Noii miniştri de la Apărare şi Economie, Mihai Fifor şi Gheorghe Şimon, au depus jurământul la Palatul Cotroceni

×
Codul embed a fost copiat

Noii miniştri de la Apărare şi Economie, Mihai Fifor şi Gheorghe Şimon, au depus jurământul, joi, la Palatul Cotroceni, în cadrul unei ceremonii foarte scurte.

UPDATE 19:00 Mihai Fifor are licenţă în Filosofie, însă a urmat şi cursurile Colegiului Naţional de Apărare. A ratat postul de ministru al Transporturilor în 2015 când Victor Ponta l-a propus, însă Klaus Iohannis l-a refuzat pentru că nu avea expertiză.

Fifor a fost luat în calcul de două ori şi pentru postul de premier: în iarnă, o dată cu primul Cabinet PSD şi după demiterea lui Sorin Grindeanu. El ar fi refuzat, potrivit liderilor PSD.

Gheorghe Șimon nu are studii de specialitate dar s-ar pricepe, crede liderul social democraţilor.

Gheorghe Șimon are 56 de ani, este membru PSD din anul 1992 şi este deputat de Maramureş. Este inginer, dar i-a plăcut politica. A încercat şi în afaceri însă firma deschisă la Baia Mare a dat faliment după 4 ani.

Citește și
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis a convocat o ședință a CSAT, în plin scandal la MApN
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Șimon are terenuri şi două case în judeţul Cluj şi Vişeu de Sus, pe care le deţine împreună cu soţia să care este judecător. Are şi trei credite, cel mai mare, de 425 de mii de lei.

UPDATE 15:20 Noii miniştri de la Apărare şi Economie, Mihai Fifor şi Gheorghe Şimon, au depus jurământul, joi, la Palatul Cotroceni, în cadrul unei ceremonii foarte scurte.

UPDATE 14:30 Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi decretele de numire în funţie a noilor miniştri de la Apărare şi Economie, Mihai Fifor, respectiv Gheorghe Şimon, ceremonia de depunere a jurământului fiind programată pentru ora 15:00 la Palatul Cotroceni.

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marţi, 12 septembrie a.c., următoarele decrete: Decret privind revocarea din funcţia de membru al Guvernului a domnului Mihai-Viorel Fifor, ministrul Economiei; Decret privind numirea domnului Mihai-Viorel Fifor în funcţia de ministru al Apărării Naţionale; Decret privind numirea domnului Gheorghe Şimon în funcţia de ministru al Economiei. Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură va avea loc marţi, 12 septembrie a.c., ora 15:00, la Palatul Cotroceni”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială.

UPDATE 12:20 Fifor va fi mutat astfel de la Ministerul Economiei, pe care l-a ocupat din luna iunie. Noul ministru al Economiei va fi Gheorghe Simon, deputat PSD de Baia Mare.

UPDATE 12.15 Liviu Dragnea a confirmat oficial cele doua propuneri.

UPDATE 12:00 Surse din PSD spun că liderii partidului ar fi fost de acord ca Mihai Fifor să treacă de la Economie la Apărare, iar portofoliul său să fie preluat de Gheorghe Şimon.

UPDATE 11:20 Potrivit unor surse social-democrate, Mihai Fifor este varianta cu cele mai mai mari şanse, urmând ca   Gheorghe Şimon să îi ia locul la Ministerul Economiei.

Iniţial, surse din PSD susţineau că cele mai mari şanse le are fostul membru al Comisiei SIE, Mihai Weber, alte variante luate în calcul fiind preşedintele PSD Caraş-Severin, Ion Mocioalcă, deputatul Georgian Pop şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Gabriel Vlase.

Şeful PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că liderii formaţiunii se vor reuni marţi la Parlament într-o şedinţă lărgită, una dintre temele discutate fiind noua nominalizare pentru conducerea MApN.

"Marţi avem un Biroul Permanent Naţional lărgit, unde voi propune din partea PSD premierului un nume şi ulterior să fie prezentat preşedintelui României. Deci marţi se va rezvolva problema", a afirmat Dragnea, prezent la manifestările de la Ţebea.

Întrebat dacă şedinţa CSAT de joi are legătură cu actuala "criză" din MApN, Dragnea a negat: "Nu cred şi nu văd ce criză e. La armată e un mininistru interimar, are toate competenţele. Nu poate să fie nicio criză".

Şeful PSD a fost întrebat şi dacă a discutat cu ambasadorul Hans Klemm pe tema viitorului ministru, el spunând că nu are nevoie de "viza" unui diplomat pentru a face numiri, dar a existat o comunicare.

"N-am discutat despre această propunere, pentru că nu trebuie să iau viza de la niciun ambasador pentru membrii guvernului, dar i-am spus ambasadorului că marţi vom avea BPN şi va fi un ministru plin", a spus Dragnea.

Printre numele discutate în PSD pentru şefia MApN se numără Mihai Weber, vicepreşedinte al Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor şi fost membru al Comisiei SRI, Georgian Pop, deputat PSD şi fost preşedinte al Comisiei de control al SRI, deputatul Ion Mocioală, preşedinte PSD Caraş-Severin, şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Gabriel Vlase.

Întrebat despre aceste variante, Liviu Dragnea a afirmat, duminică, la Ţebea, că, de obicei, numele vehiculate în presă nu sunt şi cele luate în calcul de PSD, fără a oferi alte variante despre următoarea propunere PSD.

Premierul Mihai Tudose a anunţat săptămâna trecută că a acceptat demisia lui Adrian Ţuţuianu din funcţia de ministru al Apărării şi că a propus ca interimatul la MApN să fie asigurat de către vicepremierul Marcel Ciolacu, urmând să aibă loc consultări în PSD şi în coaliţie pentru nominalizarea pentru postul de ministru al Apărării. Şeful Executivului a subliniat că ”sunt bani pentru salarii”, dar ”cineva” din MApN.

Ministrul Apărării Adrian Ţuţuianu a declarat, săptămâna trecută, după o întâlnire cu prim-ministrul Mihai Tudose pe tema salariilor militarilor, că şi-a lăsat demisia pe masa acestuia.

Demisia a venit după ce reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au anunţat, că salariile angajaţilor se vor plăti eşalonat în această lună, având în vedere că nu s-a făcut rectificarea bugetară. Soldele şi salariile nete, fără contribuţii şi impozit, vor fi achitate în data de 15 septembrie, iar banii de chirii, normă de hrană şi alte drepturi salariale vor fi acordaţi ”în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară”.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Tudose s-a enervat când a fost întrebat ce vrea să facă cu pensiile private ale românilor
Tudose s-a enervat când a fost întrebat ce vrea să facă cu pensiile private ale românilor

Guvernul vrea să modifice pensiile private ale românilor, numai că nu ştie cum.

Klaus Iohannis a convocat o ședință a CSAT, în plin scandal la MApN
Klaus Iohannis a convocat o ședință a CSAT, în plin scandal la MApN

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, joi, de la ora 11.00, o şedinţă a CSAT pe tema participării Armatei la o misiune NATO cu capabilităţi navale, dar şi a strategiei naţională de prevenire a proliferării armelor de distrugere în masă.

Dragnea, despre demisia lui Ţuţuianu: Sunt foarte supărat şi trist
Dragnea, despre demisia lui Ţuţuianu: Sunt foarte supărat şi trist

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat "supărat şi trist" după demisia lui Adrian Ţuţuianu din fruntea MApN, pentru că Executivul a pierdut un ministru "foarte bun".

Dragnea, enervat de întrebările privind imaginea ţării după scandalul din MApN: Nu suntem slugi
Dragnea, enervat de întrebările privind imaginea ţării după scandalul din MApN: Nu suntem slugi

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a arătat iritat de întrebările jurnaliştilor pe tema imaginii României în urma demisiei ministrului Apărării ca urmare a situaţiei din MApN.

Recomandări
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

Alexandru Rafila, a declarat joi, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, că nu direcţionează pacienţi la privat.

Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii.

Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic
Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic

236 de români blocați de aproape două zile pe Aerportul din Dubai lovit crunt de inundații au revenit joi dimineață în țară.