevazute 10 miliarde de euro. Banii vor fi gestionati de noile Consilii Regionale. Un prim avantaj ar fi ca drumurile judetene, de exemplu, vor putea fi reabilitate in intregime, nu cum se intampla in prezent, cand un judet modernizeaza portiunea sa, iar cel vecin nu are bani pentru lucrari.

Ideea PDL de reorganizare este insa respinsa categoric de partenerii de Coalitie. UDMR are propria varianta care include 16 judete.

Fara acceptul maghiarilor, actul normativ nu poate fi adoptat.

Potrivit unor surse din PDL, democrat liberalii vor propune colegilor de Coalitie ca guvernul sa-si angajeze raspunderea pentru reorganizarea administrativa la pachet cu legea minoritatilor nationale, dorita de multa vreme de UDMR. Printre altele proiectul garanteaza invatamant in limba materna si folosirea ei in toate institutiile statului, unde ponderea minoritatilor este semnificativa.

Citeste si:

VIDEO. Dupa francezi, Inna i-a uimit si pe englezi. Le-a aratat tot ce are mai de pret

Sunetul pe care nimeni nu poate sa il explice terorizeaza un orasel din Anglia. VIDEO

Imaginea zilei. Trei oameni au sarit disperati dintr-un avion in flacari care se prabusea
 


VIDEO PROTVPLUS.RO