CExN al PSD a votat Guvernul Ponta 4. LISTA viitorului Cabinet in care Liviu Dragnea NU va mai fi vicepremier

×
Codul embed a fost copiat

CExN al PSD a votat, duminica, cu unanimitate de voturi, structura si componenta Guvernului Ponta 4, fara Liviu Dragnea vicepremier. Printre ministrii noi ai PSD se numara Ionut Vulpescu, Mihai Tudose, Sorin Grindeanu, Adrian Anghel si Liviu Pop.

ORA 19:30 - Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, duminica, dupa sedinta CExN, ca Liviu Dragnea nu va mai detine functia de vicepremier in noul Guvern Ponta 4 dintr-un calcul politic, el mentionand ca Dragnea va avea, in schimb, mai multe sarcini politice la PSD. ”A fost calcul politic, in asa fel incat domnul Dragnea, care ramane ministru al Dezvoltarii Regionale, va avea mai multe sarcini politice la partid”, a spus Ponta. El a aratat ca nici Daniel Constantin nu va mai detine functia de vicepremier, acesta solicitand pentru PC un portofoliu important si puternic, respectiv cel al Educatiei. ”Domnul Constantin este cel care mi-a cerut sa aiba un portofoliu pentru PC, un protofoliu foarte puternic si important, cel al Educatiei”, a spus Ponta.

ORA 18:00 - CExN al PSD a decis, duminica, ca BPN sa se ocupe de elaborarea si implementarea Noului Proiect Politic al PSD, urmand ca acest for sa faca analizele necesare si sa adopte deciziile concrete, reforma in partid aplicandu-se tuturor, potrivit unor surse participante la sedinta. Pe de alta parte, CExN al PSD a decis ca toate modificarile decise referitoare la reformarea partidului sa fie prevazute in Statutul formatiunii social-democrate.

ORA 17:45 - Viitorul Cabinet va avea un singur vicepremier, aceasta functie urmand a fi detinuta de Gabriel Oprea. Liviu Dragnea nu va mai fi vicepremier, el urmand sa detina doar portofoliul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Potrivit listei de ministri prezentata de Ponta, Darius Valcov va prelua portfoliul Finantelor, comasat cu cel al Bugetului. La Ministerul Mediului a fost propusa Gratiela Gavrilescu (PLR).

Citește și
Victor Ponta, Liviu Dragnea
Ponta: "PSD trebuie sa arate ca sprijina combaterea coruptiei, a clientelismului si a acumularii de putere"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

PLR va mai avea un ministru in persoana lui Andrei Gerea, care va detine portofoliul Energiei, comasat cu domeniul IMM-urilor. Portofoliul Economiei va fi preluat de PSD, care il va propune pe deputatul Mihai Tudose. Educatia a fost cedata PC, care il va propune pe Sorin Campeanu. La Comunicatii a fost propus deputatul Sorin Grindeanu (PSD). Minsiterul Culturii va fi detinut de PSD, care il va propune pe deputatul Ionut Vulpescu.

Ministerul Romanilor de Pretutindeni se va pastra si in viitorul guvern, acesta urmand sa fie detinut de senatorul Adrian Anghel. De asemenea, se va mentine si portofoliul Dialogului Social, unde va fi propus senatorul Liviu Pop.

Ceilalti detinatori de portofolii raman neschimbati.

ORA 17:20 - Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, NU va mai detine functia de vicepremier in Guvernul Ponta 4, care va avea o singura functie de viceprim-ministru, aceasta urmand a fi ocupata de Gabriel Oprea, potrivit unor surse participante la sedinta CExN.

ORA 16:20 - Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a fost intrebat, duminica, inaintea sedinței CExN, daca va mai detine functia de vicepremier si in Guvernul Ponta 4, el precizand ca aceasta situatie va fi discutata dupa sedinta CExN a PSD. ”Asta discutam dupa CExN. Eu am spus ca discutam despre formula Guvernului dupa ce il discutam in CExN si nu renunt la aceasta decizie”, a spus Dragnea.

Surse din PSD au precizat ca Dragnea va revendica detinerea functiei de vicepremier si in Guvernul Ponta 4, decizia urmand sa fie luata in CExN, prin vot. Duminica dupa-amiaza au aparut o serie de informatii, pe surse, potrivit carora Dragnea nu va mai fi vicepremier, Guvernul Ponta 4 urmand sa aiba o singura astfel de functie, care ar urma sa fie ocupata de Gabriel Oprea.

ORA 16:00 - Potrivit unor surse din Guvern, Liviu Dragnea NU va mai fi vicepremier. De asemenea, fostul ministru Liviu Pop ar urma sa obtina portofoliul pentru Dialog Social, iar senatorul PSD Adrian Anghel ar urma sa il inlocuiasca pe Bogdan Stanoevici in Departamentul pentru romanii de pretutindeni.

ORA 14:00 - Portofoliile asupra carora pare a se fi cazut de acord in coalitia de guvernare sunt:

- Gabriel Oprea (UNPR) – viceprim-ministru, ministru de Interne,

- Liviu Dragnea (PSD) – viceprim-ministru, ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice,

- Daniel Constantin (PC) – ministrul Agriculturii,

- Darius Valcov (PSD) – ministerul de Finante,

- Robert Cazanciuc (PSD) – ministrul Justitiei,

- Nicolae Banicioiu (PSD) – ministrul Sanatatii,

- Ioan Rus (PSD) – ministrul Transporturilor,

- Rovana Plumb (PSD) – ministrul Muncii,

- Eugen Teodorovici (PSD) – ministerul Fondurilor Europene,

- Gabriela Szabo (PSD) – ministerul Tineretului si Sportului,

- Bogdan Aurescu (independent) – ministerul de Externe,

- Mircea Dusa (PSD) – ministerul Apararii.

- Andrei Gerea (PLR) - ministerul Economiei,

- Eugen Nicolicea (UNPR) – relatia cu Parlamentul.

PSD va mai numi ministri la Cultura si la Comunicatii, in timp ce ministerul Mediului va reveni PLR, iar PC va prelua ministerul Educatiei.

La ministerul Culturii, PSD il va propune, potrivit unor surse din partid, pe social-democratul Ionut Vulpescu.

Pentru portofoliul Comunicatilor, vacantat de PC, unele surse il dau ca posibil ministru pe social-democratul Sorin Grindeanu.

In conditiile in care principiul avansat la formarea Guvernului Ponta 4 a fost ca UNPR, PC si PLR sa preia cate doua portofolii, se pare ca UNPR va detine Internele (Gabrial Oprea) si relatia cu Parlamentul (Eugen Nicolicea), PC va numi ministri la Agricultura si Educatie, iar PLR la Economie si Mediu.

La ministerul Educatiei, PC ia in calcul numirea fie a lui Sorin Campeanu, fie a lui Dumitru Miron. Celalalt portofoliu, Agricultura, va fi detinut, ca si pana acum, de Daniel Constantin.

PLR ia in calcul numirea lui Andrei Gerea la Economie si a Gratiela Gavrilescu la Mediu.

Guvernul Ponta 4 va fi unul politic, format exclusiv din politicieni, singura exceptie care ar putea sa infirme aceasta regula fiind la ministerul de Externe, caz in care portofoliul ar putea fi pastrat de actualul ministru, Bogdan Aurescu.

Pe de alta parte, Guvernul Ponta 4 va contine portofolii pline, urmand sa dispara ministrii delegati.

Pana in prezent, patru din cei opt ministri delegati, respectiv Razvan Nicolescu, Florin Jianu, Aurelia Cristea si Bogdan Stanoevici, au anuntat, pe Facebook, faptul ca nu vor mai face parte din structura viitorului Cabinet.

Portofoliile detinute de acesti ministri delegati se vor comasa cu ministerele mari, astfel: Energia si IMM-urile vor fi comasate la ministerul Economiei, Dialogul Social va fi comasat la ministerul Muncii, iar portofoliul delegat pentru Ape va fi comasat la ministerul Mediului sau la cel al Agriculturii. Pe de alta parte, portofoliul delegat pentru Buget va fi comasat la ministerul de Finante.

Guvernul Ponta 4 va avea si un numar mai mic de vicepremieri. Astfel, daca in acest moment exista patru functii de vicepremieri, noul Cabinet va avea maxim doua astfel de posturi.

Gabriel Oprea va fi cu siguranta unul dintre vicepremieri, daca nu chiar singurul. Pentru o functie de vicepremier lupta si social-democratul, Liviu Dragnea. Conservatorul Daniel Constantin se pare ca a renuntat la pozitia de vicepremier pentru ca PC sa obtina un minister mai important decat Comunicatiile, pe care il detine acum prin Razvan Cotovelea.

Forurile de conducere ale celor patru partide componente ale coalitiei de guvernare se vor reuni duminica dupa-amiaza pentru a valida ministrii pe care ii propun.
Guvernul va fi prezentat luni in Parlament.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Adriana Saftoiu, la
Adriana Saftoiu, la "Dupa 20 de ani": "Guvernul Ponta ar putea sa cada chiar cu voturile PSD. Se intampla lucruri in partid"

Adriana Saftoiu a vorbit despre pespectivele Romaniei, la emisiunea Dupa 20 de ani, la ProTV de la ora 10:00!

Ponta:
Ponta: "PSD trebuie sa arate ca sprijina combaterea coruptiei, a clientelismului si a acumularii de putere"

Presedintele PSD Victor Ponta a declarat ca PSD trebuie sa intreprinda o actiune clara si consecventa prin care sa arate ca sprijina in societate si in interiorul partidului combaterea coruptiei, a clientelismului politic si acumularii de putere.

Negocierile dintre PSD si PLR pentru Guvernul Ponta 4 prind forma. Ce ministere ar urma sa primeasca reformatorii
Negocierile dintre PSD si PLR pentru Guvernul Ponta 4 prind forma. Ce ministere ar urma sa primeasca reformatorii

Liderii formatiunilor de la guvernare au avut, vineri, o noua runda de negocieri pentru crearea guvernului Ponta 4. Fara sa fie recunoscut legal, partidul condus de Calin Popescu Tariceanu va primi, potrivit unor surse, Ministerul Economiei si Mediul.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.