Dispute la audierea ministrului propus la MAI, Carmen Dan. Sedinta a avut loc cu usile inchise, iar jurnalistii, scosi afara

Carmen Dan, audiata in comisii

Presedintele Comisiei pentru aparare din Camera Deputatilor, Dorel Caprar, a cerut presei sa paraseasca sedinta in care a fost audiat ministrul propus la MAI, Carmen Dan.

El a sustinut ca se vor discuta "probleme de siguranta nationala", insa jurnalistii au protestat, pe motiv ca aceasta nu este inca ministru, deci nu ar avea nici ea acces la astfel de informatii.

Comisia a votat pentru o sedinta cu usile inchise, potrivit News.ro.

Dupa ce Carmen Dan a intrat in sala comisiei si a inceput prezentarea mapei sale profesionale, presedintele Comisiei pentru Aparare, Dorel Caprar (PSD), a informat presa ca nu poate participa la toata sedinta, anuntand ca vor fi facute declaratii la final.

"Doamnelor si domnilor de la presa, va rugam sa ne lasati sa ne desfasuram activitatea si apoi doamna ministru va sta de vorba cu dumneavoastra", a spus el.

Citește și
marian godina
Politistul Marian Godina, despre propunerea PSD pentru MAI: Sper sa nu confunde carutele cu masinile de politie
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Lucrarile comisiilor in care sunt audiati ministrii propusi la Interne si la Aparare au fost intotdeauna secrete, fara accesul presei, dar jurnalistii au contestat decizia, afirmand ca parlamentarii "trebuie sa isi asume" hotararea prin vot.

"Nu va dam afara. Daca tineti neaparat, putem supune la vot", a replicat Dorel Caprar.

Mai multi membri ai comisiei au fost vizibil iritati de incident, comentand fara microfon. In urma votului, doar 11 dintre cei 35 de membri ai comisiei au votat impotriva desfasurarii sedintei cu usile inchise, fiind vorba despre membrii PNL, USR si PMP.

Jurnalistii au atras atentia ca nu poate fi vorba despre secrete de stat in motivarea deciziei, avand in vedere ca noul ministru propus la Interne nu are inca o calitate oficiala, deci nu ar trebui la randul ei sa aiba acces la astfel de informatii.

"Sunt probleme de siguranta nationala, dupa care vom sta de vorba cu dumneavoastra, dupa ce doamna va fi audiata. Majoritatea comisiei a hotarat ca dumneavoastra sa ne lasati sa ne desfasuram activitatea", a insistat Caprar.

Carmen Dan a primit aviz favorabil.

In 2015, la audierile ministrilor Cabinetului Ciolos, sedintele in care au fost audiati Petre Toba (MAI) si Mihnea Motoc (MApN) s-au desfasurat tot cu usile inchise.

Liberalul Cezar Preda a anuntat ca intreaga opozitie a votat impotriva avizarii, pe motiv ca ministrul propus nu era pregatit decat cu intrebarile venite de la PSD.

"Doamna e pusa acolo. Avea intrebarile puse, de la PSD. Cele clasice, care sunt directiile (din minister - n.r.) (...) Toata opozitia a votat impotriva, e clar ca e un ministru care isi asuma un program de guvernare facut de altcineva, vag si ineficient", a spus Cezar Preda.

In replica, ministrul propus la Interne a afirmat ca nu a venit cu intrebari pregatite, ci cu programul de guvernare, care i-a convins pe parlamentari.

"Nu am venit pregatita cu intrebari, am venit pregatita cu programul de guvernare", a raspuns ea acuzatiilor opozitiei.

Intrebata despre disputele privind accesul presei in sala, Carmen Dan a spus ca decizia a apartinut comsiilor. "S-au pus intrebari, s-a supus la vot. Este decizia comisiei, nu am influentat in niciun fel aceasta decizie", a spus ea, afirmand insa ca vrea sa sustina transparentizarea MAI.

Intrebata despre alte probleme cu care se confrunta MAI, precum plecarea cadrelor, Carmen Dan a afirmat ca anul 2016 a vazut o iesire "masiva" din sistem, de 12.000 de persoane, insa ministerul va continua politicile de dotare, atat cu personal, cat si cu tehnica.

"Voi analiza foarte bine ce se intampla la MAI si care sunt vulnerabilitatile. Din informatiile mele, ne confruntam cu o problema de subdimensionare a resursei umane si vom continua masurile de asigurare a dotarii tehnice si logistice", a spus Carmen Dan.

Ea a fost intrebata si de alte probleme de la nivelul institutiei pe care o va conduce, precum implementarea cotelor obligatorii de refugiati, insa a spus ca va da raspunsuri complete dupa ce va ajunge la minister.

"Sunt discutii pe care le voi analiza, sunt obiective pe care le voi discuta in momentul in care voi avea toate...", a explicat ministrul propus, fiind intrerupta de presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, Dorel Caprar (PSD), care nu a mai dorit sa raspunda intrebarilor.

"Va avea timp doamna ministru sa va raspunda cand va ajunge la minister", a spus social-democratul.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Cei 26 de ministri au depus juramantul. Iohannis, catre Dragnea:
Cei 26 de ministri au depus juramantul. Iohannis, catre Dragnea: "Va rog sa-i invatati si pe ei programul de guvernare"

Fara nicio emotie, Guvernul Sorin Grindeanu a primit votul de investitura in Parlament. Au fost 295 de voturi "pentru" si 133 "impotriva", la finalul unei sedinte in care premierul PSD a vorbit in permanenta despre "Romania normala".

Politistul Marian Godina, despre propunerea PSD pentru MAI: Sper sa nu confunde carutele cu masinile de politie
Politistul Marian Godina, despre propunerea PSD pentru MAI: Sper sa nu confunde carutele cu masinile de politie

 Politistul Marian Godina i-a urat succes, marti seara, senatoarei Carmen Daniela Dan, propusa de PSD pentru functia de ministru al Afacerilor Interne.

Cine este Carmen Daniela Dan, propusa ministru al Afacerilor Interne
Cine este Carmen Daniela Dan, propusa ministru al Afacerilor Interne

 Carmen Daniela Dan s-a nascut la 9 octombrie 1970, la Bucuresti. A absolvit Liceul de filologie-istorie ''Zoia Kosmodemianskaia'' din Bucuresti, in anul 1989, apoi a urmat Facultatea de Drept, la Universitatea Ecologica Bucuresti.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.