Dispute la audierea ministrului propus la MAI, Carmen Dan. Sedinta a avut loc cu usile inchise, iar jurnalistii, scosi afara

Ultimul update: Sambata 07 Ianuarie 2017 07:11
Data publicarii: Miercuri 04 Ianuarie 2017 10:35
Categorie: Politic
Carmen Dan, audiata in comisii

Presedintele Comisiei pentru aparare din Camera Deputatilor, Dorel Caprar, a cerut presei sa paraseasca sedinta in care a fost audiat ministrul propus la MAI, Carmen Dan.

El a sustinut ca se vor discuta "probleme de siguranta nationala", insa jurnalistii au protestat, pe motiv ca aceasta nu este inca ministru, deci nu ar avea nici ea acces la astfel de informatii.

Comisia a votat pentru o sedinta cu usile inchise, potrivit News.ro.

Dupa ce Carmen Dan a intrat in sala comisiei si a inceput prezentarea mapei sale profesionale, presedintele Comisiei pentru Aparare, Dorel Caprar (PSD), a informat presa ca nu poate participa la toata sedinta, anuntand ca vor fi facute declaratii la final.

"Doamnelor si domnilor de la presa, va rugam sa ne lasati sa ne desfasuram activitatea si apoi doamna ministru va sta de vorba cu dumneavoastra", a spus el.

Politistul Marian Godina, despre propunerea PSD pentru MAI: Sper sa nu confunde carutele cu masinile de politie

Lucrarile comisiilor in care sunt audiati ministrii propusi la Interne si la Aparare au fost intotdeauna secrete, fara accesul presei, dar jurnalistii au contestat decizia, afirmand ca parlamentarii "trebuie sa isi asume" hotararea prin vot.

"Nu va dam afara. Daca tineti neaparat, putem supune la vot", a replicat Dorel Caprar.

Mai multi membri ai comisiei au fost vizibil iritati de incident, comentand fara microfon. In urma votului, doar 11 dintre cei 35 de membri ai comisiei au votat impotriva desfasurarii sedintei cu usile inchise, fiind vorba despre membrii PNL, USR si PMP.

Jurnalistii au atras atentia ca nu poate fi vorba despre secrete de stat in motivarea deciziei, avand in vedere ca noul ministru propus la Interne nu are inca o calitate oficiala, deci nu ar trebui la randul ei sa aiba acces la astfel de informatii.

"Sunt probleme de siguranta nationala, dupa care vom sta de vorba cu dumneavoastra, dupa ce doamna va fi audiata. Majoritatea comisiei a hotarat ca dumneavoastra sa ne lasati sa ne desfasuram activitatea", a insistat Caprar.

Carmen Dan a primit aviz favorabil.

In 2015, la audierile ministrilor Cabinetului Ciolos, sedintele in care au fost audiati Petre Toba (MAI) si Mihnea Motoc (MApN) s-au desfasurat tot cu usile inchise.

Liberalul Cezar Preda a anuntat ca intreaga opozitie a votat impotriva avizarii, pe motiv ca ministrul propus nu era pregatit decat cu intrebarile venite de la PSD.

"Doamna e pusa acolo. Avea intrebarile puse, de la PSD. Cele clasice, care sunt directiile (din minister - n.r.) (...) Toata opozitia a votat impotriva, e clar ca e un ministru care isi asuma un program de guvernare facut de altcineva, vag si ineficient", a spus Cezar Preda.

In replica, ministrul propus la Interne a afirmat ca nu a venit cu intrebari pregatite, ci cu programul de guvernare, care i-a convins pe parlamentari.

"Nu am venit pregatita cu intrebari, am venit pregatita cu programul de guvernare", a raspuns ea acuzatiilor opozitiei.

Intrebata despre disputele privind accesul presei in sala, Carmen Dan a spus ca decizia a apartinut comsiilor. "S-au pus intrebari, s-a supus la vot. Este decizia comisiei, nu am influentat in niciun fel aceasta decizie", a spus ea, afirmand insa ca vrea sa sustina transparentizarea MAI.

Intrebata despre alte probleme cu care se confrunta MAI, precum plecarea cadrelor, Carmen Dan a afirmat ca anul 2016 a vazut o iesire "masiva" din sistem, de 12.000 de persoane, insa ministerul va continua politicile de dotare, atat cu personal, cat si cu tehnica.

"Voi analiza foarte bine ce se intampla la MAI si care sunt vulnerabilitatile. Din informatiile mele, ne confruntam cu o problema de subdimensionare a resursei umane si vom continua masurile de asigurare a dotarii tehnice si logistice", a spus Carmen Dan.

Ea a fost intrebata si de alte probleme de la nivelul institutiei pe care o va conduce, precum implementarea cotelor obligatorii de refugiati, insa a spus ca va da raspunsuri complete dupa ce va ajunge la minister.

"Sunt discutii pe care le voi analiza, sunt obiective pe care le voi discuta in momentul in care voi avea toate...", a explicat ministrul propus, fiind intrerupta de presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, Dorel Caprar (PSD), care nu a mai dorit sa raspunda intrebarilor.

"Va avea timp doamna ministru sa va raspunda cand va ajunge la minister", a spus social-democratul.

Carmen Dan, audiata in comisii Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Cei 26 de ministri au depus juramantul. Iohannis, catre Dragnea:

Cei 26 de ministri au depus juramantul. Iohannis, catre Dragnea: "Va rog sa-i invatati si pe ei programul de guvernare"

Politistul Marian Godina, despre propunerea PSD pentru MAI: Sper sa nu confunde carutele cu masinile de politie

Politistul Marian Godina, despre propunerea PSD pentru MAI: Sper sa nu confunde carutele cu masinile de politie

Cine este Carmen Daniela Dan, propusa ministru al Afacerilor Interne

Cine este Carmen Daniela Dan, propusa ministru al Afacerilor Interne

Mihai Tudose

Mihai Tudose: "Domnule, m-am apucat de citit. Citim, filme, chestii din astea"

Dragnea: ”Nu avem de gând să dezincriminăm abuzul în serviciu”

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu: "8, 9 miniştri vor pleca şi vor fi înlocuiţi cu alţi miniştri”

Tăriceanu nu vrea modificări majore ale programului de guvernare. "Rămânem cu aceiaşi miniştri"

Primarul sectorului 3 îi critică pe cei care au protestat pe 20 ianuarie, pentru ”chestii ilegale”

Firea, despre proteste: ”Nu se respectă legea exact de cei care spun că vor să fie respectată legea”

dan barna usr

USR a atacat legile justiției la Curtea Constituțională

Proiect: amendă penală sau închisoare pentru neprezentare la comisiile de anchetă ale Parlamentului

Cătălin Ivan: Membrii PE, șocați de nominalizarea Viorica Dăncilă. Cea mai obedientă față de Liviu Dragnea

Ponta: Liviu Dragnea controlează Parlamentul, Guvernul, partidul, Curtea de Conturi

Ce spune Gabriela Firea despre o posibilă candidatură la prezidenţiale

Firea, despre Viorica Dăncilă: Va rezista, cu sau fără hashtag. Nu vreau o altă schimbare de premier