Marea zi a REMANIERII. Iohannis, Atanasiu, Nicolaescu si Busoi, nominalizatii PNL pentru Guvern

×
Codul embed a fost copiat

Zi extrem de agitata in tabara liberala. Membrii Biroului Permanent al PNL s-au reunit la Palatul Parlamentului, de unde au anuntat nominalizarile pentru functiile de ministri.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a anuntat oficial nominalizarile in Guvern: Klaus Iohannis - vicepremier si ministru de Interne, Teodor Atanasiu - ministru al Economiei, Eugen Nicolaescu - ministru de Finante, Cristian Busoi - ministru al Sanatatii.

Antonescu a facut acest anunt dupa sedinta BPN al PNL, intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de cei nominalizati.

De asemenea, presedintele PNL i-a raspuns in mod indirect premierului Victor Ponta, fara a-i pronunta numele, la intrebarea despre cine mai este liberal in Romania. Antonescu a spus ca a fi liberal i seamna si "sa intelegi lumea pe care o traiesti ca pe o lume care are nevoie de lideri puternici, ci nu de baroni".

La randul sau, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat ca a acceptat nominalizarea sa in Guvern pentru "coordonare" si "impunerea legii", precizand ca garanteaza ca face ceea ce face "pentru a imbunatati vizibil componenta liberala in Guvern" si perceptia publicului asupra liberalilor. Iohannis, prim-vicepresedinte al PNL, a mentionat ca a fost "rugat" de colegii sai de partid sa accepte sa fie nominalizat in Guvern. El a spus ca obiectivele sale in pozitiile guvernamentale sunt "coordonare" si "impunerea legii".

Citește și
Daniel Chitoiu, Crin Antonescu, Klaus Iohannis
Vicepremierul Daniel Chitoiu a demisionat din Guvern. Incepe un nou razboi intre PNL si PSD
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

De altfel, Antonescu a precizat ca asteapta de la Klaus Iohannis, in calitatea sa de viitor vicepremier si ministru de Interne, o reprezentare puternica a pozitiilor liberale in Guvern, precum si o colaborare mai buna si un dialog permanent cu premierul Victor Ponta.

Presedintele PNL a mai spus ca asteapta de la toti cei propusi vineri pentru functii in Guvern ca impreuna cu partenerii de guvernare de la PSD si cu premierul Victor Ponta sa dea Romaniei o guvenare mai puternica si mai eficienta.

Cronologia evenimentelor, vineri, 7 februarie 2014:

Sinteza declaratiilor de presa ale liderilor PNL:

ora 17:30 Klaus Iohannis a declarat, vineri, intrebat despre criticile unor lideri PSD potrivit carora el nu trebuie sa fie si vicepremier, ca acestea sunt "niste pareri exprimate probabil asa, la proaspat", aratand ca atunci cand Victor Ponta ii va spune personal acest lucru, o sa-i dea un raspuns.

"Noi statutar am luat niste hotarari le-am transmis, cu siguranta vor fi pana duminica, pana luni, foarte multe luari de pozitii si e foarte bine ca lumea e preocupata de aceasta chestiune, dar acum nu cred ca este cazul sa raspund la niste pareri care sunt si ele exprimate probabil asa, la proaspat", a precizat Iohannis, intrebat in legatura cu afirmatiile critice ale liderilor PSD referitoare la numirea lui Iohannis in functia de vicepremier.

ora 16:04 Crin Antonescu a comentat ipoteza iesirii de la guvernare a liberalilor, afirmand ca "nu se va iesi de la guvernare, abia se intra mai serios", insa a admis ca este posibil un nou vot in Parlament pentru validarea Guvernului.

ora 15:57 Liderul PNL Klaus Iohannis, propus pentru functia de vicepremier si ministru de Interne, a declarat, vineri, ca asteapta o rezolutie de la Parchetul General in speta in care e acuzat de conflict de interese, el aratand ca Raportul ANI privind incompatibilitatea a fost desfiintat in justitie.

"In contactele mele relativ frecvente de cand am intrat in politica nationala cu ANI - e drept ca sunt doar scrise - pana acum am putut dovedi ca am avut eu dreptate si nu ANI. Sper sa imi pastrez aceasta tendinta", a spus Iohannis.

ora 14.10 Crin Antonescu:

- Inca o data va atrag atentia ca toate aceste discutii le-am avut dimineata. De ce insist? Ca sa contrazic stupida legenda ca n-as fi matinal.

ora 14.05 Klaus Iohannis:

- Nu sunt dispus sa renunt la primarie. Exista antecedente. Daca legislatia in vigoare permite acest lucru voi spune da, voi face apel la aceasta legislatie. Dar nu este o chestiune de stricta urgenta, de azi pe maine pe poimaine. Voi folosi aceste exceptii daca va fi cazul. Primaria Sibiului, va asigur, functioneaza exceptional de bine, si daca cineva va cere suspendarea mea, sunt suficienti oameni acolo capabili sa rezolve problemele o perioada de timp. Cu toate ca discutii au fost si inainte, avand in vedere ca la Sibiu am obtinut ceva in jur de 80% din voturi ma simt obligat fata de sibieni. Evident ca ma simt obligat fata de partid si presedintele PNL sa fac pasul pe care l-am facut astazi, dar nu pot sa spun ok am plecat de la primarie.

Crin Antonescu:

- Toate aceste nume le-am comunicat domnului prim ministru si dupa stiinta mea nu avem nicio problema cu vreunul din ele. ceea ce are de spus premierul va spune, evident, domnia sa.

ora 14.00 Cristian Busoi:

- Multumesc pentru nominalizare. Am experienta in piata servicilor publice. De 7 luni sunt presedinte al CNAS unde cu ajutorul echipei de acolo am reusit sa ducem la zi platile din sanatate. Marile directii de actiune sunt deja cunoscute de dvs. le-am sustinut alaturi de Eugen Nicolaescu, lucrurile acestea vor continua si vom reusi sa crestem increderea cetatenilor in politicile publice pe care le facem.

ora 13.58 Teodor Atanasiu:

- Intr-o tara precum Romania care trebuie sa recupereze decalajul fata de alte tari, mesajul meu este destul de simplu, sa avem o rigoare mai mare la procesul de atragere de capital. principala preocupare va fi de a asigura o concurenta reala pe piata romaneasca, iar atunci vom avea si preturi mai bune si servicii mai bune.

ora 13.55 Eugen Nicolaescu:

- Ce pot sa va spun astazi, ca PNL avut vocatie economica pe care din pacate in ultimii ani n-a aexercitat-o foarte clar si explicit. Eu cred ca PNL trebuie sa faca 2 lucruri esentiale: 1 sistemul fiscal sa fie prietenos cu orice contribuabil. Al doilea obiectiv sa reuseasca sa faca din finantele tarii ceea ce e in orice tara, sa contribuie la prosperitate si la cresterea nivelului de viata.

ora 13.50 Klaus Iohannis:

- Cred ca ceea ce va trebui sa fac acolo se poate descrie in mod exceptional foarte simplu: coordonare. Colegii mei m-au rugat prin nominalizarea functiei de vicepremier sa coordonez actiunile. Este important, si de asta se ocupa in mare masura MAI, sa se aplice respectarea legilor. va garantez ca fac ceea ce fac pentru a imbuntatii vizibilitatea componentei liberale in Guvern si pentru a imbunatati in general perceptia pe care noi liberalii o avem in public.

ora 13.40 Crin Antonescu:

Cineva se intreba zilele trecute cine mai este exact liberal azi in Romania si ce mai inseamna liberalismulul. Si doresc cu toata prietenia sa dau in numele colegilor mei un raspuns exact. Noi, PNL suntem un partid liberal, de dreapta, in care activeaza foarte multi oameni care sunt si vor fi liberali. N-am avut niciodata pretentia ca toti care sunt liberali in Romania sunt in partidul nostru. Noi suntem liberali si inseamna sa lucram cu si pentru indivizi, nu pentru gloate. Liberal inseamna sa intelegi ca nu exista dezvoltare, prosperitate, in consecinta nici redistribuire sociala daca nu dam sansa tuturor indivizilor, coproatiilor, firmelor sa-si puna in valoare sub o guvernare potrivita talentul si aspiratiile.

- Dau toate garantiile si prietenului meu care a intrebat asta, ca da, mai sunt liberali in Romania. In urma demisiilor colegilor nostri Daniel Chitoiu, Radu Stroe, Eugen Nicoalescu si Andrei Gerea, BPN a discutat astazi propuneri pe care le-am facut si in cele din urma votul biroului a consacrat urmatoarele nominalizari: Klaus Iohannis pentru vicepriministru si ministru la MAI, domnul Eugen Nicolaescu la ministerul Finantelor, Cristian Busoi la Ministerul Sanatatii si Teodor Atanasiu ministru al Economiei.

- Asteptam de la domnul Busoi sa continue reformele sanatatii incepute de Eugen Nicolaescu. Astept un ministru al Sanatatii cu proiect, sa duca mai departe acest proiect indiferent de influentele politice.

ora 13:34 Conducerea PNL a validat nominalizarea lui Teodor Atanasiu la Ministerul Economiei, Eugen Nicolaescu la Ministerul Finantelor, Cristian Busoi la Sanatate si a lui Klaus Iohannis pentru pozitiile de vicepremier si ministru de Interne.

 

ora 13.15 Surse citate de Mediafax au declarat ca Klaus Iohannis, care ar fi acceptat nominalizarea sa ca vicepremier si ministru al Internelor, nu ar vrea sa renunte la Primaria Sibiu. Astfel, o varianta luata in calcul ar fi suspendarea sa pentru 6 luni.

ora 12.55 Surse citate de Mediafax sustin ca ministrul Economiei, Andrei Gerea, ar fi spus in sedinta BPN al PNL ca nu intentioneaza sa demisioneze din functia de ministru si ca asteapta votul colegilor de partid.

ora 11.55 Surse politice au declarat pentru Stirile ProTV ca lui Klaus Iohannis i s-ar fi propus functiile de vicepremier si ministru al Afacerilor Interne, iar acesta a acceptat.

ora 11.50 Surse citate de Mediafax sustin ca presedintele PNL, Crin Antonescu, le-ar fi spus membrilor BPN reuniti la Palatul Parlamentului, in discursul de deschidere a sedintei, ca nu isi doreste ca partidul sa iasa de la guvernare. "Nu vreau sa iesim de la guvernare, vreau sa intram!", le-a spus Antonescu liberalilor.

In aceasta reuniune se discuta despre numirile de noi ministri liberali, care, conform unor surse liberale, sunt: Sorin Frunzaverde - MAI, Teodor Atanasiu - Economie, Eugen Nicolaescu - Finante, Cristian Busoi - Sanatate. La ora transmiterii acestei stiri, sedinta BPN al PNL este in desfasurare.

ora 11.25 Ministrul Economiei, Andrei Gerea, a declarat pentru Mediafax ca nu a demisionat din functia de ministru si ca discutia despre mandatul sau se va purta in sedinta BPN al PNL. "Nu am demisionat din functia de ministru", a afirmat Gerea. El a mentionat, insa, ca discutia despre mandatul sau se va purta in sedinta BPN al PNL, care urmeaza sa inceapa la Parlament.

Gerea s-a aflat vineri dimineata la discutiile liderului PNL, Crin Antonescu, cu o serie de liberali. Nici la sosire si nici la plecare Andrei Gerea nu a facut declaratii.

ora 11.20 Sinteza declaratiilor presedintelui PNL Crin Antonescu, la Palatul Parlamentului: "Avem pe ordinea de zi si desemnari de ministri, avand in vedere vacantarea unor pozitii in Guvern pe care PNL le detine. In legatura cu toate aceste lucruri, la finalul sedintei Delegatiei le veti afla."

ora 11.00 Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a fost intrebat de jurnalisti daca va accepta portofoliul Finantelor. Raspunsul sau a fost: "Of, Doamne, nu mai speculati". El a facut declaratii la iesirea din Ministerul Sanatatii, inainte de a pleca la sedintele PNL.

ora 10.50 Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a vorbit despre demisia ministrului Economiei, Andrei Gerea. "Este o optiune a colegului meu si eu i-o respect, dar poate el a inteles ca, poate, acum in Partidul National Liberal se incearca alte directii. Poate ca in acest sens putem sa comentam demisia lui", a spus Nicolaescu. Intrebat daca stie cine va veni in locul lui Gerea, Nicolaescu a raspuns: "Evident ca stiu, dar astept si eu votul colegilor mei din Delegatie".

Intrebat care ar fi greselile pentru care Gerea si-a dat demisia, Nicolaescu a spus ca nu poate sa raspunda. Gerea s-a aflat vineri dimineata la discutiile liderului PNL, Crin Antonescu, cu o serie de liberali. Nici la sosire si nici la plecare Andrei Gerea nu a facut declaratii. Conform unor surse din partid, Andrei Gerea le-a transmis liderilor PNL ca se pune la dispozitia partidului. Pe de alta parte, lideri liberali spun ca Gerea a demisionat din functie.

ora 10.45 Surse politice au declarat ca ministrul Economiei, Andrei Gerea, a demisionat din Guvern. Decizia lui Gerea vine la doar o zi dupa ce ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a plecat si el din Cabinetul Ponta, in urma scandalului "electoratei", care a dezbinat USL-ul. Surse citate de Mediafax sustin ca liderul PNL Alba, Teodor Atanasiu, l-ar putea inlocui pe Andrei Gerea in fruntea Ministerului Economiei.

Astfel, cu doar cateva luni inainte de alegerile europarlamentare si, mai important, inainte de cele prezidentiale, guvernul USL trece prin schimbari foarte importante.

Marea rocada guvernamentala a USL-ului in anul electoral 2014

Prima mutare de pe tabla de sah guvernamentala a USL-ului in acest an a fost schimbarea lui Radu Stroe de la sefia MAI, dupa scandalul provocat de esecul operatiunii de salvare a victimelor accidentului din Apuseni. Apoi, cand aproape nimeni nu se astepta, a fost eliminat Daniel Chitoiu de la ministerul Finantelor. Surse politice sustin ca "regele" liberalilor, Crin Antonescu, pregatea deja remanierea unor ministri din partidul sau si ca cel mai nemultumit era de Chitoiu, considerat un apropiat al premierului. Oficial insa, Chitoiu a renuntat la aceasta functie pentru a se ocupa mai mult de treburile interne ale PNL-ului.

Acesta este insa doar inceputul unei rocade guvernamentale, intr-o partida foarte importanta de sah politic pe care USL-ul o joaca inainte de alegeri. Joi, conducerea PNL a avut o sedinta pentru gasirea unui inlocuitor la sefia Ministerului de Interne, dupa demisia lui Radu Stroe. Surse din partid sustin ca liderul Crin Antonescu a vrut sa-l propulseze in aceasta functie pe primarul Sibiului si numarul doi in PNL, Klauss Iohannis, insa acesta ar fi refuzat. Alte nume vehiculate pentru acest post sunt Sorin Frunzaverde sau Mihai Stanisoara.

Cat despre inlocuitorul lui Daniel Chitoiu la ministerul Finantelor, acesta ar putea fi actualul ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu. In schimb, portofoliul Sanatatii ar putea fi preluat de Cristian Busoi, presedintele Casei de Asigurari de Sanatate. Zvonul remanierii unor ministri PNL a dus, joi, si la o intalnire de urgenta intre Crin Antonescu si Victor Ponta.

Pe de alta parte, surse din PNL Alba citate de Mediafax au declarat ca liderul PNL Alba, Teodor Atanasiu, ar putea fi propus de liberali pentru postul de ministru al Economiei in locul lui Andrei Gerea. Conform surselor citate, in interiorul PNL s-a discutat despre nominalizarea senatorului Teodor Atanasiu la Ministerul Economiei.

Sursele citate au precizat ca decizia urmeaza sa fie luata vineri, dupa Delegatia Permanenta a PNL. Liberalii urmeaza sa discute in Delegatia Permanenta si despre nominalizarile la Ministerul de Interne si la Ministerul de Finante, dupa demisiile lui Radu Stroe si Daniel Chitoiu.

De asemenea, la Ministerul Muncii ar putea fi desemnata Cristina Pocora.

Potrivit unor surse din USL, in discutie ar fi si o rocada de ministere intre PNL si PSD, respectiv MAI cu MApN. In acest caz, MAI este vizat de vicepremierul Gabriel Oprea, iar de la Aparare ar urma sa plece Mircea Dusa si sa fie numit un liberal, fiind vehiculate numele lui George Scutaru si Corneliu Dobritoiu.

Teodor Atanasiu este din 2012 senator, reprezentand cel mai mare colegiu din judetul Alba, care cuprinde zonele Alba Iulia, Cugir - Zlatna si Muntii Apuseni. Atanasiu a fost anterior deputat, iar in perioada 2004 - 2008, membru in Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu, fiind ministru al Apararii si ulterior presedinte al AVAS.

Atanasiu a fost, in perioada 2004 - 2005, presedinte al Consiliului Judetean Alba, iar la alegerile din 2012 a candidat din nou pentru aceasta functie fiind invins de democrat-liberalul Ion Dumitrel. Teodor Atanasiu conduce PNL Alba de aproximativ 20 de ani, fiind presedinte al filialei din anul 1993.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Negocieri in USL pentru o rocada in Guvern: MAI la schimb cu MApN. Ce alte schimbari s-ar putea face
Negocieri in USL pentru o rocada in Guvern: MAI la schimb cu MApN. Ce alte schimbari s-ar putea face

Nominalizarea noului ministru de Interne, post care ar fi vizat de vicepremierul Gabriel Oprea, desi revine PNL ar putea determina o rocada de ministere intre partidele din USL, respectiv MAI cu MApN.

Vicepremierul Daniel Chitoiu a demisionat din Guvern. Incepe un nou razboi intre PNL si PSD
Vicepremierul Daniel Chitoiu a demisionat din Guvern. Incepe un nou razboi intre PNL si PSD

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, si-a dat demisia din guvern.
Gestul sau aduce in actualitate scenariul ruperii USL, dupa un nou razboi al declaratiilor intre liderii PNL si PSD.

Victor Ponta: Masura privind reesalonarea creditelor a fost discutata in USL
Victor Ponta: Masura privind reesalonarea creditelor a fost discutata in USL

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca masura privind reesalonarea creditelor a fost discutata in USL duminica seara.

Radu Stroe si-a dat demisia pentru ce a spus, nu pentru ce a facut. Ce a inteles fostul ministru dupa tragedia din Apuseni
Radu Stroe si-a dat demisia pentru ce a spus, nu pentru ce a facut. Ce a inteles fostul ministru dupa tragedia din Apuseni

La 3 zile de la tragedia din Muntii Apuseni, ministrul de Interne a demisionat. Radu Stroe nu a explicat insa nici in al 12-lea ceas haosul de la centru.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.