SUA au atacat Siria cu rachete. Discutii aprinse la Consiliul de Securitate al ONU: Rusia a avertizat asupra consecintelor

×
Codul embed a fost copiat

Statele Unite au atacat vineri Siria, lansand zeci de rachete de croaziera asupra unei baze aeriene a regimului ca raspuns la un presupus atac chimic pe care Donald Trump l-a catalogat drept o "rusine pentru umanitate".

Au fost lansate ”59 de rachete” de tip Tomahawk, a anuntat un oficial de la Casa Alba, precizand ca Washingtonul a vizat baza aeriana de la Shayrat, care este ”asociata programului” armelor chimice al Damascului si ”direct legata” de evenimentele ”oribile” de marti.

Presedintele Donald Trump a declarat ca aceste operatiuni sunt ”in interesul vital al securitatii nationale” a Statelor Unite.

Aliat al regimului Al-Assad, Rusia a reactionat prompt si a condamnat ferm raidul american. In schimb, tarile occidentale, dar si Turcia si Arabia Saudita, si-au exprimat sustinerea pentru actiunea Washingtonului.

CE STIM PANA ACUM

Citește și
gemeni morti atac chimic
"Toata familia a murit". Un barbat isi strange in brate gemenii ucisi in atacul chimic din Siria; 19 din rudele sale, omorate
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

► Donald Trump a ordonat bombardarea unor tinte militare la baza din Siria de unde a fost lansat atacul chimic
► Medvedev sustine ca atacul american a fost la un pas de declansarea unor confruntari militare cu Rusia
Rusia a avertizat, la ONU, ca vor exista consecinte serioase dupa atac
Atacul a fost lansat la ora 3:45, ora Romaniei

”59 de rachete” de tip Tomahawk au fost lansate
Televiziunea de stat siriana anunta "pierderi", fara sa precizeze daca sunt materiale sau omenesti
► Alte surse media locale spun ca 4 militari ar fi murit in urma atacului, iar baza militara a fost distrusa in totalitate
► SUA au informat Rusia inainte de a lansa rachete de croaziera asupra bazei siriene, in care se afla rusi, anunta Pentagonul
► Preturile petrolului au crescut cu peste 2% dupa atacul american cu rachete in Siria
► Actiunile au scazut, iar obligatiunile si aurul au crescut in Asia, dupa atacul SUA in Siria
 

SINTEZA EVENIMENTELOR

UPDATE 21:20 Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite este dominat de discutii aprinse si acuzatii grave, dupa ce armata americana a lansat in timpul noptii rachete de croaziera spre baza fortelor guvernamentale siriene de la al-Shaayrat. Ambasadoarea Statelor Unite, Nikki Haley, a argumentat ca masura este una ”complet justificata” dupa atacul chimic asupra civililor din Khan Sheikhoun, dar reprezentantul rus a acuzat ca vor exista consecinte extrem de serioase pentru stabilitatea regionala si internationala, potrivit Reuters.

”Noi suntem pregatiti sa facem mai mult, dar speram ca (n.r asemenea actiuni) nu vor fi necesare. Statele Unite nu vor sta cu mainile in san atunci cand sunt utilizate arme chimice. Este in interesul vital al securitatii noastre nationale pentru a preveni raspandirea si utilizarea armelor chimice”, a declarat ambasadoarea americana in fata Consiliului de Securitate.

Insa, Vladimir Safronkov a condamnat dur bombardamentele ”ilegitime” ale americanilor asupra unei baze a fortelor guvernamentale siriene, precizand ca vor exista consecinte serioase pentru stabilitatea regionala si internationala dupa prima actiune militara majora a administratiei Trump.

De asemenea, ambasadorul rus a catalogat atacul aerian american drept o ”incercare de a distrage atentia de la numeroasele victime din randul populatiei pasnice irakiene si siriene, care au fost cauzate de actiuni unilaterale”.

Vladimir Safronkov a mai cerut SUA sa inceteze imediat agresiunile din Siria si sa isi uneasca eforturile pentru a gasi o solutie politica in cazul Siriei, pentru a combate terorismul. "Condamnam atacul lansat de StateleUnite. Consecintele pentru stabilitatea regionala si internationala pot fi serioase", a incheiat Sarfonkov.

Ambasadorul Marii Britanii, Matthew Rycroft, a sustinut ca rachetele de croaziera americane reprezinta un ”raspuns proportional fata de o serie de actiuni de nedescris”.

Acesta a atras atentia ca regimul al-Assad a fost avertizat cu privire la actiunea militara luata de americani dupa atacul chimic din localitatea Khan Sheikhoun.

”Assad s-ar fi confruntat cu sanctiuni si cu justitia daca nu ar fi existat cele sapte vetouri rusesti din Consiliul de Securitate”, a precizat Rycroft.

In schimb, ambasadorul francez a sustinut ca singurul obiectiv al regimului presedintelui sirian este ”anihilarea tuturor celor care ii rezista, oricare ar fi pretul pentru asta”.

Francois Delattre a declarat ca este esentiala impiedicarea lui Assad, iar actiunea militara americana este una legitima avand in vedere atacul chimic asupra civililor din provincia Idlib.

Secretarul General al Natiunilro Unite, Antonio Guterres, le-a cerut partilor implicate in conflictul sirian sa se abtina de la actiuni care ar provoca si mai multa suferinta civililor din Siria.

Rusia a respins acuzatii occidentale care-l vizeaza pe presedintele sirian Bashar al-Assad, pe care Washingtonul, Londra si Parisul il considera vinovat de atacul cu gaze toxice de marti soldat cu zeci de morti in provincia Idleb.

Ministerul rus apreciaza ca atacul american cu rachete de croaziera era pregatit dinainte de incidentul din provincia Idleb.

Totodata, presedintele Vladimir Putin a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate vineri, pentru a discuta despre atacul american, a declarat Dmitri Peskov, un purtator de cuvant al Kremlinului pentru presa.

Rusia si-a suspendat acordul cu Statele Unite cu privire la siguranta zborului in spatiul aerian sirian in urma atacului.

Peskov a anuntat ca Moscova va pastra deschise canalele de comunicare tehnica si militara cu Washingtonul, dar ca nu va schimba vreo informatie prin intermediul lor.

”In urma atacului (american) cu rachete (de croaziera), riscul (de coliziune intre aeronave ruse si americane) este semnificativ mai mare”, a declarat Peskov.

Acest atac este in interesul Statului Islamic si altor grupari radicale care opereaza in Siria, a denuntat Peskov.

UPDATE 20:00 Medvedev sustine ca atacul american asupra bazei al-Shaayrat a fost la un pas de declansarea unor confruntari militare cu Rusia

Premierul Rusiei, Dimitri Medvedev, a declarat vineri seara ca atacul american lansat asupra bazei fortelor guvernamentale siriene de la al-Shaayrat a fost la un pas de declansarea unei confruntari militare intre Moscova si Washington, transmite Reuters.

UPDATE 18:30 Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a anuntat ca se reuneste de urgenta incepand cu ora locala 11.30 (18.30 ora Romaniei) pentru a discuta despre rachetele de croaziera lansate de Statele Unite asupra bazei aeriene a fortelor guvernamentale siriene de la al-Shaayrat, transmite Reuters.

De asemenea, reuniunea celor 15 membri va fi publica la sediul Natiunilor Unite din New York.

UPDATE 14:50 Apararea antiaeriana a armatei siriene va fi ”consolidata” in urma atacului american asupra bazei siriene de la al-Shaayrat, a anuntat vineri un purtator de cuvant al armatei ruse, relateaza AFP. ”Cu scopul de a proteja infrastructurile siriene cele mai sensibile, o serie de masuri vor fi adoptate cel mai repede, in vederea consolidarii si imbunatatirii eficientei sistemului apararii antiaeriene al fortelor armate siriene”, a declarat pentru presa un purtator de cuvant al armatei ruse, Igor Konasenkov. Doar 23 de rachete americane au atins baza al-Shaayrat, a mai declarat el, in contextul in care Pentagonul a anuntat ca 59 de rachete de croaziera au fost trase. Aceste tiruri au fost pregatite ”cu mult inainte de evenimentele de astazi”, a mai denuntat Konasenkov.

”Administratia Statelor Unite s-a schimbat, insa modul in care poarta razboiul ramane neschimbat de pe vremea bombardamentelor din Iugoslavia, Irak si Libia”, a acuzat purtatorul de cuvant al armatei ruse.

Konasenkov a confirmat, de asemenea, suspendarea acordului cu Washingtonul cu privire la prevenirea incidentelor aeriene in Siria, anuntat anterior de catre Ministerul rus de Externe. Baza de la al-Shaayrat, situata in provincia Homs (centru), a fost atinsa catre ora 00.43 GMT (3.43, ora Romaniei) de 59 de rachete de croaziera de tip Tomahawk, lansate de la bordul navelor americane USS Porter si USS Ross care se afla la Marea Mediterana, au precizat oficiali de la Washington.

Presedintele rus Vladimir Putin - a carui tara este, impreuna cu Iranul, principalul aliat al presedintelui sirian Bashar al-Assad - ”considera atacul american impotriva Siriei o agresiune impotriva unui stat suveran”, a declarat un purtator de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov. Kremlinul considera totodata ca ”aceasta actiune a Washingtonului provoaca un prejudiciu considerabil relatiilor ruso-americane, care sunt deja intr-o stare lamentabila”.

Atacul american are loc in urma unui presupus atac chimic asupra localitatii Khan Sheikhoun, in provincia Idleb (nord-vest), marti, soldat cu cel putin 86 de morti - inclusiv 30 de copii -, imputat regimului sirian de catre Washington, ceea ce Damascul dezminte.

UPDATE 14:30 Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anuntat ca un avion de lupta a bombardat localitatea Khan Sheikhoun la doar cateva ore dupa ce armata americana a lansat un atac aerian asupra bazei fortelor guvernamentale siriene. VEZI AICI DETALII

UPDATE 13:40 Rusia vrea sa se organizeze o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU care sa discute atacul american cu rachete de croaziera asupra Siriei, a anuntat vineri Ministerul rus de Externe, care a denuntat atacul ca ”nechibzuit”, relateaza Reuters.

Ministerul a anuntat intr-un comunicat ca Moscova vrea sa suspende acordul cu Statele Unite cu privire la siguranta zborului in spatiul aerian sirian.

”Aceasta nu este prima oara cand Statele Unite au recurs la asemenea masuri nechibzuite, care nu fac altceva decat sa exacerbeze problemele si sa ameninte securitatea mondiala”, denunta Moscova.

Rusia a respins acuzatii occidentale care-l vizeaza pe presedintele sirian Basar al-Assad, pe care Washingtonul, Londra si parisul il considera vinovat de atacul cu gaze toxice de marti soldat cu zeci de morti in provincia Idleb. Ministerul rus apreciaza ca atacul american cu rachete de croaziera era pregatit dinainte de incidentul din provincia Idleb.

Pe de alta parte, presedintele Vladimir Putin a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate vineri, pentru a discuta despre atacul american, a declarat Dmitri Peskov, un purtator de cuvant al Kremlinului pentru presa. Rusia si-a suspendat acordul cu Statele Unite cu privire la siguranta zborului in spatiul aerian sirian in urma atacului.

Peskov a anuntat ca Moscova va pastra deschide canalele de comunicare tehnica si militara cu Washingtonul, dar ca nu va schimba vreo informatie prin intermediul lor. ”In urma atacului (american) cu rachete (de croaziera), riscul (de coliziune intre aeronave ruse si americane) este semnificativ mai mare”, a declarat Peskov. Acest atac este in interesul Statului Islamic si altor grupari radicale care opereaza in Siria, a denuntat Peskov.

UPDATE 12:30 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care se afla vineri la Tashkent, a declarat ca niciun rus nu si-a pierdut viata in atacul asupra bazei militare siriene.

UPDATE 11:50 Surse militare au declarat pentru The Guardian ca oficiali ai serviciilor secrete americane cred ca militari rusi s-au aflat in baza aeriana din al-Shayrat atunci cand gazul sarin a fost incarcat in avionul sirian. Nu stiu, insa, daca rusii stiau ce se intampla. Baza militara se desfasoara pe o suprafata de 8 kilometri patrati si are zeci de cladiri, hangare si depozite.

Potrivit unor surse locale, pilotul care ar fi responsabil pentru atacul chimic se numeste Khan Sheikhun.

UPDATE 11:40 Sase persoane au fost ucise in atacul american cu rachete de croaziera din noaptea de joi spre vineri, care a provocat pagube extinse, au anuntat joi fortele armate siriene, care denunta acest atac drept o agresiune ce submineaza operatiune Damascului in lupta impotriva terorismului, relateaza The Associated Press.

Aceasta declaratie a fost citia la televiziune vineri, la numai cateva ore dupa ce Statele Unite au lansat aproximativ 60 de rachete de croaziera de tip Tomahawk asupra bazei aeriene siriene de la Shayrat, la sud-est de orasul Homs.

UPDATE 9:50 Actiunile au scazut, iar obligatiunile, aurul si yenul au crescut la bursele asiatice, investitorii cautand plasamentele sigure in urma atacului cu rachete impotriva unei baze aeriene din Siria, care amplifica riscul unei confruntari cu Rusia in Iran, relateaza Reuters.

Dolarul s-a depreciat cu pana la 0,6%, in timp ce aurul si preturile petrolului au urcat puternic, cu toate ca panica s-a redus dupa ce un oficial american a spus ca atacul este singular, neexistand planuri pentru escaladare.

”A fost o reactie imediata, pentru ca pietele incep sa se retraga putin, intrucat nu pare ca vor mai exista si alte reactii”, a declarat Christoffer Moltke-Leth, director pentru tranzactii in numele clientilor internationali la Saxo Capital Markets in Singapore. Indicele MSCI al pietei Asia-Pacific, excluzand Japonia, a scazut cu 0,4%, dupa un declin de pana la 0,85%, la un minim al ultimelor doua saptamani si jumatate. Indicele este pe cale sa incheie saptamana in declin cu 0,2%.

Indicele japonez Nikkei a inversat declinul initial, avansand cu 0,4%, iar pierderea saptamanala a fost limitata la 1,3%. In Europa, indicii bursieri se indreapta spre o deschidere negativa, cu FTSE 100, al bursei londoneze, si CAC 40 al bursei din Paris in declin cu 0,2%, iar DAX al bursei din Frankfurt in scadere cu 0,3%. Presedintele american Donald Trump a ordonat joi atacul cu rachete impotriva unei baze aeriene siriene controlata de presedintele Bashar al-Assadca reactie la atacul chimic lansat marti de acolo, care a ucis cel putin 70 de oameni.

UPDATE 9:40 Preturile petrolului au crescut vineri cu peste 2% dupa atacul american cu zeci de rachete asupra unei baze aeriene din Siria, dar ulterior si-au revenit, pentru ca s-a dovedit ca nu reprezinta un pericol pentru productie, transmite Reuters. Cotatia petrolului Brent a urcat la 56,08 dolari pe baril, dar ulterior s-a retras la 55,71 dolari pe baril, fiind totusi in urcare cu 1,5% fata de inchiderea de joi.

Pretul petrolului WTI, de referinta in SUA, a atins un maxim de 52,94 dolari pe baril, ulterior fiind tranzactionat n urcare cu 1,7%, la 52,56 dolari pe baril. In ambele cazuri cotatiile au atins cele mai ridicate niveluri dupa inceputul lunii martie.

Presedintele american Donald Trump a declarat ca a ordonat atacuri cu racheta impotriva unei baze aeriene siriene de unde a fost lansat un atac chimic in aceasta saptamana, care a produs victime multiple, afirmand ca a actionat in interesul securitatii nationale a Statelor Unite, impotriva presedintelui sirian Bashar al-Assad.

UPDATE 9:30 Trei militari si doi civili au fost ucisi in atacul american asupra unei baze aeriene siriene, a declarat vineri un oficial sirian pentru The Associated Press. Talal Barazi, guvernatorul provinciei Homs, a adaugat ca alte sapte persoane au fost ranite in atacul cu rachete de croaziera din noaptea de joi spre vineri. El a declarat anterior ca un incendiu devasteaza baza aeriana din Homs de mai multe ore in urma tirului de rachete.

Potrivit unui ONG sirian, patru militari au fost ucisi in atac - inclusiv un general. Atacul american a avut loc in urma unui presupus atac cu armament chimic impotriva civililor, saptamana aceasta atribuit lui Bashar al-Assad.

UPDATE 9:00 Cinci oameni au murit si 7 au fost raniti in atac, a precizat Guvernatorul din Homs, conform Russia Today.

UPDATE 8:20 Guvernatorul din Homs crede ca atacul american de la baza aeriana siriana nu a provocat ”mari pierderi umane”

Atacul american cu rachete de croaziera asupra unei baze aeriene situate langa orasul sirian Homs, in noaptea de joi spre vineri, nu pare sa fi provocat ”mari pierderi umane”, insa a cauzat pagube materiale, a declarat vineri guvernatorul din Homs Talal Barazi pentru Reuters. Barazi a declarat ca atacul serveste intereselor ”gruparilor teroriste armate”, inclusiv Statul Islamic, si a adaugat ca baza aeriana atacata furnizeaza sustinere aeriana in operatiunile armatei impotriva gruparii jihadiste la est de Palmira. ”Eu cred, cu voia lui Allah, ca pierderile umane nu sunt mari, dar ca exista pagube materiale. Speram sa nu fie multe victime si martiri”, a declarat guvernatorul telefonic pentru Reuters.

Barazi a spus vineri in zori ca operatiuni de salvare si de lupta impotriva incendiilor continuau de doua ore la baza. Atacul reprezinta o forma de ”sustinere a gruparilor teroriste armate si este o incercare de slabire a capacitatilor armatei arabe siriene in lupta impotriva terorismului”, a apreciat guvernatorul. ”Conducerea siriana si politica siriana nu se vor schimba”, a declarat el pentru televiziunea siriana de stat. ”Aceasta tintire nu a fost prima si nu cred ca va fi ultima”, a declarat el, separat, pentru al-Mayadeen, o televiziune libaneza. Insa ”razboiul (sirian) impotriva terorismului va continua”, a adaugat el.

UPDATE 8:00 Potrivit The Telegraph, care citeaza Syrian Observatory, patru militari, inclusiv un ofiter ar fi murit in urma atacului.

Aceeasi sursa spune ca intreaga baza militara a fost distrusa.

UPDATE 7:40 SUA dispun de puternice mijloace militare in jurul Siriei (AFP). In total, comandamentul fortelor americane in Orientul Mijlociu dispune de cel putin 35.000 de militari, potrivit unei estimari facute de centrul de studii american Heritage.

UPDATE 7:20 Fortele americane au vizat avioane siriene, un aerodrom si statii de alimentare cu carburant de pe o baza aeriana din Siria, a declarat un oficial american, relateaza Reuters. Rachetele de croaziera si-au atins tintele la ora locala 03.45 (si ora Romaniei), a precizat acest oficial. Atacul cu rachete de croaziera reprezinta reactia presedintelui american Donald Trump la atacul cu gaz otravitor din Siria, pe care Washingtonul l-a atribuit presedintelui sirian Bashar al-Assad.

UPDATE 7:10 Fortele americane au anuntat fortele ruse inainte sa lanseze atacul cu rachete asupra unei baze aeriene siriene si nu au lovit sectoare ale bazei in care s-ar afla rusi, a declarat un purtator de cuvant al Pentagonului, capitanul Jeff Davis, relateaza Reuters. Davis a declarat joi, intr-un briefing pentru presa, ca militarii americani au purtat mai multe conversatii cu forte ruse, joi, inainte de lansarea atacului. Americanii au folosit o linie de comunicatii infiintata anterior in vederea prevenirii unei confruntari accidentale in Siria, in lupta impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic.

UPDATE 7.00 Donald Trump a declarat in aceasta dimineata: "Dictatorul sirian Bashar al Assad a lansat un infiorator atac cu arme chimice asupra unor civili nevinovati, folosind un gaz toxic de lupta. Assad a luat vietile unor oameni neajutorati, femei si copii. Pentru multi a fost o moarte lenta si brutala. Chiar si niste copii minunati au fost ucisi cu cruzime in acest atac foarte barbar. Niciun copil al Domnului nu ar trebui sa sufere asemenea teroare.

Astazi am ordonat bombardarea unor tinte militare la baza din Siria de unde a fost lansat atacul chimic. Este in interesul vital al securitatii nationale a SUA sa fie prevenita si descurajata folosirea unor asemenea arme chimice letale. Nu exista îndoiala ca Siria a folosit arme chimice interzise, violand obligatiile sale privind acest tip de arme şi ignorand rezolutiile consiliului de securitate al ONU."

Atacul SUA, raspuns la atacul chimic al armatei sirieni asupra unor civili

La 4 aprilie, un raid imputat armatei siriene impotriva localitatii Khan Sheikhoun, in nord-vestul Siriei, s-a soldat cu cel putin 86 de morti, inclusiv 27 de copii.

Statele unite au acuzat regimul presedintelui Bashar al-Assad ca a folosit un agent neurotixic de tip sarin impotriva acestui mic oras rebel. Imagini cu victime - femei si copii - care agonizau au socat lumea.

Presedintele Trump a amenintat inca de miercuri ca va trece la actiune impotriva omologului sau sirian, din cauza acestui atac ”odios”, un ”afront la adresa umanitatii”.

Joi, sosind in Florida pentru a-l primi pe omologul sau chinez Xi Jimping, el a denuntat o ”rusine pentru umanitate” si a reclamat ca ”ceva sa se intample”.

Seful diplomatiei american Rex Tillerson a acuzat ”regimul sirian de sub Guvernul presedintelui Bashar al-Assad ca este vinovat de acest atac”.

Cancelarul german Angela Merkel a aratat si ea cu degetul ”regimul lui (al-)Assad”. Insa Rusia, aliata Siriei, a avertizat Statele Unite chiar inainte de atacul cu rachete.

Televiziunea siriana de stat catalogheaza atacurile americane drept o ”agresiune”; surse militare anunta ”pierderi”

Televiziunea siriana de stat a catalogat vineri drept ”agresiune” atacurile americane asupra unei baze aeriene a regimului, iar o sursa militara a evocat ”pierderi”, relateaza AFP.

”Agresiune americana vizand tinte militare siriene cu mai multe rachete”, a alertat postul imediat dupa ce americanii au anuntat atacul.

”Una dintre bazele noastre aeriene din centrul tarii a fost vizata (vineri) in zori de o racheta trasa de Statele Unite, provocand pierderi”, a semnalat apoi o sursa militara citata de televiziunea de stat, fara sa precizeze daca este vorba despre pierderi umane sau materiale.

”Aceasta agresiune americana are loc dupa o campanie mediatica de denigrare purtata de tari (...) dupa ceea ce s-a petrecut la Khan Sheikhoun”, a anuntat agentia oficiala Sana.

Presupusul atac chimic, care s-a soldat cu cel putin 86 de morti in acest orasel din nord-vestul Siriei potrivit Observatorului SIrian pentru Drepturile Omului, a fost imputat regimului lui Bashar al-Asssad de Washington, Paris si Londra.

”CONSECINTE NEGATIVE”

La finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, care dezbatea de doua zile o rezolutie de condamnare a atacului, ambasadorul rus Vladimir Safronkov a avertizat impotriva unor ”consecinte” in cazul unei interventii militare americane. In vara lui 2013, predecesorul lui Donald Trump, Barack Obama, a renuntat sa atace regimul sirian dupa un atac cu armament chimic in apropiere de Damasc care s-a soldat cu peste 1.400 de morti. La acea vreme, magnatul in domeniul imobiliar Donald Trump l-a indemnat, pe Twitter, pe Obama sa nu intervina in Siria.

Joi, Rex Tillerson a pledat, de asemenea, pentru plecarea presedintelui sirian de la putere, dupa ce a spus exact pe dos in urma cu o saptamana.

De acum, in ochii sefului diplomatiei americane, ”rolul lui al-Assad in viitor este nesigur, iar avand in vedere faptele pe care le-a comis pare sa nu mai aiba vreun rol in guvernarea poporului sirian”.

Joia trecuta, el si ambasadoarea americana la ONU Nikki Haley au parut sa accepte o ramanere la putere a sefului statului sirian, dupa care au ridicat tonul saptamana aceasta. Fostul secretar de Stat democrat Hillary Clinton, care a militat pentru o abordare mai in forta a administratiei lui Barack Obama impotriva regimului de la Damasc, s-a declarat in favoarea unor atacuri aeriene care sa ”distruga” baze aeriene siriene.

Perceput ca un izolationist si ostil interventionismului Americii in Orientul Mijlociu, Trump a recunoscut miercuri ca atacul chimic a avut un ”impact enorm” asupra sa si ca ”atitudinea (sa) fata de Siria si (al-)Assad s-a schimbat clar”.

Indignarea internationala a crescut dupa difuzarea unor imagini cu copii cuprinsi convulsii si cu masca de oxigen pe fata, cu persoane zacand pe strazi cuprinse de spasme si cu spuma la gura. Caracterul chimic al atacului pare astfel sa se precizeze, chiar daca circumstantele raman controversate.

In Turcia, unde numerosi raniti au fost evacuati, primele analize ”efectuate pe baza unor elemente prelevate de la pacienti sugereaza ca au fost expusi unui agent chimic”, potrivit Ministerului Sanatatii.

Medici si ONG-uri ca Médecins sans frontières (MSF) au evocat, de asemenea, utilizarea unor ”agenti neurotoxici”, si anume gaz sarin.

GAZ INVIZIBIL

Acest gaz este inodor si invizibil. Chiar daca nu este inhalat, simplul contact cu pielea blocheaza transmiterea influxului nervos si antreneaza moartea prin stop cardio-respirator.

Regimul sirian a fost acuzat ca a folosit gaz sarin pe 21 august 2013, in atacul asupra unor localitati aflate sub controlul rebelilor la periferia Damascului, soldat cu 1.429 de morti - inclusiv 420 de copii - potrivit Statelor Unite. Insa seful diplomatiei siriene Walid Mouallem a reafirmat ca armata tarii sale ”nu a utilizat si nu va utiliza niciodata” arme chimice impotriva poporului sau, ”nici macar impotriva teroristilor”, expresia prin care regimul ii desemneaza pe rebeli si pe jihadisti deopotriva.

Potrivit lui Mouallem, aviatia a atacat ”un depozit de munitie apartinand” unor jihadisti si care ”continea substante chimice”. Este o explicatie deja avansata de armata rusa, dar considerata ”fantezista” de catre experti militari.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Dupa atacul SUA asupra Siriei, utilizatorii sirieni de pe Twitter si-au aratat sprijinul fata de Donald Trump. Ce au facut
Dupa atacul SUA asupra Siriei, utilizatorii sirieni de pe Twitter si-au aratat sprijinul fata de Donald Trump. Ce au facut

In urma atacului cu 59 de rachete, lansat vineri de catre SUA asupra unei baze aeriene a Siriei, mai multi utilizatori sirieni de pe Twitter si-au schimbat poza de profil, postand o fotografie in care apare Donald Trump, in semn de multumire.

"Toata familia a murit". Un barbat isi strange in brate gemenii ucisi in atacul chimic din Siria; 19 din rudele sale, omorate

Abdul Hamid Youssef, un sirian care locuieste la periferia de nord a orasului sirian Khan Sheikhoun, in provincia Idleb, si-a pierdut 19 de rude in atacul chimic de marti, soldat cu 86 de morti.

Cea mai mare executie in masa din acest an. Cati oameni au ucis jihadistii ISIS intr-o zi, in Siria si Irak
Cea mai mare executie in masa din acest an. Cati oameni au ucis jihadistii ISIS intr-o zi, in Siria si Irak

Jihadistii din Stat Islamic au comis miercuri cea mai mare executie in masa din acest an. Militantii ISIS au ucis 33 de persoane in estul Siria, informeaza

Autopsiile au confirmat ca in atacul din Siria au fost folosite arme chimice, spun autoritatile turce. Noul bilant: 86 morti
Autopsiile au confirmat ca in atacul din Siria au fost folosite arme chimice, spun autoritatile turce. Noul bilant: 86 morti

Autoritatile turcesti afirma ca rezultatele autopsiilor persoanelor decedate in urma atacului din orasul sirian Khan Sheikhoun confirma ca au fost folosite arme chimice, relateaza AFP.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.