PDL a publicat LISTA cu capitalele noilor judete. Cum comentezi decizia?
Secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean, a prezentat astazi capitalele viitoarelor judete, conform noii organizari administrative a Romaniei. Peste 300 de romani si-au exprimat punctul de vedere pe site-ul stirileprotv.ro.
Oltean a precizat ca formula pe care actualii guvernanti o propun este trecerea de la 41 de judete la opt, ceea ce se inscrie in parametrii europeni.
Iata "motoarele de bani" cu care vor supravietui viitoarele opt judete ale Romaniei
De asemenea, aceasta masura raspunde si cerintelor de absorbtie a fondurilor europene intr-un ritm mult mai ridicat. Intrebat care vor fi capitalele acestor opt judete, liderul PDL a raspuns ca este vorba de Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Craiova, Constanta, Iasi, Ploiesti si Bucuresti.
De altfel, Ioan Oltean a mai precizat si ca Guvernul isi va asuma raspunderea pe actul normativ care vizeaza reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei in opt judete. El a mai precizat ca se doreste ca alegerile locale din 2012 sa aiba loc in baza noii legi. Oltean a explicat ca, in prezent, Romania este impartita teritorial in temeiul unui act normativ adoptat in 1968 si, din 1990 incoace, nimeni nu a fost interesat sa genereze o modificare a acestuia.
Intrebat de ce nu s-a facut niciun referendum sau macar un sondaj pentru a afla opinia oamenilor, Ioan Oltean a raspuns ca acestea sunt "artificii” in masura sa blocheze sau sa amane reforma. In plus, liderul PDL a afirmat ca Europa nu a cerut reorganizarea teritoriala a Romaniei, dar a criticat-o pentru modul in care se face absortia fondurilor europene.
El a adaugat ca reorganizarea regiunilor presupune modificarea altor zeci de acte normative, intrucat vor avea loc modificari de anvergura urmand sa se ajunga la opt prefecturi, opt inspectorate de politie, etc. Oltean a dat asigurari ca foarte multe din atributiile consiliilor judetene si ale serviciilor deconcentrate vor fi transferate la primarii, in asa fel incat oamenii sa nu fie nevoiti sa se deplaseze la noile resedinte de judete.
Sibiu vs Brasov / Cluj vs Oradea. Cine va conduce noile judete ale Romaniei
Schimbarea modului in care impartim Romania va aduce modificari si in vietile noastre. Odata cu regionalizarea tarii, autoritatile ar trebui sa se ocupe si de documente.
Adresa de domiciliu se va schimba in buletin, iar in actele casei va trebui inscris numele noului judet. Intre liderii locali a inceput deja lupta pentru ca orasul lor sa fie capitala regiunii. Opozitia spune insa ca reorganizarea tarii, in 8 mari zone, va bulversa pe toata lumea.
Iata cum va arata noua HARTA a Romaniei. Cat de bogate sunt noile judete si ce populatie au
Romania este pe cale sa se reorganizeze administrativ-teritorial
Dar ce inseamna asta pentru economia noilor opt judete? Cel mai bogat va fi, cu siguranta, Bucuresti Ilfov, dupa cum arata datele actuale, publicate de incont.ro. Batalia se va da apoi intre Regiunea Sud, cu Dacia si multe alte fabrici, si Nordul, respectiv Vestul, care sunt departe de fi sarace. Mai multe detalii pe www.incont.ro