Cine sunt nominalizatii PNL pentru guvern. Portretele lui Iohannis, Atanasiu, Nicolaescu si Busoi

×
Codul embed a fost copiat

Klaus Iohannis, Eugen Nicolaescu, Teodor Atanasiu si Cristian Busoi sunt numele cu care Partidul National Liberal vrea sa faca schimbari in guvernul condus de Victor Ponta.

Cel mai important nume din punct de vedere politic, dar si guvernamental, este cel al lui Klaus Iohannis. Primarul Sibiului a fost nominalizat pentru functia de vicepremier, precum si pentru conducerea Ministerului Afacerilor Interne.


Cine este Klaus Iohannis


Klaus Iohannis, aflat la al patrulea mandat de primar al Sibiului, este membru al PNL din februarie 2013, fiind ales apoi, la Congresul partidului, prim-vicepresedinte. In 2009, Iohannis a fost propus pentru postul de premier, Traian Basescu preferandu-l atunci pe consilierul BNR Lucian Croitoru.


Klaus Werner Iohannis s-a nascut in 13 iunie 1959, la Sibiu. Este casatorit cu Carmen Iohannis, dar nu au copii. A absolvit, in 1983, Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii "Babes Bolyai" din Cluj-Napoca, in urmatorii cinci ani fiind profesor la diferite scoli si licee din Sibiu. Din 1989 pana in 1997, a fost profesor de fizica la Colegiul National "Brukenthal" din Sibiu. Intre 1997 si 1999 a fost inspector scolar general adjunct, iar intre 1999 si 2000 a fost inspector general.

Citește și
USL
Negocieri in USL pentru o rocada in Guvern: MAI la schimb cu MApN. Ce alte schimbari s-ar putea face
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații


Klaus Iohannis este membru al Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR) inca de la infiintare, din 1990, iar in perioada 2001-2013 a fost presedintele formatiunii, demisionand din aceasta functie dupa inscrierea in PNL, in februarie 2013.


S-a lansat in politica in 2000, cand FDGR a decis sa aiba un candidat propriu la Primarie, cu scopul de a obtine mandate de consilieri locali. Klaus Iohannis a ajuns atunci in al doilea tur de scrutin, cu social-democratul Ioan Cindrea, pe care l-a invins cu 69,18 la suta din voturile valabil exprimate, desi in Sibiu mai locuiau doar cateva mii de sasi. In primul mandat a avut alaturi o echipa a PSD cu care a administrat orasul timp de patru ani.


La urmatoarele alegeri, Iohannis a reusit sa castige al doilea mandat de primar, cu 88,7 la suta din voturi, unul dintre cele mai mari scoruri din tara. Tot atunci, FDGR a obtinut majoritatea in Consiliul Local, cu 16 locuri ocupate din 23, si a preluat conducerea Consiliului Judetean Sibiu, prin Martin Bottesch, membru FDGR.


In cel de-al doilea mandat de primar al lui Iohannis, in anul 2007, Sibiul a fost Capitala Culturala Europeana, eveniment care a atras in oras peste un milion de turisti. La alegerile locale din 2008, Iohannis a intrunit 83,2 la suta din voturi, iar 14 posturi de consilier local au revenit FDGR, Martin Bottesch fiind, la randul sau, reales presedinte al Consiliului Judetean Sibiu.


In iunie 2012, Klaus Iohannis a castigat cel de-al patrulea mandat de primar al Sibiului, cu 77,9 la suta din voturi. El s-a alaturat PNL in 20 februarie 2013. Ulterior, la Congresul PNL din 23 februarie, Iohannis a fost ales prim-vicepredinte al partidului.


Potrivit celei mai recente declaratii de avere, din mai 2013, Iohannis detine impreuna cu sotia sa trei case si trei apartamente in municipiul Sibiu si avea in conturi 13.500 de euro, 9.000 de dolari si 21.000 de lei. Potrivit aceluiasi document, in anul 2012 Iohannis a castigat 39.838 de lei ca primar si 114.066 de lei din chirii. Sotia sa, care este profesoara de engleza la Colegiul "Gheorghe Lazar" din Sibiu, a obtinut un venit de 26.247 de lei.


Iohannis a fost in relatii bune cu presedintele Traian Basescu si cu PDL din 2004, iar in 2007, cand Sibiul a fost Capitala Culturala Europeana, acestea au devenit si mai stranse, in urma vizitelor repetate pe care seful statului le-a facut la Sibiu. Inaintea alegerilor locale din 2008, insa, relatia s-a rupt, dupa ce Daniel Thelmann, primarul Mediasului, a plecat din FDGR pentru a candida pe listele PDL, castigand, de altfel, un nou mandat.


In octombrie 2009, dupa caderea Guvernului Boc, Klaus Iohannis a fost propus de PSD, PC, UDMR, PNL si minoritati pentru postul de premier, mandatul sau urmand sa se axeze pe formarea unui guvern care sa gestioneze problemele economice urgente si sa asigure organizarea de alegeri prezidentiale. In schimb, presedintele Traian Basescu l-a preferat pe consilierul BNR Lucian Croitoru.


Dupa anuntarea rezultatelor alegerilor, care il dadeau pe Traian Basescu drept presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis a declarat ca, pentru el, "acest parcurs de posibil premier" s-a terminat.


Odata cu aceasta propunere ca prim-ministru, presa a readus in atentie cateva scandaluri in care a fost implicat numele lui Klaus Iohannis. Potrivit presei, cea mai veche acuzatie dateaza de pe vremea cand acesta ocupa functia de inspector scolar, nefiind concretizata in niciun fel, anume ca actualul primar ar fi fost implicat in trafic de copii. Iohannis ar fi intermediat, pentru cetateni americani si canadieni, mai multe adoptii de copii din judetul Sibiu, despre care nu se mai stie nimic.


Un alt scandal in care a aparut numele lui Iohannis este legat de faptul ca acesta ar fi castigat cateva case din centrul istoric al Sibiului pe baza unor documente false, locatarii acestora judecandu-se timp de cativa ani cu primarul.


In plus, primarul a fost anchetat de DNA, in 2009, pentru abuz in serviciu, pentru retrocedarea unor terenuri catre persoane care nu indeplineau conditiile, dosarele fiind din anul 2005. In 2009, Agentia Nationala de Integritate s-a autosesizat, in urma publicarii unui articol intr-un cotidian central, privind faptul ca primarul Sibiului ar fi incalcat legea incompatibilitatii, prin ocuparea functiei de administrator, in 2003, la societatea Parcuri Industriale Sibiu - Sura Mica, in paralel cu cea de primar. Iohannis a atacat hotararea in contencios administrativ si a castigat procesul, in 2010.


In 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla din nou in incompatibilitate intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale. In septembrie, Klaus Iohannis a castigat procesul intentat ANI.


In timpul alegerilor locale din 2008, contracandidatul din partea PNTCD, Albin Marinescu, a cerut ca FDGR sa isi retraga toate materialele electorale pentru ca numele primarului Klaus Iohannis aparea scris cu litera "J", in loc de "I", asa cum era trecut in cartea de identitate. Dupa acest incident, primarul a inceput sa foloseasca numele de "Iohannis", desi sustine ca numele sau se scrie cu "J", insa a fost inregistrat gresit in actele de stare civila, din perioada comunista.

 

Cine este Teodor Atanasiu


Teodor Atanasiu a fost, timp de doi ani, ministru al Apararii in Guvernul Tariceanu, el avand atunci un conflict cu Traian Basescu pe tema retragerii trupelor romanesti din Irak. A fost presedinte al AVAS, tot doi ani, dar si sef al CJ Alba, functie pentru care a candidat si in 2012, cand a pierdut.


Atanasiu a fost nominalizat pentru functia de ministru al Economiei in locul lui Andrei Gerea.


Teodor Atanasiu are 51 de ani si este de profesie inginer, fiind absolvent al Institutului Politehnic din Cluj-Napoca. El a absolvit ulterior cursuri de management financiar, management competitiv si managementul relatiilor cu clientii la The Open University Business School (1999). Atanasiu a lucrat la Uzina Mecanica din Cugir ca inginer (1987-1995), sef de atelier (1995-1996), apoi director (1997-2001), dar a activat si in cadrul Fondului Proprietatii de Stat (1997-2000) si ca director al S.C. Apa CTTA S.A. Alba Iulia, firma aflata in subordinea Consiliului Judetean Alba (1996-1997).


Atanasiu este recasatorit si are doi copii, o fata din prima casatorie si alta din a doua casatorie.


Teodor Atanasiu este membru al PNL din 1990, iar din 1993 conduce organizatia judeteana Alba a partidului. In PNL, Teodor Atanasiu este cunoscut ca un apropiat al fostului premier Calin Popescu Tariceanu, iar unele surse liberale sustin ca tocmai de aceea nu s-ar fi aflat pana acum in Guvernul USL.


Teodor Atanasiu este, din 2012, senator, reprezentand cel mai mare colegiu din judetul Alba, care cuprinde zonele Alba Iulia, Cugir - Zlatna si Muntii Apuseni.


Atanasiu a fost anterior deputat in colegiul Cugir-Zlatna, iar timp de aproape doi ani, de la sfarsitul lui 2004 si pana in 2006, a fost ministru al Apararii Nationale in Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu. Atanasiu a mai fost, timp de cateva luni, in 2004, presedinte al Consiliului Judetean Alba, iar la alegerile locale din 2012 a candidat din nou pentru aceasta functie, fiind invins de democrat-liberalul Ion Dumitrel.


Ca ministru al Apararii Nationale, Teodor Atanasiu a intrat intr-un conflict cu presedintele Traian Basescu pe tema retragerii trupelor romanesti din Irak, Atanasiu sustinand la acea vreme retragerea militarilor romani din acest teatru de operatiuni, idee neagreata insa de seful statului.


In vara anului 2006, Teodor Atanasiu - pe atunci ministru - sustinea ca stie de la Directia de Informatii Militare, ca purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale de la acea data, Adriana Saftoiu, ar da presei, "pe surse", informatii care sa il discrediteze. Saftoiu a depus o plangere penala impotriva ministrului pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanei, iar o plangere similara a depus si deputatul PSD, Eugen Bejenariu.


In 12 septembrie 2006, presedintele Traian Basescu l-a suspendat din functia de ministru al Apararii pe Atanasiu. Presedintia mentiona ca seful statului a semnat acest decret "pentru a indeparta orice suspiciune de influentare a anchetei, avand in vedere declansarea procedurii de urmarire penala".


In octombrie 2006, procurorii Sectiei Parchetelor Militare au dispus neinceperea urmaririi penale fata de Teodor Atanasiu si fata de ofiterii Directiei Generale de Informatii a Armatei si Directia de Informatii Militare, pentru infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, in dosarul constituit in urma plangerilor formulate de consilierul prezidential Adriana Saftoiu, precum si de deputatul Eugen Bejinariu.


Ulterior, chiar daca Atanasiu a atacat in instanta suspendarea sa, nu a mai revenit in fruntea Ministerului Apararii, insa a fost numit presedinte al AVAS, functie pe care a ocupat-o in perioada 2006-2008.


Potrivit celei mai recente declaratii de avere, Teodor Atanasiu are doua terenuri intravilane in Alba Iulia, ambele sub 500 de metri patrati, 0,5 hectare de teren intravilan in Cugir, o casa de vacanta in Cugir de 200 de metri patrati, o casa de locuit in Alba Iulia de 300 de metri patrati si alta casa de aceeasi suprafata tot in Alba Iulia, obtinuta prin succesiune. Acesta mai detine un Opel Omega din 1999, iar in conturi are peste 330.000 de lei, in timp ce sotia lui are peste 100.000 de euro, 24.000 de dolari si peste 360.000 de lei.


In ultimul an fiscal, el a obtinut venituri in valoare de aproximativ 54.000 de lei, in timp ce sotia sa a avut castiguri salariale in valoare de peste 109.000 de lei. De asemenea, familia Atanasiu a imprumutat unei rude 50.000 de euro.


Dupa referendumul din 2012, organizat pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, Teodor Atanasiu, alaturi de Dumitru Samson (fiul vitreg al fostului ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu) a fost urmarit penal de catre DNA Cluj, pentru infractiuni la legea referendumului. In acelasi dosar erau cercetate si alte patru persoane, membri ai lumii interlope.


Atanasiu a fost suspectat de folosire a influentei in scopul obtinerii unor foloase de natura electorala pentru partidul politic din care face parte, pentru promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului si asociere pentru savarsirea de infractiuni. In rezolutia de incepere a urmaririi penale, procurorii afirmau ca exista indicii ca, in iulie 2012, Teodor Atanasiu, in intelegere cu Dumitru Samson, a initiat o actiune pentru mobilizarea electoratului din Transilvania si Banat la referendum, prin sensibilizarea acestuia cu recompense in bani si alte foloase materiale. In luna ianuarie, Teodor Atanasiu, alaturi de alti patru reprezentanti ai PNL, a fost scos de sub urmarire penala in dosarul privind presupusele fraude la referendum.


Numele lui Teodor Atanasiu a fost vehiculat pentru a prelua postul de ministru al Economiei si in octombrie 2013, cand PNL l-a propus pe Andrei Gerea. Intrebat atunci de ce nu a fost propus pentru functia de ministru al Economiei, Teodor Atanasiu spunea ca in discutiile din PNL s-a concluzionat ca daca presedintele Traian Basescu l-ar vedea propus, "ar face cu capul" si "ar scoate imediat chestia cu dosarul".


"Am discutat si in partid si am concluzionat ca Traienica (presedintele Traian Basescu - n.r.) ar face cu capul daca mi-ar vedea numele si ar scoate imediat chestia cu dosarul. Asta a fost discutia pe care am avut-o intern in partid, ca nu e cazul sa mai fiu propus pe nicaieri pana am dosarul (dosarul privind fraude de la referendum - n.r.)".

 

Cine este Eugen Nicolaescu


Eugen Nicolaescu, propus de PNL pentru a ocupa functia de ministru al Finantelor Publice, in locul lui Daniel Chitoiu, este doctor in contabilitate si audit. Pana in prezent a fost de doua ori ministru al Sanatatii, insa in 1999-2000 a fost secretar general adjunct la Ministerul de Finante.


In 1982, Nicolaescu a obtinut diploma de licenta la ASE - Facultatea de Comert, iar din 2007 este doctor in contabilitate si audit. Nicolaescu este ministru al Sanatatii din decembrie 2012, functie pe care a mai ocupat-o in Cabinetul Tariceanu, din 2005 pana in 2008.


Gheorghe Eugen Nicolaescu s-a nascut la 2 august 1955, in satul Gradistea, comuna Comana din judetul Giurgiu, este casatorit si are doi copii.


Nicolaescu este la al patrulea mandat de deputat, in primele doua mandate reprezentand judetul Mures. A fost apoi ales ca deputat de Calarasi, ultimul mandat castigandu-l intr-un colegiu din Bucuresti. In perioada 2000 - 2008, deputatul Eugen Nicolaescu a fost membru al Comisiei pentru Buget, Finante si Banci, iar in 2004 - 2005 a fost vicepresedinte al Comisiei.


Nicolaescu a detinut in anul 2000 functia de presedinte al Comisiei Nationale Interimare a Valorilor Mobiliare, in perioada 1999 - 2000 a fost secretar general adjunct la Ministerul Finantelor, iar incepand din 2000 este prim-vicepresedinte al Camerei Auditorilor Financiari din Romania.


In 2000 - 2001, Nicolaescu a fost lector universitar asociat la Universitatea "Spiru Haret", iar in perioada 1998 - 1999 a ocupat functia de director economic la SC ABC Construct 2000 SRL.


Eugen Nicolaescu a condus Regia Autonoma Ratmil din Ministerul Industriei si Comertului in perioada 1997 - 1998, anterior fiind director economic (1994 - 1997), sef serviciu buget, analize economice (1993 - 1994), economist serviciul aprovizionare (1991 - 1993) si sef serviciu aprovizionare (1990 - 1991).


In perioada 1985 - 1987, Nicolaescu a fost analist la Centrul de Calcul cu probleme de aprovizionare tehnico-materiala la Centrala Industriala de Echipament Special din Ministerul Industriei si Resurselor, in 1987 - 1990 a fost economist la serviciul aprovizionare la Centrala Industriala de Echipament Special din Ministerul Industriei si Resurselor, iar din 1976 pana in 1985 a fost, pe rand, tehnolog, lucrator comercial, merceolog si economist la Complexul de Hoteluri si Restaurante Flora din ITHR Bucuresti - Ministerul Turismului si la Complexul de Hoteluri si Restaurante Athenee Palace din ITHR Bucuresti - Ministerul Turismului.


Acesta a mai fost presedintele Organizatiei judeteane Partidul National Liberal Mures (2001 - 2004), presedintele Comisiei Centrale de Cenzori a PNL (2001 - 2002), membru al Biroului Executiv al Partidul National Liberal, purtator de cuvant (2002 - 2006), presedinte ales la Organizatia judeteana PNL Mures (2005 - 2008), membru in Biroul Permanent Central al Partidului National Liberal (2005 - 2007), iar din 2007 este vicepresedinte, membru in Biroul Politic Central al Partidului National Liberal.


La 1 decembrie 2000, Nicolaescu a fost decorat cu Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Cavaler.


Potrivit declaratiei de avere din 4 iunie 2013, acesta are un apartament cu trei camere in Targu Mures, in suprafata de 58,6 metri patrati, pe care l-a cumparat impreuna cu sotia sa, Constanta, in 2007. Nicolaescu a mai declarat ca detine un autoturism Volkswagen Passat Highline, cumparat prin "lichidare firma in anul 2011".


Eugen Nicolaescu are doua conturi curente in lei, in valoare totala de aproximativ 60.000 de lei si un cont in care are 552 euro. Acesta a acordat un imprumut, in nume personal, in valoare de 15.000 de euro firmei “Conen Consulting”. In anul fiscal anterior, Nicolaescu a incasat 54.401 lei din salariul de deputat, 620 de lei din drepturi de autor de la Editura Pro Universitaria, aproape 50.000 lei ca profesor universitar dr. de la Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir, 1.302 lei reprezentand venituri din salarii, ca ministru al Sanatatii.


Sotia sa, Constanta Nicolaescu, a incasat 16.788 lei de lei din salariul de director la SC Conen Consulting SRL si 13.659 lei din inchirierea apartamentului din Targu Mures.

 

Cine este Cristian Busoi


Presedintele CNAS, Cristian Busoi, propus de PNL pentru a ocupa functia de ministru al Sanatatii, in locul lui Eugen Nicolaescu, este licentiat in medicina si drept si are doctorat in sanatate publica si management sanitar.


In varsta de 35 de ani, Busoi a absolvit in 2003 Facultatea de Medicina din cadrul UMF "Carol Davila" Bucuresti, ulterior completandu-si studiile la Colegiul National de Aparare, unde a avut lucrarea de absolvire "Reforma serviciului militar in Romania", la Facultarea de Drept din Universitatea "Titu Maiorescu" Bucuresti si la Institutul Diplomatic Roman. In 2010, si-a luat doctoratul in sanatate publica si management sanitar, la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara.


Intre 2003 si 2007, Cristian Busoi a profesat ca medic, iar din 2009, ca notar public, la un cabinet din Bucuresti.


Originar din Drobeta Turnu Severin, Busoi a intrat in politica in 1996, fiind pana in 1998 vicepresedinte fondator al Organizatiei Tineretului National Liberal (TNL) Mehedinti, potrivit CV-ului de pe site-ul CNAS. Din iunie 2009, este vicepresedinte PNL Timis.


In perioada octombrie 2002 - mai 2004, a fost consilier al vicepresedintelui PNL Calin Popescu-Tariceanu, iar intre decembrie 2004 si aprilie 2007, deputat de Timis. Din august 2009 pana in iunie 2013, Cristian Busoi a fost europarlamentar, renuntand la mandatul din PE pentru functia de presedinte al CNAS.


Potrivit declaratiei sale de avere din iunie 2013, Busoi detinea doua apartamente in Bucuresti si unul la Bruxelles, plus o casa de locuit de aproape 1.000 mp in Drobeta Turnu Severin si conturi curente si depozite bancare de circa 800.000 de euro. Acesta a acordat doua imprumuturi in nume personal, unul de 250.000 euro unei persoane fizice si circa 1,2 milioane de lei firmei European Business Target.


Busoi are doua credite, contractate in 2006, in valoare de 250.000 euro, luate pe un termen de 25 de ani.

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Marea zi a REMANIERII. Iohannis, Atanasiu, Nicolaescu si Busoi, nominalizatii PNL pentru Guvern
Marea zi a REMANIERII. Iohannis, Atanasiu, Nicolaescu si Busoi, nominalizatii PNL pentru Guvern

Zi extrem de agitata in tabara liberala. Membrii Biroului Permanent al PNL s-au reunit la Palatul Parlamentului, de unde au anuntat nominalizarile pentru functiile de ministri.

Negocieri in USL pentru o rocada in Guvern: MAI la schimb cu MApN. Ce alte schimbari s-ar putea face
Negocieri in USL pentru o rocada in Guvern: MAI la schimb cu MApN. Ce alte schimbari s-ar putea face

Nominalizarea noului ministru de Interne, post care ar fi vizat de vicepremierul Gabriel Oprea, desi revine PNL ar putea determina o rocada de ministere intre partidele din USL, respectiv MAI cu MApN.

Vicepremierul Daniel Chitoiu a demisionat din Guvern. Incepe un nou razboi intre PNL si PSD
Vicepremierul Daniel Chitoiu a demisionat din Guvern. Incepe un nou razboi intre PNL si PSD

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, si-a dat demisia din guvern.
Gestul sau aduce in actualitate scenariul ruperii USL, dupa un nou razboi al declaratiilor intre liderii PNL si PSD.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.